Следва

Ivet Fashion и ViewSofia търсят следващия ТОП МОДЕЛ на България

Топ тенденциите на пролет-лято 2014

Седмиците на модата официално приключиха и ни оставиха удоволствието да обобщаваме видяното на най-красивите дефилета...

All fashion преди 10 години

Седмиците на модата официално приключиха и ни оставиха удоволствието да обобщаваме видяното на най-красивите дефилета!

От сака в пастелни нюанси, през бейзболни якета до ансамбли в чисто бяло, и така в пълнокръвен списък подредихме най-важните трендове за пролетта на 2014, които задават тона на цялата модна година.

Плисета


Salvatore Ferragamo, Mary Katranzou, Celine, Christian Dior

Откакто Issey Miyake показа модернизирана версия на плисето през 1993 година и създаде вълшебните си, сякаш от нагъната хартия рокли тази божествена кройка и великолепните й способности да танцува върху тялото или да е крепежен елемент в сложни конструкции, а в същото време и функционална, заради свободата на движение, се превърна в любима на големи майстори.

А през пролетта на 2014-а плисираните поли, рокли и дори панталони и туники са официално вече тенденция, видени не при един или двама талантливи дизайнери, а почти на всяко дефиле.

През изминалия месец ТЕ, присетата, непрекъснато се появяваха по дизайнерските ревюта върху класически ученически карирани поли или придаващи палава нотка на сака тип блейзър. Salvatore Ferragamo се спря на класическата им версия с пола, пристегната в талията с колан, докато Trussardi добави нови измерения на иначе свежите широки панталони тип palazzo.

При Céline плисирани шифонени поли се комбинират със свободни тишърти и добавят женственост на атлетичните силуети. Mary Katrantzou представи плисетата в нова, обемна светлина, с кройка тип камбанка, а Раф Симънс за Dior създаден страхотен свеж акцент с плисета на гърба на типичните за марката черни якета.

Крайният резултат: бизнес отпред и парти отзад. Великолепно!

Всичко в бяло


Versace, Tom Ford, Roberto Cavalli

Монохромните тенденции определено продължават и през лятото и пролетта, а визия изцяло в бели нюанси е запазена марка за топлия сезон. Има нещо изключително освежаващо да се облечеш в бяло от главата до петите, независимо какъв е поводът.

Различните интерпретации на чисто белия тренд го правят супер лесен за носене, защото без проблем се адаптира към всеки стил. При Versace ни радва запазената марка на Донатела - мини рокли в светлобяло -  съчетани с лъскави, сребристи елементи, за да се отнеме на бялото неговата първосигнална невинност и да се превърне в цвят на лукса.

Ансамблите на Pringle издават обратното на Versace - чиста и свята романтика, докато кожените якета и мини роклите на Tom Ford превръщат бялото в много секси цвят. Mulberry избират младежки тартан плисета, Chloé, както обичайно, държат на женствеността. Напълно бели съчетания има и в ревюто на Roberto Cavalli, закрито с разкошни дълги до земята модели, характерни за 20-те години на миналия век.

Прозрачно, но не напълно


Meadham Kirchhoft, Mulberry, Stella McCartney

Прозрачните материи, един от най-сладките за окото трендове за следващия сезон, напоследък са и едни от най-честите модни решения, прииждащи от креативните отдели на Meadham Kirchhoff, JW Anderson и Mulberry, които залагат на леки като перце модели, перфектни за горещите летни дни. Светло и свободно са ключовите думи и в последната колекция на Eма Хил за Mulberry.

Добавяме и флорални принтове, както и райета, и получаваме много женственост, както винаги. Една закачлива колекция от Meadham Kirchhoff, която включва направена на ръка дантела и бродирани на ръка рокли, съчетани с интересни детайли. JW Anderson също посегна към прозрачните материи и представи интригуващи съчетания от леки и тежки платове.

Ключът към малко повече сдържаност се крие в напластяването на този тренд. Пример са Paul&Joe, които представиха широки топове и тениски. Stella McCartney също интерпретира този тренд в колекцията си чрез красиви рокли от дантела и коприна.

3D цветя


Erdem, Christian Dior, Matthew Williamson

Истинско изобилие от цветя, набрани сякаш в разгара на лятото, продължават да обсебват умовете на дизайнерите моделиери. Новото този сезон е, че малкото не е повече, тъй като ярки цветя се появяваха по ревютата във всички модни столици.

Erdem се придържа към монохромния си дизайн с бели, сякаш направени от хартия цветя върху отново бели тишърти, прозиращи якета и панталони, както и подобни вариации в черно върху бродирани рокли и рокерски якета.

Matthew Williamson
предостави на почитателите си множество интерпретации на тренда - рокли от органза и костюми в цитрусови цветове, 80% от тях изпъстрени с боядисани на ръка флорални принтове или бродирани цветя, тип маргаритки. Момичетата на Antonio Marras дефилираха със зелени венци в косите, а същевременно роклите им бяха с апликации на рози, цветчета и листа.

Raf Simons създаде фантасмагорични цветя за Диор, като отвори вратите към нова субкултура, наречена по неговите думи „флорални жени”. Можем да се насладим на страхотни структурирани сетове, изцяло в цветя, както и лилави от коприна рози, но това определено не е предназначено за чаено парти.

Колекцията експлоатира и отровната страна на цветята и белгийският дизайнер умело комбинира флорални мотиви с рокли с пищни кройки. Впечатляващи бяха и бижутата колиета във форма на лозя, красящи деколтетата на моделите.

Пастелно


Rochas, Burberry Prorsum, Miu Miu

Онези, които обичат сладката и нежна страна модата, определено ще се зарадват да чуят, че пастелните тонове ще са един от водещите трендове за пролет-лято 2014. Първо го забелязахме при Burberry, където захаросаните нюанси бяха контрирани от изчистени силуети и прозрачни материи, както и при Peter Pilotto, където красиви, бледи творения бяха съчетани с типичните за дизайнера принтове.

По-нежните цветове се появяват и в палитрата на ботаническата колекция на Christopher Kane, която бе подправена с елементи в лешниково и лила. Alice Temperley предложи един по-класически прочит на тренда, представяйки рокли ала гардероб на принцеса в момичешки нюанси на розово и лилаво.

В Милано Donatella Versace укроти буйния дух на марката с щрихи от бледи цветове. Marco Zanini направи последната си колекция за Rochas в интересни и светли нюанси под формата на жакардови сака в цвят на лютиче и бродирани рокли.

Miu Miu ни предостави един оригинален поглед към тренда с облекла, вдъхновени от 70-те, при който пастелните цветове красят вталени връхни дрехи и отвеждат към едно ново модно ниво с техните приглушени колор-блок комбинации.

Арт вдъхновение


Giles, Chanel, Dolce & Gabbana

Световете на модата и изкуството понякога се сблъскват и това определено ще бъде една от темите на новия сезон. Някои дизайнери представиха доста силни артистични колекции. Giles демонстрираха рокли тип 90-те с принтирани фотографии на Glen Luchford, докато Dolce&Gabbana облякоха рокли, тишърти и поли в мотиви от Древна Гърция.

Миуча Прада има по-модернистичен поглед върху тренда: шоуто на Prada се проведе на едно и също място с артистичните творби на артисти като Jeanne Detallante и Pierre Mornet, като някои от картините се появиха и  върху роклите в колекцията.

За Chanel Карл Лагерфелд също се чувстваше в артистично настроение, превръщайки Grand Palais в същинска арт галерия, като включително бе добавил огромни чанти и също така огромни емблематични бутилки парфюми на марката, а колекцията бе извънредно креативна и цветна. Подобна тенденция забелязваме и при Céline, където Phoebe Philo бе създал една закачлива и енергична колекция.

Бейзболни якета


Erdem, Richard Nicoll, Trussardi, Balmain

Ако ще инвестирате в нещо тренди следващия сезон, нека бъде бейзболно яке! Истински моден хит, бейзболното яке бе забелязано в най-различни вариации по време на модните седмици. В Ню Йорк и Томи Хилфигер, и Марк Джейкъбс предложиха модерни и спортни визии на този класически модел.

В Лондон бейзболните якета се появиха на модните подиуми при Richard Nicoll и Christopher Raeburn. Също така го откриваме и в колекцията на Jonathan Saunders в копринени версии в няколко мулти тона. За Pringle виждаме нови флорални версии, които се комбнират със спортната визия на якетата за една модерна и интересна интерпретация на тренда.

Брит любимецът Erdem успя да придаде страхотна вечерна и женствена визия на бейзболното яке чрез прозрачни материи, а Trussardi от своя страна представи своя версия в змийски принт.

Balmain си представя класическите обемни кройки точно като в 80те, а за бейзболните якета креативният директор Оливие Рустейн залага на тартан, както и на интересни детайли.

Стела Макартни, експерт в комбинирането на лукс и атлетични кройки, ни представи една съвършено нова визия към тренда, като например дълга, вталена версия в крокодилски принт от коприна, вълшебно въплатила леката елегантност на бранда.

Нов прочит


House of Holland, Teatum Jones, Chanel

Тартанът, графичните принтове и овърсайз кройките обикновени се асоциират със зимните плетива и изобщо дрехи, но дизайнерите правят нов прочит на тези трендове и успешно ги превръщат в подходящи за лятото и пролетта. Само погледнете творенията в синьо, розово и червено на House of Holland.

Лондонското дизайнерско дуо Teatum Jones представя колекция, специално за работещи момичета; двамата дизайнери създават интересните графични принтове като се вдъхновяват от салфетките за чай на майка си, които старата дама използвала навемето.

Плетеният мотив откриваме върху раменете на рокли, рокерски якета и летни рокли. Подобни съчетания откриваме съвсем очаквано при Шанел, като запазената марка на Карл Лагерфелд, туидът, в новата колекция е някак неопитомен и деконструктиран. Ревюто на Шанел бе и същински пир на цветовете: фуксия, лайм, морско синьо и бяло.
 

More from View Sofia

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 9 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.