Следва

Новият любим пуловер

Стилът и руската приказка на Уляна Сергeенко - фотограф, дизайнер и примадона на руския стил

Затова е огромна радост за нас да открием някого с истински уникален стил. Вниманието ни е насочено към Уляна...

Fashion преди 12 години

Струвало ли ти се е, че благодарение на интернет, вместо повече хора да имат платформа да покажат собствения си стил, по-скоро нещата се изравняват? В един момент блогъри и блогърки, фотографи и модели започват да изглеждат еднакво. Появи ли се тренд, той обикаля света със скоростта на импулс в оптичен кабел и се появява навсякъде, от Ел Ей до Токио.

Ако махнем заглавията на снимките в The Sartorialist, не винаги ще можем да познаем коя е от Флоренция и коя – от Ню Йорк. Стрийт стайлът се повтаря – например всички блогърки тази година са си купили дълга едноцветна пола… А 50% от гардероба на всички ни е от Зара и H&M.

Затова е огромна радост за нас да открием някого с истински уникален стил. Вниманието ни е насочено към Уляна Сергеенко, дизайнер, фотограф и примадона на руския стил. Тя ни напомня, че модата не се състои само от трикотажни дрехи, дигитални снимки, амнезия и още от същото – модата преди всичко е изкуство.

Уляна черпи модното си вдъхновение и романтизма си от пищните тоалети на руската аристокрация от преди Революцията, а понякога и от народния руски стил. Появявала се е със забрадка като истинска бабушка (но с прозрачна блуза, през която се вижда дантеленият й сутиен – така че забрадката е придружена от голяма доза сексапил).



Дрехите на Уляна показват носталгия по всичко, що е руско. Някои от тоалетите й са оживени от пулса на Петербург от края на 19 век, от времената на пищни рокли и фризури, фракове, имения и пиршества като от „Ана Каренина”.



Уляна Сергеенко носи бомбе, кръгли обици, буфан ръкави, червено кадифе, широки поли и дори кринолини. Понякога вдъхновенията й са от малко по-късна епоха – 50-те.



Появявала се е с барета, колосана яка като на ученичка, карирана вълнена рокля, палто с кожена яка с косъм. Въпреки заигравките й със „стила на пролетариата” обаче в у нея надделява романтизмът: коприна, дантела, тафта, панделки.

Красотата на Уляна също е типично руска, като на кукла – бяла кожа, румени бузи, сини очи, малко чипо носле и устни, винаги оцветени в яркочервено.



Тази жена не просто се облича хубаво, а създава свои героини, всяка от които сякаш си има свой сюжет, част от стар роман. Тази „литературна” тенденция при дрехите й продължава и се доразвива в работата й като фотограф. Всеки от кадрите й разказва история.



Разсъблечената жена със забрадка е доведена в луксозния московски хотел с копринени чаршафи от своя любовник. Очаква го – и ето че той се появява на вратата.



Дамата в тюркоазена рокля и барета в същия цвят е облякла най-новите си дрехи, накъдрила е и подредила косата си и позира на художника, който рисува неин портрет.

Двете дами от първата снимка са се накичили с най-скъпите си кожи и перли и отиват на посещение при местен управник. Нервни са, едната пуши – ще трябва да молят този мъж за малко помощ по един деликатен въпрос.



Младият бунтар-поет се скита сам по нощните улици на града в палто и окъсани боти. Така напомня за Рембо и неговия Париж. В ролята се въплъщава любимият на Уляна модел Володя Аверянов.



А Снежната кралица се носи из гората с вълшебна руска шейна, украсена с тежки златни пискюли.

Наистина, не можем да решим дали повече ни харесва стилът на самата Уляна или работата й като фотограф. Двете са неразделни и заедно правят една съвременна приказка.
 

More Fashion