Следва

Петъчна доза СЕКС: Робин ван Перси

Who is she: Вивиан Уестууд - от обикновена учителка до "третата кралица" на Великобритания

Нейното истинско име е Вивиън Изабел Суайър, но всички я познават като Вивиън Уестууд и точно тя е правилният отговор на въпроса ни...

Други преди 11 години

Родена е на 8 април 1941 година в Блосъм, Дербишир – Англия. Нейното истинско име е Вивиън Изабел Суайър, но всички я познават като Вивиън Уестууд и точно тя е правилният отговор на въпроса ни Who is She?.

Тя е основоположничка на пънк модата и през целия си живот не изневерява на бунтарския си стил. Черпи вдъхновение от живота и предизвикателствата на младежките субкултури, от упадъка на културата и от миналите епохи. През годините Вивиан се е превърнала и в символ на разкрепостеността и анти-модата, но все пак си остава най-прочутата британска дизайнерка! Какво още можем да ти кажем за нея, чети по-надолу:

1. Дъщеря е на работник от завод за кренвирши и продавачка в бакалия.

2. Известно време работи като учителка.

3. През 1962 година се омъжва за първия си съпруг Дерек Уестууд, а година по-късно ражда сина си Бенджамин Уестууд.

4. Преломна за нея е 1965-а, когато се запознава с продуцента на групата “Sex Pistols” Малкълм Макларън. Ексцентричната дизайнерка се развежда и започва връзка с него, а малко по-късно през 1971 година двамата наемат малко помещение с идеята да продават музикални плочи и аксесоари от 50-те. Това обаче, се оказва твърде скучно за Вивиан и тя...

5.
...слага огромна табела SEX върху розова фасада и заедно с Макларън се заемат с имиджа на групата “Sex Pistols”. Групата се превръща в символ на пънк вълната, която залива улиците на Лондон, завладява музиката и стига до висшата мода. Така новата концепция на дизайнерката я превръща в основоположник на пънк модата.

6. 
След пънкарския период Уестууд се вглежда в друг модел на протестната култура и така създава началото на движението "Нови романтици" с колекцията си "Пирати" през 1981 година. Модното й шоу е вдъхновено от многобройните й посещения в историческите музеи на английската столица.

7.
 В началото на 90-те Вивиан Уестууд се влюбва в свой студент - австриеца Андреас Кронталер, докато изнася лекции в по мода като гостуващ професор във Виена. През 1992 година се омъжва за него и дори го вкарва в бизнеса си. Той създава мъжка колекция за нейната марка и прави заедно с нея линията “Gold Label”.

8. 
Вивиан Уестууд е наричана “третата кралица на Великобритания” след Елизабет Втора и Маргарет Тачър.

9. През 1990, 1991 и 2006 година е обявена за дизайнер на годината във Великобритания, а през 1992-а става носителка на орден на Британската империя. С днешна дата тя е сред десетте най-влиятелни модни дизайнери в света.

10. Ексцентричната дизайнерка сподели насоро, че според нея хората никога не са се обличали по-грозно от настоящия момент. Дизайнерката разкритикува "клониращата мода”, която прави всички да изглеждат еднакво. Тя добави, че всички са едни и същи, а най-много се отличават хората на нейната възраст.

 

More Други