Следва

Мускул Vs. Мускул

Face to face - Елен Колева

16.10h, София. В най-уютната сладкарница на света - Росиче, ни посрещат големите сини талантливи очи на Елен Колева. Усмихва

Лица преди 16 години

Четири и десет следобед, София.
В най-уютната сладкарница на света - Вила "Росиче", ни посрещат големите сини талантливи очи на Елен Колева. Усмихвайки се, махва с ръка в знак на разбиране на нашето артистично закъснение.

Поводът за срещата ни е нашумелият филм „Шивачки”, където си партнира с Александра Сърчаджиева и Виолета Mарковска. Те не са приятелки, но си пасват в работния ритъм на кино творчеството. Малко известен факт е, че момичетата са живели 10 дни заедно, за да научат повече една за друга - навиците си, странностите, типично по холивудски професионално:
"Живяхме заедно, спахме на едно легло, хранехме се заедно, споделяхме си. У нас. Аз съм гостоприемна, но не и добра домакиня. Сближихме се. Не мога да кажа, че сме приятелки, но сме в добри взаимоотношения.”

V.S. Би ли работила отново заедно с тях? Харесахте ли се като професионалисти?
Е.К.
  Да, определено. (Запалва slim цигара).

Всичко се случва так. Трети курс в НАТФИЗ. За малко да пропусне кастинга за филма, ако не е имала страхотен късмет. Мая Бежанска я намира в кулоарите на института, кани я лично и така се ражда звезда.

Първи голям ангажимент.
„Висок старт”, както тя самата го нарича. „Голям шанс е да се снимаш в добър филм, и да направиш добра роля.”

Преследва мечтата си, родена от баща й - актьор, и подкрепяна от майка й. И казва "Щом искаш, ще стане.” Чувства се късметлия или по-скоро е достатъчно смела да търси и предизвиква късмета си. „Човек сам създава това, което му се случва. Няма нищо случайно.” Мечтае да стане актриса цял живот или цели 23 години. Кандидатства в НАТФИЗ и я приемат.
ЕК: „Аз съм от провинцията. Монтана е адски малък град. Там няма транспорт. Идвам тук в някакво студентско общежитие. Първата една година аз бях в абсолютен стрес, не знаех какво се случва. Но преследвах мечтата си. И сега съм много добре.”

Не се отказва и намира своето място. Сега продължава напред.

VS:  Къде те доведе тази борба?
ЕК:
„След този филм ми се отвориха много врати. Забелязаха, че съм с къса коса. Поканиха ме да участвам в късометражен филм. Героинята е 17-годишно хипарче с много татуировки и обеци, и всяка втора дума е, цитирам,: „Да ти го набутам...”. Типично момиче на това време. Това не е история на едно момиче, а цяло едно поколение – история жива, истинска, неподправена, провокативна.”

VS:  Обичаш ли провокациите, рисковете?
ЕК:
"Да. Особено за професията си бих направила страшно много неща. И не задължително срещу заплащане, по-скоро от любов към играта, тръпката, предизвикателството. Отказвала съм предложения, защото не са ми харесвали и не са ми импонирали, независимо от големите пари. ”

VS: Импулсивна или здравомислеща?
ЕК:
"О, логично – трудна".

VS:  Каква е визията ти за самата теб?
EK:
"Аз искам да се развивам. Искам да се занимавам и с кино, и с театър."

VS:  Защо кино?
ЕК:
"Обичам чувството. Обичам да съм пред камера. А и тя ме обича, казват."

VS:  А театър?
EК:
„Магията на театъра. Контактът с публиката. Някак по-интимно е.”

На разговор с артист се загубваш.
Има толкова много неща, които искаш да разбереш.

VS:  Имаш ли приятели?
ЕК:
„Малко. Артисти, някои от тях. Други са ми от детството – най – близките ми са от 14 години, израснали сме заедно. Успях да направя кръг от близки приятели, за които съм щастлива и благодарна.”

За личния си живот Елен е лаконична: 
ЕК:
„Имам любим. Ситуацията е такава, че в момента ние не сме заедно, поради ред причини, които смятам да не разкривам. Но ще бъдем заедно. Имаме духовна връзка.”

Харесва Никол Кидман:
ЕК:
„Красотата й е студена. Гледала съм почти всички нейни филми. Продукции като „Часовете”, „Mouilin Rouge” я разкриват като актриса с много лица и изключителен заряд. По-добра е откак се раздели с Том Круз… поне в професионален план, за личния си живот не ми е споделяла скоро..”

VS:  Ако можеше да избереш актриса, която да те изиграе, коя би била тя?
ЕК:
„Пенелопе Крус. А режисьор може да е Педро Алмодовар. Аз съм негов тип героиня – сложна, дълбока, богата, противоречива, емперамента. Емоционална”.

More from View Sofia

More Лица