Следва

Кейт Мос на сватбата на друг известен модел - Малгозия Бела

10 малко известни факта от биографията на Карл Лагерфелд

Вчера, на 10 септември, рожден ден отпразнува един от най-големите в света на модата днес и в... 

All fashion преди 10 години

Вчера, на 10 септември, рожден ден отпразнува един от най-големите в света на модата днес и в последните десетилетия - Кайзерът на модния свят, фотограф и креативен директор на Модна къща Chanel - Карл Лагерфелд.

По този случай предлагаме да си припомним заедно най-важните, интересни, необикновени и малко известни факти от неговата биография, вече 80-годишна.

Или толкова поне според повечето източници. Защото за рождената година на Лагерфелд отдавна се спори, като болшинството източници назовават годината 1933, други посочват 1935, а самият Кайзер посочва за година на раждането си 1938.

Известен с дръзките си и безапелационни изказвания, Карл Лагерфелд се отличава с опак характер още в много ранната си възраст: по собственото му признание, още на четвъртия си рожден ден поискал от майки се личен слуга. Днес на личното му разпореждане 24 часа в денонощието са домашна помощничка, готвач и шофьор.

Карл Ото Лагерфелд маха последната буква от истинското си име (Lagerfeldt), за да го направи по-привлекателно от чисто комерсиална гледна точка.

Всъщност, в самото начало на кариерата си, Лагерфелд твори под псевдоним - Роланд Карл. Именно под това име той пуска първата си колекция за модната къща на Жан Пату, която се проваля с трясък.



Карл Лагерфелд има стотици iPod-и. В едно от многобройните си интервюта дизайнерът обяснява страстта си към "ябълковата" продукция: iPod е гениален. Имам 300 от тях.

Докато на телефона (и, на първо място, на телефонните разговори) Лагерфелд не е фен, предпочитайки да общува чрез писма и факсове.

Лагерфелд е страшен почитател на книгите. Както сам признава, в дома му книгите му са много повече, отколкото рафтовете за книги, а самата му библиотека наброява повече от 300 000 тома.

През 2000 година той основава собствена издателска къща - 7L, а после открива в Париж книжен магазин със същото име.



Коя е вещта, на която е отделено най-много място в дома на прочутия моделиер? Работната маса? Някой шкаф? Оказва се, кош за боклук. В него попадат всички скици, ескизи, фотографии, стари дрехи, аксесоари и прочее негови "неща" - защото, по неговите собствени думи, Кайзера изхвърля абсолютно всичко:

Длъжен съм да правя нещо ново, а не да помня старото!

Гласът на Лагерфелд може да се чуе в популярната компютърна игра GTA IV, където изпълнява ролята на водещия на "местното" радиостанция. Както самият Карл казва, той не се явява фанатик на тема видеоигри, но е бил щастлив да стане част от това. Особено го е привлякла възможността да води "неполиткоректни разговори".

През 2010 година за немската компания-производител на сейфове Döttling Карл Лагерфелд създава най-скъпият сейф в света до този момент. Огледалният Narcicuss под авторството на знаменития дизайнер е произведен само в 30 броя и струва 336 000 долара.



Миналата година Лагерфелд създаде авторска колекция химикалки за френски бранд, която, естествено, също излезе на пазара в ограничен тираж.

За скиците си Карл предпочита да използва не обикновени моливи и цветове, а продукцията на японския бюти-бранд Shu Uemura, с който дизайнерът си сътрудничи. Така например в рисунките на бъдещи модели често могат да се видят лакове за нокти, палитрата за производството на които избира самият той.



През 2011 Карл "осинови" малко сиамско котенце, на което даде името Шупет. Любимката на бездетния дизайнер има две собствени гувернантки, чанта на нейно име, както и няколко фотосесии за луксозни списания.



















 

More All fashion