Следва

Mалки детайли за голям ефект

SUCCESS&THE CITY: Илияна Раева 2 - Щастието е осъщественост

Както ти обещахме, ето я и втората част от интервюто ни с Илияна Раева - треньор на националния отбор на България по художествена гимнастика.

All About Life преди 12 години

Както ти обещахме, ето я и втората част от интервюто, което проведохме с Илияна Раева - треньор на националния отбор на България по художествена гимнастика.

SUCCESS&THE CITY: Илияна Раева - да успееш въпреки

...

V. S. Какво в живота се оказва най-важното?

И. Р. Да практикуваш нещата, които изповядваш. Да ги правиш реалност. Важен е пътят. Аз трябваше всеки ден да го правя. Практиката прави нещата. Друго е да си теоретик. Цяла година говорех със себе си - успокой се, не става с крещене, хайде още малко. И се получаваше. И затова има такава всенародна любов - в ресторанта, в аптеката, в таксито, навсякъде. Това е отплатата, че аз се старах много. Бърках много, правих грешки и неправилни неща, но много се старах. И децата, естествено.

Човек е това, което е искал. Разбрах го в последните години, чета много и много се интересувам. Няма късмет, ти си това, което си искал, и което заслужаваш. И всичко зависи само от теб! Най-големият проблем на човек в живота му е самият той. Ако ти се справиш със себе си, което е много трудно, ти нямаш проблем с нито един човек. А като видиш самият себе си, ти не можеш да имаш претенции към другите хора. И тогава животът става по-качествен, амбицията се превръща в отговорност. Няма я тая луда амбиция, важен е пътят, а не целта. А докато бях момиче, мислех, че целта е важна.

V. S. От къде черпиш толкова много енергия?

И. Р. От вярата ми. Аз вярвам много в неписаните закони, в космическите закони, в природата. Всичко това е Бог, а той е във всеки от нас. И аз вярвах, а после ми повярваха всички - момичетата и колегите. Бях на 10 години, когато ме направиха капитан на отбора. Знам, че имам водачески качества. Моята първа треньорка направи един много тежък разговор с мен - аз не бях направила нещо както трябва и съм била много лош пример. И аз отидох и начупих много люляци, помня добре, и дойдох при нея - Златка Бончева, наистина уникален човек и педагог, а тя ми каза: Ти си водач /тогава за първи път чух тая дума/, ти трябва да им дадеш своя пример. Това означава да си безкомпромисен към себе си, а това, макар че го запомних прекрасно още тогава, го осъзнах едва сега, на 48 години.

V. S. Ако трябва да кажеш 3 пъти ОБИЧАМ, за кого ще е?

И. Р. Много неща обичам аз, много се научих да обичам. Обичам семейството си като цяло, обичам моите учители, а това са всички хора, които съм срещала по пътя си, преподаватели, мъже, жени, приятели, включително моите деца.

Всички хора, от които съм "купила" по нещо, което е било в полза на моето изграждане като личност.

И обичам себе си, защото в себе си виждам точно този космичен свят, невидимото, Бога и всичко онова, което ми е дадено, за да му обърна внимание, да се грижа за него, да го развивам. Много обичам да черпя, много обичам да седна с приятелки да си говорим за такива никакви, ежедневни неща, обичам жестовете - на мен да ми правят и аз да правя.

V. S. Кое не е важно?


И. Р.
Хм... Не е важно, ама никак не е важно, да се сърдиш. Някой обиден, някой се сърди на някого... Аз се научих да не се сърдя. Не е важно да си обиден. Напротив, това е изключително маловажно. Трябва да мислиш, да
разсъждаваш, тогава никога няма да се обидиш на никого.

V. S. Какво четеш в момента? Няколко пъти спомена, че четеш много, че обичаш да четеш.

И. Р.
Теософия и теология. Години наред не бях прочела книга с пряка реч. Астрология много обичам, исторически книги. Сега прочетох една книга, която ме разтърси. Защото засяга една философия, която аз по някакъв начин съм проумяла за себе си. Айн Ранд - "Изворът". Впечатлена съм страшно много, всяко изречение в тази книга беше сентенция. За първи път в живота си седях с химикал и подчертавах. Интелект, ценностна система, отношение към живота, света, хората, с основните им типажи.

Там на пиедестал е егото, силата, която бута света, именно егото, хората, които се отличават. И аз споделям това, от дете симпатизирам само на шампионите, никога не съм харесвала втория, третия.Харесвала съм царете, шефовете, силните, красивите жени. Никой не можа да ми втълпи, че красивата жена е проста жена. Да, има всякакви, но има страхотни жени, и аз познавам такива жени. Аз харесвам отличителните хора.

V. S. И двете сме били при Ванга. Навремето Нешка много ходеше при нея, и ти ли попадна така там?

И. Р.
Не, не съм ходила с Нешка аз. Нешка ходеше и знам, че Ванга е виждала цветове на екипи, имена, класиране.
Аз съм ходила при Ванга само за болести, за много тежки моменти. Един единствен път тя ми каза: "дай ми шекера", аз й казах не искам. Никога не я попитах за бъдещето си. Аз искам да си вървя по пътя, да си усещам
нещата сама, за да ги разбера.

Ванга е светица. Обожавам я. Тя ме научи да вярвам още повече. Аз от дете вярвам, но тя ме убеди. Убедена съм,че името ми помага страшно много. Като дете още баба ми ме водеше на църква. После, благодарение и на тази жена, започнах все повече да улавям невидимото.

Научих се да следя какво върша, да забелязвам какво ти се случва според това какво мислиш, какво говориш и какво вършиш. Могат да минат 10, 15 години, но получаваш нещото, което сам си си изковал, нещо неприятно. И се научих да внимавам и да разчитам.

V. S. Каква е реакцията ти при сблъсък с лошото, с лошотията?

И. Р.
Нямам сблъсък с лошотията. Всичко приемам. Приемам хората абсолютно каквито са. И вярвам, че рано или късно всеки ще прогледа. Не съм някаква Майка Тереза в никакъв случай, аз съм много спонтанна, понякога
невъздържана, дълбоко в себе си не мога да навредя.

Внимавам какво върша и основното, с което се занимавам, е себе си. Боря се. Другото което знам е, че когато вярваш в нещо, трябва да се бориш и трябва да елиминираш и да се бориш срещу лошотията. Трябва да си смел. Аз не вярвам в това, ако ти ударят шамар, подай и другата страна. Но вярвам в отстояването на вярата и в борбата, в обратното на пасивността.

V. S. Извън и покрай лидерството и смелостта къде остава женствеността, суетата?

И. Р.
Ооо,аз съм много суетна. Много. Моето мнение е, че жената трябва да е олицетворение на красота, че трябва да е наслада за окото. И трябва да носи красота. Аз не обичам неглиже. Да, едно е семпла, да знае как да изразява женствеността си.

Не е необходимо да си гримирана, да си с капела и прочее, за да си ок. Може да си по анцуг, да си по фланелка и гащи, но ти трябва да излъчваш тая женственост. Трябва да имаш излъчването - това е сърцето, духа, очите, мисленето. Включително визията - аз мога да седя пред огледалото с часове. Суетна жена съм.

V. S. Твоите "суетни" ритуали?

И. Р. Всичките ми ритуали са с вода. Водата може да има магическа сила във всяко едно отношение, не случайно и в църквата се прави светена вода. Аз много използвам водата. Истината е, че човек трябва много да използва водата, да й говори, да напише нещо, да сложи отгоре една чаша вода и т.н. но това са науки, духовни науки, за които, ако правим експерименти с тези неща, може да има обратен ефект. Не може да искаш глупости.

V. S. Ти си голям любител на медитацията.

И. Р. Медитацията може да бъде изчистване на ума от всички негативни неща, да си представяш само красиви неща, фантастични неща, и да ги виждаш истински в съзнанието си. Аз много често правя това. Можеш да виждаш себе си или хора в най-прекрасна светлина.

V. S. Къде се корени проблемът на обществото, в което живеем? Не изглеждаме сплотен и градивен народ, има нещо, което не е наред.

И. Р. В липсата на уважение към успеха. Липсата на мотивация, на йерархия, на умението да казваме Благодаря. Имахме един пагубен строй. Наречен комунистически. Няма равенство. Равенството е в щастието, равенството е в хармонията. Щом не сме еднояйчни близнаци всички, значи Господ е показал, че сме различни. Равенството е в изначалието ТИ да решиш какво ще направиш със себе си. А не да живеем всички в по 200 квадрата и всички да имаме луканка, както казват "да, ама всички имахме луканка тогава".

V.S. Е да, ама луканката не може да бъде смисъл в крайна сметка.

И.Р. Равенството не е в пълния хладилник.

V. S. Щастието?
И. Р. Щастието е личната осъщественост на един човек. В нея могат да влизат страшно много неща. Щастието е осъщественост.


V. S.
Благодаря ти, беше изключително, благодаря!
И. Р. И аз благодаря, искаш ли да ми видиш децата, ела да ти покажа залата...




Осъществяването на материала SUCCESS&THE CITY: Илияна Раева от екипа нa ViewSofia стана възможно и благодарение на любезната и стилна подкрепа на:


More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 6 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.