Следва

Сподели любимата си книга

Тома Марков. Човекът, който свободно пада винаги нагоре

Да, и на нас ни се прииска да сме тази, която ще дойде в дъжда. Прииска ни се, защото е есен, защото ще се...

People of art преди 12 години

Невероятно шибан от
зимен дъжд ден! Този
преситен от никотин
въздух зад прозорците
със завеси в кухнята,
знам, че ще дойдеш,
знам, че ще дойдеш,
знам, че ще дойдеш,
знам, че ще го направиш
само заради това да
ме видиш как те гледам
да идваш в дъжда...


Тома Марков

Да, и на нас ни се прииска да сме тази, която ще дойде в дъжда. Прииска ни се, защото е есен, защото ще се чувстваме като в кадър от фотосесия на Марк Селинджър, но най-вече ни се прииска, защото това го е писал Тома Марков, а той знае как да ти се приискат определени неща, защото е "гъзар" и "пич", а няма нищо друго, което да отива повече на есенния ти аутфит от един истински поет, при това от престъпно добрите.

Много стихосбирки, романите "Майка", „Крокодилът Гений”, “Luizza Hut”.



Бохем, "лошото момче на българската литература" - все табелки, бяхме сигурни, че той мрази табелките. Затова решихме да подходим различно този път, към човека, който нарича произведенията си парчета, защото на тях, а и на него много му отива "Нирвана". Решихме да подходим бързо и по мъжки. Сигурно защото говорим за "бърза литература" и мъжки думи, а една мъжка дума тежи много, скача лесно в дълбокото и й отива да се спуска в мастилници. Въобще екстремността някак си е заложена в мъжката изначалност на думите, на неговите думи. Ледът, естествено, остана в нашата чаша, тъй като поетите мразели пълноводия, а цигареният дим и разговорът тръгнаха към културата, жените, любовта и великите личности, с които си заслужава да седнеш на една маса, за да изпиеш... достатъчно!

На фона на неспиращите избори, Тома Марков и нашето "събеседване" се превърнаха в естествена кожа, асиметричен силует и бунтарско звучене, един прекрасен есенен тренд за вашата душа, трябва да я облечем зима идва все пак!

V. S. Ако трябваше да облечеш буквите и изразите като едни красиви дами, как би ги облякъл?
Т. М. Щях да ги облека както го прави Валентино, но аз ги обличам както го прави Тома Марков - тези, които разбират от облекло и думи, не са недоволни.

V. S. Има ли мода в писането, тенденции и кое е неизменното черно в литературата, кое не излиза никога от мода?
Т. М.
Разбира се, че има мода и тенденции в писането, не личи ли? Има перфектни стилисти, но модата отминава и се връща, ако е истинска. Ето, ще ви кажа нещо от един византийски автор - Григорий Палама, той е казал: "ЛЕСНО Е ДА ОТГОВОРИМ НА ДУМИТЕ С ДУМИ, НО КАК ЩЕ ОТГОВОРИМ НА ЖИВОТА?" - това е истинското.

V. S. Как изглежда перфектната жена, тази която би била достойна героиня на твоя творба? ( тук се мълчи и се чака, неизменно минавайки ти мисъл за това, че колкото и една жена да се опитва да го превъзмогне, желанието да си Музата си остава някъде в теб и си иска своето)
Т. М.
Изглежда като Ирина! Ирина от "ТЮТЮН". "ТЮТЮН" е жестока книга. Така съжалявам, че не съм я написал аз... Това ме стимулира обаче. (големите букви са задължителни за жестоките и големи неща, според събеседника).

V. S. Ако можеше да изпиеш по едно малко с някоя личност, независимо от коя епоха, с кого би направил това?
Т. М.
Никога не пия малко и малки. Много са хората с които бих пил и още по - много, хората с които и да ме бият не бих седнал на маса. Бих пил с Дикенс, с Брет Ийстън Елис, Винсент Гало...

V. S. В предаването на Мартин Карбовски, "Отечествен фронт" каза, че веднъж месечно взимаш хероин, още ли не нарушаваш традицията и какво ти носи, защо? И не те ли е страх, че органите на реда могат да ти потърсят сметка, за това, че взимаш наркотици в ефир?
Т. М.
(смях много и искрен при това) Не ме е страх. Страх ме е само от читателите ми, че може да напиша нещо тъпо, от това наистина ме е страх. Страх ме да не настъпи миг, в който да не мога да докажа интелигентността си. Не взимам хероин от почти две години - толкова по този въпрос!

V. S. Имаш ли незабравима любовна история - твоя, лична, влюбва ли се "като по романите" един поет?
Т. М.
Всяка моя любовна история, ако е любовна, е истинска. Останалото е просто фитнес - уморителен фитнес. (смях - този път наш, ето това беше "гъзарско" изказване). 

V. S. Кои са пороците на Тома Марков и неговите вдъхновения?
Т. М.
Пороците ми? Благодаря за този въпрос, ясен ми е. Порокът ми е само един, че съм Тома Марков. Този порок е и вдъхновението ми.

V. S. Какво са свободата, жената, вдъхновението, екстремността, културата в България и какъв е Тома Марков?
Т. М. 
Жената е котка. Вдъхновението не съществува. Властно е само бачкането, репетицията, тренировката, едва ли някой разчита на вдъхновение, когато изкачва осемхилядник. Екстремността е истинският хляб - без оцветители и набухватели. Културата на България е скромна. Свободата няма име - не трябва и да има, а Тома Марков е един от най-гадните копелдаци в българската литература. Човек, който свободно пада винаги нагоре. Човек, който не може, а и не иска лицемерно да ви обeщава, че ще бъде добър човек.

V. S. Какво предстои?
Т. М.
Предстои още много мрак. Всички ние сме на бездна от светлината. Това е материалът, от който шия дрехи за убийствено добрите ми книги, понеже съм отвратителен гъзар и пиша за себеподобните си.
 

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 6 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра