Следва

Първите снимки на KARL Net-A-Porter

Световни рекорди на търга за бижутата на Лиз Тейлър в Ню Йорк

Няколко ценови рекорда бяха подобрени миналия ден по време на търга, на който се продадоха голяма част от...

All fashion преди 12 години

Няколко ценови рекорда бяха подобрени миналия ден по време на търга, на който се продадоха голяма част от световноизвестните бижута на Елизабет Тейлър.

Очакваше се общата стойност на продадените бижута да надмине $30 милиона долара, като приходите са предназначени за фондацията на актрисата за подпомагане на жертви на СПИН.

Само че тези 30 милиона сега изглеждат смешни на фона на реалните най-високи цени, за които купувачи от Корея през Щатите до Европа, се сдобиха с мечтаните перли, диаманти, рубини, носени на шията или ръцете на великолепната Лиз.

Общият приход от търга е точно 116 милиона долара.


BVLGARI, 1969 година

Колекцията на покойната холивудска икона обикаляше света няколко месеца преди да бъде продадена на търга в Ню Йорк.



Интересът, на който се радва, бе огромен, предвид известния факт, че Тейлър обожава бижута приживе, а съпрузите й се надпреварват да ги купуват. Отличникът безспорно е Ричърд Бъртън, истински принц на сърцето й, за когото Лиз се омъжва два пъти.



Именно подаръци от Бъртън счупват световните рекорди в Ню Йорк. Невероятният пръстен с 33.19 каратов диамант, който той й подарява през 1968, достигна рекордните 8.8 милиона долара - най-високата цена в света за безцветен диамант.



Изключителната като историческа стойност перла La Peregrina, открита преди 5 века от панамски роб, получил в замяна свободата си, и принадлежала последователно на британската кралица Мери Тюдор и на испанските кралици Маргарита и Исабел, е купена през 69-та от Ричард за 37 000 долара и поставена в богато колие по проект на Лиз и изработено от Cartier, от рубини и диаманти. Цената му от снощи вече е 11.8 милиона при очаквани първоначално 2 до 3 милиона долара.



Гривна на звездата, изработена от слонова кост и злато, също надхвърли 150 пъти първоначалната си оценка. От 1500-2000 долара, тя намери купувач за 314 000 долара.


Подарък на Лиз от Майк Тод

Фактически цените на 80-те шедьовъра на ювелирното изкуство минаха 100 пъти предварителните очаквания на специалистите. Очевидно комбинацията история - звезди - скъпоценности е една от най-доходните в света, още повече, че гарантирано цените на екземплярите ще продължат да се покачват.



Преди два месеца в Лондон се продаде, също на невероятна цена - 30 000 паунда, златното сари, с което Лиз Тейлър се появява под ръка с Ричард Бъртън скоро след втората им сватба.



Самата идея да носим бижу, носено преди това от Клеопатра или Вирджиния Улф, или просто от Лиз Тейлър, ни кара да настръхнем.

Точно такова и било усещането и на всички участници в търга. Свидетели разказват, че подобна атмосфера на нетърпение и настървеност отдавна не е имало на търг от световен мащаб.

More All fashion