Следва

Четиво в четвъртък: Откъс от "Интимен наръчник за блогъри" на Ник Сполдинг

Светлана Терзиева-Сесил - "Продължавам да си знам цената и цената на онова, за което трябва да платя"

Решихме да потърсим лицето на „Нощен магазин” Сесил, за да се поразровим малко в скрина на нейните спомени...

People of art преди 10 години

Решихме да потърсим лицето на „Нощен магазин” Сесил, за да се поразровим малко в скрина на нейните спомени от онова време. Тя има рожден ден идната седмица и се запитахме какви ли са последните 365 дни, които прибавя в своя живот – на мъдрост или дяволитост, как през нейните палави очи вижда живота и света тогава и сега, какво научи като тв-водеща, жена и майка.

Разделихме интервюто, или по-скоро пълноценния ни разговор с тази удивително интересна и смела жена, на няколко части, за да му насладим напълно. И там където вчера завърши разговора ни, започва тук във втората част: 
Виж тук първата част на интервюто>>
... Сесил: 
Честно ли? Не знам. И причината е, че изобщо не се интересувах от медии, не комуникирах с никого, не давах интервюта. Гледах да си върша съвестно работата и да подбирам интересни гости от различни прослойки. Тогава беше много по-трудно да намериш и да накараш някого да се съгласи да гостува в подобно предаване! Но някак успявах. При мен са идвали от „underground” личности до художници, професори, актьори, музиканти, политици, колеги журналисти… Идвал е най-възрастният депутат от 7-мото НС, лека му пръст, Йосиф Петров - беше над 90 години!... Както и да е. Но тогава нямаше и толкова много жълта преса, освен в-к „Нощен Труд”, а и медиите не се интересуваха толкова от нас. Едва през 2000-та година започнаха да се вдига повечко шум около шоуто, но то спря в края на същата година. Така че – по-скоро нищо не съм чувала „по-особено” за себе си тогава.


Сесил с Ъпсурт

V. S. Предаването с какво ти помогна и какво ти „открадна”?
Сесил: 
Мога да кажа, че каквото ми е дало, това ми е и взело. Има хора, които все още ме смятат за популярна заради участието ми в “Нощен магазин”. В същото време, а и до ден днешен, съм се сблъсквала с адски негативизъм и лицемерие. Сега всички вече открито говорят за секс, нищят жълти неща и какви ли не глупости, но някак по-пошло. Образът в предаването ми позволи лицето ми да бъде нещо повече, заради факта, че бях водеща. Но това винаги можеше да се промени, стига да е предопределено. И ето някои хора все още ме интервюират или разпознават по улиците заради това, че според тях съм била въпросната водеща Сесил, а не че съм направила нещо съществено през последните години.
Така че в медийното пространство се появих по този начин и въобще не съм си правила погрешни илюзии. Но нито съм получавала роли в кино или в друго тв-предаване, или участия в реклами, заради “Нощен магазин”. Напротив! Било ми е по-трудно поради този факт. И ето, колегите ми Белла и Дени Желязов, а и други, не издържаха в България повече от година-две след предаването и избягаха в чужбина. Те дори не са се връщали от 10 години, те са емигранти! Просто не можаха да оцелеят след предаването. Белла ми е споделяла, че не е можела да си намери никаква нормална работа в друга телевизия след шоуто. Според зрителите аз съм лицето на “Нощен магазин”, но това лице в един момент става изхабено и мислещо само за еротика и нищо друго. Но фактът, че не са ме забравили за мен означава, че добре съм изиграла ролята си. Образът на Сесил остана във времето и аз продължих да се правя на Нея – да мисля, говоря, действам и давам интервюта като Нея... Всъщност, може би това беше грешката ми – не успях да изляза от образа навреме.

V. S. Вкъщи “Сесил” ли си?
Сесил: 
Не, не съм, естествено! Вкъщи никой не е онова, което е навън. Това просто няма как да бъде така.



V. S. А когато дъщеря ти е пораснала и е разбрала за ролята на мама, как е реагирала?
Сесил: Е, все пак тя беше на 9, когато започнах в “Нощен магазин”, така че вече разбираше от някои неща. Гледала е дори някои от предаванията, но притесненията ми тогава бяха други. Сега тя вече е голяма, оправя се сама много добре и работи в Брюксел в Европейската комисия. Но преди да замине работеше тук в една банка и в крайна сметка се е стигнало до там да разберат кои са роднините й. Попитали са я дали ще успее да се абстрахира от факта “коя е майка й”, тъй като “тя” е много скандална, а банката е с по-консервативно мислене.
Знаеш ли, това преди 10 години щеше много да ме зарадва и да ме кара да мисля, че служителите на тази банка ме разпознават и имат някакъв страх, респект от мен, или по-скоро от Сесил. Сега обаче това ме натъжава. Защото тези хора се оказаха не само консервативни, но и поставили условия на един много талантлив, жизнен, амбициозен, кадърен и с необходимото за тази работа и образование млад човек.
Тогава говорихме с дъщеря ми и аз й казах, че е естествено да се разграничи от мен и ще го направи задължително. Но тези хора просто започнаха комуникацията си с нея с лошо. И само след месец тя ги напусна и отиде в Брюксел, защото от там са забелязали качествата и уменията й, а не са се ровили в клоните на родословното й дърво. От въпросната банка след това съжаляваха, молиха я да се върне, както и да е.. Въпросът за жалост е, че в България нещата стоят по този начин, а иначе който трябва, ще те оцени по подобаващ начин. Но светът е пълен и ще продължава да бъде пълен с консервативни и ограничени в мисленето си хора, които да те дърпат назад и надолу.


Сесил с Дени Желязов, един от водещите на "Нощен магазин"

V. S. Но ето, че ти си останала в България! Защо, какво те задържа?
Сесил: 
Ами да, останах, никога не съм искала да ходя в чужбина. Тук си имам всичко – приятели, работа, пари, имоти, майка ми е жива и здрава, детето ми, макар и не до мен, е добре... Защо да бягам?!

V. S. А мъжът не го споменаваш в тази редица!?...
Сесил: Е, имам си, какво да го споменавам. Той, между другото, е човекът, благодарение на когото дъщеря ни завърши образованието си в Лондон, благодарение на когото тя и сега се чувства комфортно. И трябва да призная, че докато аз работех в “Нощен магазин”, размотавах се насам-натам и учех, той беше човекът, който се грижи за нея денонощно и я образова по най-добрия начин! Аз влязох в живота на дъщеря ми едва преди три години – чак тогава промених приоритетите си. До онзи момент не съм се интересувала кой знае колко от живота й, но сега сме голяма любов. Може би ако го бях направила по-рано, нещата щяха да се завъртят по друг начин. Но мисля, че съдбата винаги си знае работата и подрежда живота ни по най-добрата схема. Щом всичко се случва така и сега, значи – така трябва да бъде. Отчитам го за житейски опит и ако не бях преминала през всичко това, нямаше да си взема конкретните поуки, да премина през всички успехи и провали, нямаше да съм това, което съм. Човек винаги след перипетиите си става по-силен, по-мъдър и след всяко поражение го очаква нова крачка напред. Така че - не съжалявам за нищо!



V. S. Суетна ли си?
Сесил: Ами преди бях много суетна, по-точно се правех на такава. Сега съм до толкова, до колкото суетата граничи с желанието ми да изгладя някои мои комплекси. По-скоро намерението, амбициозността и стремежът ми за перфекционизъм и добре свършена работа понякога избиват пред хората като суета.



V. S. А амбицията води ли до педантизъм?
Сесил: Искаш да кажеш извъннормено поведение? Да, точно така, но най-вече що се отнася до реализацията в работата ми, тъй като смятам, че съм човек, който може да прави много неща наведнъж. Но е имало периоди, в които съм правила всичко на всяка цена, и след това съм оставала крайно разочарована. И въпреки, че не съм се отказала от амбициите си, сега мисленето ми е коренно различно и го давам по-спокойно. Продължавам да си знам цената и да знам цената на онова, за което трябва да платя. В същото време, ако нещо не се получи когато и както ми се ще, не изпадам в депресия и не се тръшкам, както правех преди. Аз съм зодия Телец и мога да чакам колкото е нужно. Дори смятам, че понякога е по-добре човек да направи крачка назад, за да може да продължи след това по-лесно напред. Но това е субективна гледна точка, защото “добре” за мен е едно, за друг – друго. Трябва да има баланс във всичко.

V. S. Ти как балансираш в живота си?
... Следващата част чети идния четвъртък! 
 

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 6 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра