175 години Hermes

null

Галерии преди 11 години

С изложба в Лондон през май, френския луксозен бранд Hermes отпразнува 175 години в производството на безумно скъпи и безумно красиви аксесоари и тотален символ на пари и вкус сред богатите дами и господа.

От 1837 френската модна къща определено е извървяла дълъг път от създаването си като производител на конски седла до днес, когато продуктите под крилото на марката са олицетворение на висшата мода и са визуален пир заради аристократичния си външен вид, вниманието към детайла и формата, разпознаваема винаги.

Колекциите на Hermes винаги изненадват със оригиналността си в дизайна, както и с великолепната си изработка. Признак за стил и класа, категоричен. Ако имаш колан с това лого, значи имаш пари, репутация и власт. Това е може би най-уважаваната луксозна марка в света на модата, а за същото говорят и цифрите. Френската модна къща отчита отлични финансови резултати за изминалата година, като компанията е успяла да увеличи печалбата си за 2011-та с цели 40,9 % спрямо 2010-та година и е достигнала приходи от 495 милиона паунда напук на света, който се тресе от финансовата криза.

Точно и в това се крие удоволствието да наблюдаваш нещо, изработено от Hermes - чувството, че си специален, ако го имаш. Това е така, защото едва ли има уважаваща себе си звезда, която да не притежава поне една от ексклузивните чанти "Birkin". Всъщност за такава мечтaят дори най-богатите и влиятелни дами от София до Ню Йорк, които също дават всичко, за да вземат в ръцете си това "съкровище", за което обаче официално се чака от две до три години. Записването става на едно място - магазинът Bergdoorf Goodman в Ню Йорк. Цената е между $9,000 и $150,000. Имайки предвид, че за да се създаде това произведение са нужни 48 часа ръчен труд, може би донякъде чантата си заслужава цената.

Birkin е любимата чанта на Ева Лонгориия, Кейти Холмс, Шарън Стоън и най-вече Виктория Бекъм, която шокира всички с изявлението си, че притежава 100 броя. Но като знаем и сумите им, това си е чиста инвестиция, защото има богаташи, които биха платили милион отгоре, за да имат цялата й колекция.

Историята на тази чанта символ на лукса започва през 1984 г., когато от „Hermes” създават модела в чест на британската актриса Джейн Бъркин. От марката правят още едно такова мило посвещение, всъщност първото, за прекрасната Грейс Кели. Заради принцесата те създават бестселъра „Kelly“.

Една среща в самолет променя съдбата на модела Kelly. Бъркин казва на главния дизайнер, че закопчалката може да бъде доста по-удобна, и точно така се ражда Birkin.

Всъщност чантите започват историята си като преносител на храна и от Hermes показаха, че не са забравили за този факт, след като пуснаха на пазара специална чантичка за ябълки. Това дизайнерско решение, почти ненужно, без никаква практична стойност, но красиво и специално по един безумен начин, върви в комплект с малко ножче, а цветът е зелен отвън и облицовано в твърд метал отвътре. Термос за ябълката, която ще си носиш в скъпия офис или в частния колеж, където богатите ти мама и татко са те изпратили.

В тези 175 години Hermes не правят само ексклузивни чанти, още една такава е и чантата във формата на седло, или "Крилатата" чанта, която почита най-старата дейност на създателя си, а имат зад гърба си безумна колекция от изумително красиви и изумително специални неща за много, много пари. От калъфче за тебешир, до хеликоптер Hermes се намесват в дизайна на всичко, което причислваме към лускозните играчки.

Всеки специален аксесоар с името Hermes автоматично става символ на абсолютния, понякога дори абсурдния лукс. Ето и някои от любимите ни в галерията горе. 


 

More Галерии