Следва

Наталия Водянова в първия брой на новия амбициозен проект Edit Magazine

NYFW: Намаляват "звездните заплати" за първия ред на дефилетата

В самото начало на модния маратон pret-a-porter, който стартира вчера в Ню-Йорк, излезе наяве един доста...

All fashion преди 11 години

В самото начало на модния маратон pret-a-porter, който стартира вчера в Ню-Йорк, излезе наяве един доста любопитен факт, свързан с организацията на този "празник на живота", който, за добро или зло, определя настроенията и въжделенията на модните общества по света поне за половин година напред.

Тази малка подробност е свързана със "звездните заплати", които се плащат на определени знаменитости, за това, че лицата им украсяват първия ред на дефилетата на някои дизайнери. "Златния век" на тази практика беше през 2007 и 2008 година, когато, например, на шоуто на Max Azria 2008 година, на първия ред на зрителите бяха насядали едновременно Риана, Фърги, Зоуи Салдана, Малин Акерман, Еми Смарт, Британи Мърфи, Джейми Кинг, Менди Мур, Джос Стоун, Джой Брайънт и Джинифер Гудуин!

Знаейки, че звездните хонорари за участия от този тип достигаха по онова време до 100 хиляди долара, може да се допусне колко в крайна сметка е излизала организацията на цялото шоу. През 2012 година звездният състав сред зрителите на шоута на Мax Azria бе значително съкратен: Оливия Палермо, Джесика Уайт и Петра Немцова.

Това е илюстрация за американската марка, но тя е съотносима и към почти всички останали играчи на модната борса.


Кейт Босуърт на шоуто на Altuzarra, пролет-лято 2013 


Принцесата на Монако Шарлот Казираги на ревюто на Gucci пролет-лято 2013 в Милано

Хора, съвсем от бизнеса, казват:

Естествено, че има лица, на които преди сме били готови да платим за присъствието им на ревютата. Но трябва да се има предвид, че този хонорар покрива самолетните им билети, хотела, придружител, гримьор и фризьор и прочее разходи, които съпровождат ролята на тези хора като гости на дефилетата. Освен това, по традиция гостите получават щедри подаръци от брандовете, обикновено от новите колекции. Това не важи за всички и при всички случаи обаче.

Причината за сегашния спад в този тип възнаграждения е една - съкратените бюджети.

И още и един съпровождащ факт - шумът около модните събития на сезона, които са именно Модните седмици е толкова голям в медиите, че на практика няма нужда от каквото и да е допълнително засилване на интереса.


Дженифър Лопез на Chanel пролет 2013


Джесика Алба на Dior Haute Couture пролет 2013


Джъд Лоу на Twenty&Twelve, марката на неговата бивша приятелка и колежка Сиена Милър


Даян Крюгер на Chanel Haute Couture пролет 2013


Рейчъл Билсън, Dior

DVF, Carolina Herrera, DKNY и Tommy Hilfiger все още следват традицията, като се стараят да пълнят първия ред с много популярни лица, още повече, че бюджетите им го позволяват. На другия полюс са Proenza Schouler, Rodarte и Altuzarra - те ухажват звездните си гости, но не им плащат хонорари. Обичайно на техните дефилета присъстват приятели - дизайнери, които са там, за да изразят уважението си. А що се отнася до бранда Marchesa, то звездите и сами си плащат, за да влязат на шоуто!

Днес кадрите от ревютата попадат в медиите толкова бързо, че читателите он-лайн се потапят в магията дори по-бързо, отколкото звездите на първия ред в залата, да не говорим, че в повечето случай именно превъзходните модели на дизайнерите са звездите, а не поканените популярни лица.

Блогърите и редакторите са отделен контингент - те ходят на работа, и по принцип не получават хонорари за това.

И все пак, колко точно струва да си наемеш звезда - гост на ревюто? Ако говорим за Бийонсе, Дженифър Анистън или Джесика Частейн - по 100 000 долара, ако е например Кери Вашингтон или Дженюари Джоунс - трябва да се приготвят 40 до 60 хиляди, а ако звездите са от телевизията - до 5 000 долара.
 

More All fashion