Следва

20 базови неща, които ТОЙ заслужава да има в гардероба си тази пролет

PFW: Дефилетата - Kenzo, Celine, Givenchy, Stella McCartney, Saint Laurent. 5-ти и 6-ти ден от Седмицата на модата в Париж

Като изключим този скандал, предизвикан от мнението на Хорин, интуицията на всеки дори и малко разбиращ...

All fashion преди 11 години

Силни на дефилета от изклюителна важност за сезона бяха петият и шестият ден от Седмицата на модата в Париж, където емоциите от неочакваните изненади отекваха във всички континенти. 

Ето какво се случи всъщност: 

Kenzo


За Kenzo този сезон бе важен заради скорошното им присъединяване към един от големите модни конгломерати LVMH, което им осигурява финансова сигурност със стабилната подкрепа на десетия най-богат мъж в света Бернар Арно.

Френският бранд, основан от японец и ръководен от дизайнерското дуо Умберто Леон и Керъл Лим, направи страхотна колекция есен-зима 2013/14 точно както и очаквахме, но причината не е в спокойствието или в новата шапка, под която ще се крият от дъжда на кризата, а защото просто си го могат.









Вдъхновена от Далечния Изток, с много пищни материи, изтъкани сякаш от злато и ушити от кралски одежди, с психеделични или релефни принтове, колекцията изобилстваше от всевъзможни наслагани елементи, архитектурно конструирани сака и забележителни детайли в тъмни красиви цветове.

Celine









Или поредното доказателство, че който си го може, си го може. Изключително елегантна колекция на британката Фиби Файло за втория най-силен бранд на деня, управляван от LVMH, и за разлика от много контрастното оцветяване на колекция пролет-лято 2013, тук видяхме светли тонове в меки и млечни нюанси, които преминават в моряшко синьо, в дървесно зелено, в сиво, в черно, и пак млечно бяло и крем. Впечатли ни отново силуетът, който е силната страна на Мисис Файло и балансът между строгата и мека женственост, която постига жената Celine (защото не си представяме Celine без нея) по някакъв магически начин чрез кройката.




Остроумната както винаги Файло, поръси шоуто с малко чувство за хумор, но поднесено по най-красивия възможен начин - принтът, виждан върху торбите със съмнителна стока на Женския пазар, а именно т.нар. у нас шопинг чанта „митничарска радост”, стоеше страхотно върху цял ансамбъл или обемно палто, или само пола.

И макар иронията с радостната чанта да е очевидна, как го направи така, че да изглежда така лесно за носене, не знаем, но определено е успяла.

Чудесна колекция на Файло, която изважда всички женско на показ.

Givenchy











Един Рикардо Тиши може да превърне всичко в красота. Талантлив до лудост този моден артист прави страхотни презентации и модели, зад които се крие жестока концепция, обяснявана надълго и нашироко зад кулисите на ревюто.

Циганската страст да превръща старите дрехи в нови, еклектиката на етноса, както и исторически моменти и колекции от годините работа в Givenchy са това, което възбужда въображението на Тиши за тази невероятна колекция в много черно и много шарено едновременно.

От ума и ръцете му се раждат страшни принтове, необикновени пуловери, дълги прозрачни поли, перфектно допълващи вълшебството със синьо лилавите коси на моделките. Точно затова Хамиш Бойл от Vogue я определи като „магическа и изключително красива”, а ние не можем да оспорим твърдението му.

Stella McCartney











Обеми, инспирации от мъжкия гардероб, тъмни красиви цветове, сложни кройки - това е Стела Макартни почти всеки сезон. Харесахме райето от мъжкия костюм, дългите пуловери и като цяло дължините, които стигат елегантно до малко над глезена. И онова прелестно лилаво върху обемна минималистична рокля!

Saint Laurent












 
Шест месеца по-рано Еди Слиман показа първата си колекция за Ив Сен Лоран като дизайнер на женската линия и предизвика буря от емоции сред модни експерти от всички величини и категории. И назря първият конфликт - докато Saint Laurent и пролет-лято 2013 се превърнаха в надежда за успех и печалба за крупния инвеститор PPR и почитателите любители на марката, за журналистката от Ню Йорк Таймс Кейти Хорин, непоканена на шоуто заради стара вражда със Слиман, колекцията се оказа предвидима, такава, на „която й липсва модният дух“.

Като изключим този скандал, предизвикан от мнението на Хорин, интуицията на всеки дори и малко разбиращ подксазваше вълшебното завръщане към стилистиката на самия Ив Сен Лоран и едно силно, ембелматично десетилетие – това на 70-те, с прозрачните блузи с набори, дългите бохемски рокли, пристегнати с широк колан, сафари якетата, костюмът, както Сен Лоран го разбира, наметалата, ресните, шапките с широка периферия.

Но преди дни с колекция есен-зима 2013/14 се случи нещо съвсем неочаквано, а ефектът от него порази света като стихия. Гръндж. Буквално върнат и преоценен от бурните 90-те с образите на култовите икони Кърт Кобейн, Къртни Лав, Кейт Мос, Джонси Деп, с кожените препаски, коланите, късите бодита, карираните ризи, черни мрежести чорапи, раздърпания стайлинг. Всички модели бяха обути с тежките войнишки ботуши. Цветовете – тъмни и мрачни, материи – основно кожа, на места тюл, рискът – голям.

Много "крещяща", тотално различна колекция, за която колеги по света използваха епитети като „ужасяваща“, „грозна“, „твърде младежка“, „подигравка с марката Сен Лоран“. Но истината е, че се иска много смелост в това да обърнеш курса на модата, който от Ню Йорк до Париж следва архитектурно изваяния силует, носимото, приемливото, да затръшнеш вратата под носа на очакваното и предвизвикаш истински фурор само за час. А дали е успешна, ще го покажат единствено продажбите, за чиито обеми сега можем само да гадаем.

Виж още: 
PFW: H&M есен-зима 2013/14 - Шоуто
PFW: Пълната колекция на Vivienne Westood
PFW: Дефилетата - Rochas, Gareth Pugh и...
PFW: Париж обича смелите -...
PFW: Дефилетата - Сarven, Lanvin, Balenciaga, Balmain, Dior. Ден 2-ри от Седмицата на модата в Париж
PFW: Дефилетата - Isabel Marant, Chalayan, Margiela, Viktor & Rolf, Jean Paul Gaultier - 3-ти и 4-ти ден от Седмицата на модата в Париж

More All fashion