Следва

Владимир Димитров - Майстора ПЪРВИЧНАТА МАТЕРИЯТА

Who is she? Десетте най-приятни факта от битието на Джейн Бъркин

Тя е Бъркин. Джейн Бъркин. Загадката ни днес. За нея знаем като че ли всичко и едновременно с това никога...

People of art преди 11 години

Тя е Бъркин. Джейн Бъркин. Загадката ни днес. За нея знаем като че ли всичко и едновременно с това никога достатъчно, защото жена като Бъркин е вдъхновение, което ще остане във вечността.

И все пак, ето 10 от любимите ни факти за нея и необикновения й живот: 

1.
Преживява една от най-емблематичните любови на френската артистична сцена изобщо - 13-годишната връзка със своя ментор, композиторът Серж Генсбург.

2. След смъртта на Серж и независимо от преживяната след това 8-годишна връзка с режисьора и актьор Жак Доалон, страда ужасно и решава да живее сама.

3. Има 3 дъщери от трите си връзки. И трите са изключително интересни и артистични - фотографката Кейт Бари от единствения й брак, този с английския композитор Джон Бари; и съответно актрисите и модели Шарлот Генсбург и Лу Доалон.

4. Един от евъргрийните на френската популярна музика "Je t'aime... moi non plus" от 1969 остава в историята като едно от най-нежните парчета, независимо че е забранено за излъчване по радиостанциите в Италия, Испания и Великобритания заради откровено сексуалния си заряд /какъв друг да бъде, щом са намесени Генсбург - Бъркин/.

5. Чантата на френската Hermes, която носи нейното име, е едно от най-важните притежания за всеки с усет към модата и преди 28 години, когато е създадена, и днес.

6. Джейн избира да живее във Франция, независимо че е чистокръвна британка. И това й отива.

7. Силно ангажирана е с благотворителни каузи и такива, подкрепящи демокрацията. Работи с Амнести, с антиспин фондации, с неправителствени организации в Босна, Руанда, Израел.

8. Печели наградата Най-добра актриса за Dust от Венеция през 1985.

9. Има невероятно семпъл, френски, елегантен стил, на който не изневерява никога. Същият е съчетан с момичешки сексапил, перфектно запазен и днес, когато е на 65.

10. Джейн Бъркин е зодия Стрелец. Най-свободолюбивият знак в зодиака й приляга прекрасно, защото другата дума за живота й е свобода.
 

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра