Следва

БЮТИ БЛИЦ: Станимира Колева

Слънцезащита в градска среда - Най-важното, което трябва да знаем за кожата на лицето през лятото от доц. Мери Ганчева

Когато слънцето гали кожата, това действа положително на настроението и цялостното състояние на здравия...

Hair преди 10 години

Когато слънцето гали кожата, това действа положително на настроението и цялостното състояние на здравия човек, но макар лицето и тялото да обичат лятото, щетите от ненавременната слънцезащита в най-топлия сезон често водят до трайни видими изменения.

За да сме абсолютно сигурни в това какво правим и дали го правим по-най-добрия начин, за да предпазим кожата на лицето в градска среда, потърсихме мнението на специалист дерматолог, който да ни разясни най-важните аспекти при избора на правилния продукт и козметичната грижата през лятото.

С любезното съдействие на френската дерматологичната компания BIODERMA се срещнахме с Доц. Мери Ганчева, Завеждащ сектор Дерматология и венерология в City Clinic, град София, за отговори на всичките ни въпроси свързани със слънцезащитата и сияйната кожа през лятото.

V. S. Да започнем отзад напред, Доц. Ганчева, ако кожата вече е фотопигментирана, какво да направим в топлото време, за да я защитим, като едновременно с това коригираме петната, така че хем да не са прекалено видими, хем да започне премахването им? Някаква комбинирана панацея?
Доц. Ганчева:
 Да, има такава комбинация във фотопротекторен крем, чиито съставки осигуряват двойно действие на оптимална защита от слънцето и лечение на тъмните петна. Това са специфични продукти, разработени със специфична цел за едновременно лечение и предпазване, съобразени с индивидуалните потребности на кожата. За хората с акне също има подобна медицинска козметика, която лекува и прави макияж. Както има и кремове и емулсии за фотозащита и намаляване на мастната секреция или фотозащита с оптимална хидратация.

Ние сме градски хора, за плажа знаем - защитният крем се нанася по много и на често, но в града... Тук обикновено сме нанесли продукт сутринта, после сме се гримирали, облекли и излезли, как да поддържаме нивото на защита в градски условия?
Различните типове кожи, а и различните хора изискват различен подход. За летния сезон ако човек прекарва повече от времето си през деня на закрито, е подходящо ползването на хидратиращ продукт с фактор на защита 15-20. Гримовете трябва да не са прекалено мазни и тежки и също да имат ниво на защита. Мъжете, които нямат коса, задължително трябва да нанасят фотопротекция на главите си и в града и на плажа.

Когато избираме продукт, кои са трите най-важни условия, на които следва той да отговаря, за да сме доволни?
1. Да има двата знака за защита: SPF и UVA.
2. Да е съобразен с нашия тип кожа, както и с мястото на употреба – лице или тяло.
3. Да е купен от аптека по препоръка на кожен лекар.

Как стават грешките - обръщаш внимание, ползваш съответен защитен продукт и на първия месец, откакто има пролетно слънце, вече си с петна? Къде обичайно бърка всеки непрофесионалист?
Затова трябва да се прави консултация с дерматолог, който ще огледа и прецени какъв продукт е най-подходящ.

Достатъчен ли е за добрия вид на кожата нанесен само слънцезащитен продукт през деня? Или е добре да следваме обичайната практика - серум, дневен крем, защита, фон дьо тен? Наблюденията ни показват, че така се натрупват прекалено много пластове, вашата препоръка?
Отново зависи от индивидуалната характеристика на кожата и условията, при които се намира човек. На море или планина е напълно достатъчно ползването само на фотопротектор. В градски условия може да се ползва само хидратиращ продукт с включена защита, но не много висока 15-30. Когато жената е свикнала с фон дьо тен, препоръчвам такива със SPF минимум 15, а има и т.нар. тенирани фотопротектори, които са с по-висок фактор. Ако има хиперпиментации, е достатъчен крем, който комбинира лечение, хидратация и висока степен на фотопротеция. Натрупването на много продукти не е хубаво за кожата, а и това може да доведе до алергии и до по-тежки дерматози, т.к отделните съставки на различните кремове могат да си взаимодействат особено при наличие на топлина и светлина.



Доколко удачно е през деня да слагаме слънцезащита на кожата, а вечер, като говорим за един и същи период, т.е. едновременно, да ползваме избелващ продукт?
По-добре е през лятото да се внимава с избелващите кремове. Някои от тях дори са забранени в този сезон.

Вече знаем, че понятия като 80-ти, 90-ти и пр. фактори няма, но все пак все още има и такива под 50-ти, като 15, 20, 30 и т.н. Как да преценим кой от всичките и защо?
Зависи къде, кога, в каква комбинация и за каква кожа ви трябва – бебешка, детска, алергична, със или без някакво заболяване.

Вие лично продукт с какви характеристики използвате?
В София фон дьо тен с включени хидратация и средно висока фотозащита 20-35. При излагане на слънце за тяло предпочитам SPF30 Спрей или емулсия, за лице - 50.

Най-често срещаните грешки при употребата на слънцезащита?
Недостатъчно количество, неподходящи продукти, ползването на детски фотопротектори от възрастни и обратно.

Tийнейджърките трябва ли да използват също тези продукти и има ли въобще възрастова граница, преди която не е належащо?
Разбира се! За тях, както вече казах, ако имат младежки пъпки - акне, има специфични продукти на фотозащита, при които са включени активни съставки повлияващи ключови механизми от патогенезата на заболяването.

Освен петната, които забелязваме чисто естетически, кои други, по-невидими проблеми причиняват слънчевите лъчи и от които е задължително да опитаме да се предпазим?
Много са – от кожна фоточувствителност и алергия, изтънена и състарена кожа до слънчево изгаряне и дори до появата и развитието на карциноми, между които е един от най-злокачествените, а именно малигнения меланом.



Мъжете до каква степен имат нужда от слънчева защита, доколкото възникващите вследствие неупотребата й проблеми всъщност са хормонално обусловени?
За кожата на мъжете са в сила същите неблагоприятни последици от ултравиолетовата радиация на слънцето. Напоследък се забелязва нарастване на случаите на злокачествени заболявания на кожата свързани с прекомерно излагане на слънце при мъже.

Само на лицето ли препоръчвате нанасянето на фотозащита или и на други участъци от кожата?
На всички фотоекспонирани участъци.

Мнението ви за солариумите?
За съжаление са вредни!

И накрая - изгответе, моля, едно примерно меню за щастлива кожа - първо, второ и трето, при необходимост и четвърто, пето ... Интересуват ни най-важните медицински продукти и техните бабини прийоми. Благодарим!
Нали знаете, че всеки е щастлив по своему и не може да има еднакво меню, което всички да харесат. Едни и същи продукти за една кожа може да са прекрасни, а за друга – крайно неподходящи и дори водещи до кожно заболяване.Така че кожата е най-големият орган в човешкото тяло, за който трябва да се грижим отговорно и под лекарски контрол. Тя е строго специфична, много често проблемна и изисква индивидуален подход. Дори минимални промени по нея може да се окажат фатални или да бъдат първа проява на вътрешно заболяване.

Интервюто с доц. Мери Ганчева се случи, благодарение на BIODERMA и тяхната бюти кауза „Поздрав към Слънцето”.


 

More Hair