Следва

Trend Report - Розово злато

Жан Пол Готие с рязък отговор на критиката: "Вместо да скучаете, учете мода, драги"

Обичайно дизайнерите предпочитат да избягват откритите конфликти с модните критици, но Жан Пол Готие не се удържа: след... 

All fashion преди 10 години

Обичайно дизайнерите предпочитат да избягват откритите конфликти с модните критици, но Жан Пол Готие не се удържа: след разгромяващата статия, посветена на последната му кутюрна колекция, публикувана в един от водещите модни портали, той публикува открито писмо до редактора Тим Бланкс.

Креативният директор на модната къща Paul Gaultier се обръща към модния критик с много резки изрази, обвинявайки го в пристрастност, необективност и отсъствие на необходимия моден бекграунд (заради справедливостта трябва да се отбележи, че Бланкс не е единственият, който прецени, че колекцията е като направена "с последни издихания"):

"Някога на вас ви харесваха моите ревюта, но "това време действително отмина". Уважавам гледната ви точка, но този Тим, когото познавах по-рано, никога не е публикувал статии, основани повече на лични пристрастия, отколкото на обективен професионализъм.

В бъдеще, вместо да скучаете на моите шоута, можете да използвате това време за нещо друго: например, да освежите знанията си по история на модата и да откриете, че mille feuille de mousseline (многослойният муселин) не е заемка от
Сен Лоран, а е комплимент към роклите на Nina Ricci от 1967 година като дан на уважение към неотдавна починалия Жерар Пипар" (креативен директор на модна къща Nina Ricci, създавал колекции за компанията от 1963 до 1993 година, който почина на 29 юни тази година.)

Използвайки случая, Готие направи реклама на своята изложба, която скоро ще гостува в Лондон и Бруклин - в писмото кани Тим да си купи билет за нея. Няма нужда да се дискутира, че за моден критик предложението да посети fashion-мероприятие за своя сметка е нечувано оскърбление.

В края на писмото вместо "искрено ваш" Жан Пол Готие се е подписал с "бивш ваш".

Това далеч не е първият подобен конфликт в модния свят: през октомври миналата година Еди Слиман не издържа на критиката на Кейти Хорин, сравнявайки го с Раф Симънс, и публикува ответно писмо.

Аналогични проблеми журналисти имаха и с Оскар де ла Рента - колега го нарече хот-дог, а той й отвърна с "увехнал хамбургер".







Виж цялата колекция тук>>>
 

More All fashion