Следва

Четиво в четвъртък: Откъс от „Червения дракон“ на Томас Харис

Модният свят на Жан Пол Готие - мащабната изложба тръгва от Ню Йорк

Всъщност мащабното събитие обхваща развитието на големия френски кутюриер от...

Events преди 10 години

«Само не наричайте тази изложба ретроспективна! Ретроспективата е за тези, които вече са напуснали този свят, а аз съм даже много жив все още!» — от вълнение плясва с ръце дизайнерът Жан Пол Готие, чиято експозиция From the Sidewalk to the Catwalk («От улицата — на подиума») беше открита в Бруклинския музей в Ню Йорк (сто и четиридесет тоалета ще гостуват на Голямата Ябълка до 23 февруари, след което ще се отправят на турне в други страни и градове).

Но главният хулиган на френската мода ни най-малко не се вълнува. Когато става дума за Готие, на никого не му и хрумва да използва високопарни слова, но в този случай те са напълно на място. Дори задължителни - всеки, който ще има късмета да види изложбата, ще установи, че това е представление от най-висок клас. Изложбата, точно както и ревютата на Готие са истинско пиршество на визията: благодарение на хитрите визуални ефекти някои от манекенките се усмихват на гостите, а други разговарят помежду си.

Единствено създадените специално за турнето Blond Ambition на Мадона не пеят... или поне не още.

Всъщност мащабното събитие обхваща развитието на големия френски кутюриер от 70-те години на миналия век до днес, като най-общо се разделя на седем цикъла, подчинени на съответстващото на периода вдъхновение за автора - от улиците на Париж до киното. Експозицията включва и ценни документи, скици, фотографии и откъси от филми с костюми на Маестрото, така че усещането обещава да е неповторимо.



















More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 2 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?