Следва

Love to quote: 5 зареждащи цитата за по-богата седмица

Над 8 хиляди души на „Шалом София“ Фест

Тази неделя столицата посрещна първия еврейски фестивал „Шалом София“ фест с много усмивки и любопитна публика...

Music преди 10 години

Тази неделя столицата посрещна първия еврейски фестивал „Шалом София“ фест с много усмивки и любопитна публика. Организаторите съумяха да грабнат аудиторията с разнообразни занимания и забавления за всички възрасти. Тълпите от посетители се оказаха над 8 хиляди души, което направи събитието водещо за изминалия ден. Сред шатрите, които превзеха пространството пред НДК, беше издигната голяма сцена с главна роля в програмата.
На сцената на „Шалом София“ се качиха известни български и чуждестранни таланти на еврейската общност. Неостаряващия Етиен Леви зареди публиката с настроение и показа, че има неостаряващи музиканти и песни, които винаги ще са близо до меломаните. В късния следобед зазвучаха свежи парчета на иврит, изпълнени от младия певец и текстописец Рене Ранев.


Безспорен връх в програмата на „Шалом София“ фест беше излизането на Амир Гвирцман, последвано от „Амстердам Клезмер Бенд“. Гвирцман, който е известен като „човека оркестър“, предизвика оживлението на публиката още със самото си излизане на сцената и изречените на идеален български език думи: „Здравейте, аз говоря малко български. Много се радвам, че съм тук!“ . Музикантът сподели, че е идвал много пъти в България и е създал приятелства, които са му дали възможност да разбира много български фрази. Съчетанието на 25 духови инструмента, на които Гвирцма свири сам, провокира истински възторг в публиката.

Холандците с еврейски произход от „Амстердам Клезмер Бенд“ от своя страна направиха подобаващо закриване на фестивала. „Клезмер“ музиката оживи НДК и сред тълпите имаше много хора, повлечени в танца на традиционното еврейско звучене, примесено с духа на новото време. Музикантите, които бяха извикани на бис, подариха на публиката още половин час с най-добрите си парчета, сред които беше и култовото парче Limonchiki.

Първото издание на „Шалом София“ фест даде едно сериозно начало с добра програма и изпълнители на ниво. Разнообразните шатри надскочиха очакванията на множеството посетители, като предложиха всевъзможни варианти на забавления и културни дейности. Фестивалът успя да постигне своите цели, а именно да доближи аудиторията до най-интересното и същевременно неизвестно от еврейската култура. Организаторите на „Шалом София“ фест бяха силно развълнувани от голямата посещаемост и широкия интерес от страна от публиката и обещават второ, още по-интересно и богато представяне на фестивала.
 

More from View Sofia

More Music