Следва

My Style: Надя Сивкова. Из гардероба на един гримьор

В Лондон показват личната дизайнерска колекция на музата на Маккуин - Изабела Блоу

Извънредно атрактивно, смятаме с чисто сърце, ще се окаже за късметлиите с път натам посещението на една...

All fashion преди 10 години

Извънредно атрактивно, смятаме с чисто сърце, ще се окаже за късметлиите с път натам посещението на една 100% фешън изложба, със старт утре в, в ноемврийски Лондон.

В Съмърсет хаус в утрешния ден се открива изложба на личните вещи - дрехи и аксесоари - на приятелката и муза на Александър Маккуин - Изабела Блоу.

Повече от сто емблематични лични вещи, и по-точно казано великолепни дизайнерски творения, лично притежание на госпожа Блоу ще бъдат показани пред публика, сред тях тоалети от Джеръми Скот, Джулиън Макдоналд, Marni, Prada, Хюсеин Чалаян, Fendi, Escada и Viktor & Rolf, както и пролетно-лятната колекция за 2008-а година - La Dame Bleue - създадена от Александър Маккуин и Филип Трейси в памет на Изабела.

Куратор на зрелищното събитие е Алистър О'Нийл, по чието лично признание, срещите му с неговата "героиня" наброяват всичко на всичко една.

"Изабела беше с шапка от Филип Трейси, която закриваше с пера почти цялото й лице. Говорих с нея цяла вечер, но не помня нищо, освен очите й. Устата й не се виждаше. Можех само да чувам онова, което говори, хипнотично втренчен в очите й, обрамчени с пера".



Замисляйки изложбата, О'Нийл иска не само да разкаже за ексцентричната аристократка с добър вкус, но и да отрази личността й, ярка и взривна, както и свойственото й чувство за хумор. "Важно беше да отдалеча Изабела от литературната идея за трагизма на английските ексцентрици, сред които, да бъдем честни, тя определено има място. Но аз съм сигурен, че трагизмът не е свойствен на Изабела. Тя е била смела и много весела. И майстор на черния хумор".

Всички представени експонати в момента принадлежат на приятелката на Блоу, Дафне Гинес. След нейната смърт личните вещи на Изабела са изложени в Сотбис за продан, когато Гинес буквално се втурва в залата и изкупува всичко до последните пантофки, "защото толкова ми се искаше да съм самата Изабела". Говорейки за изложбата, Дафне не крие, че това публично събитие й помага да преодолее скръбта от загубата: "Правя това за своята приятелка, с надеждата, че нейното наследство ще вдъхнови нови и нови поколения дизайнери", заключава тя.











More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 7 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.