Следва

Черна кожа от Alexander McQueen

Величествено красива - Колекцията на Alexander McQueen есен-зима 2013/14

Малко са дизайнерите, които са способни с много малко да кажат толкова много. Една от тях несъмнено е...

All fashion преди 10 години

Малко са дизайнерите, които са способни с много малко да кажат толкова много. Една от тях несъмнено е гениалната Сара Бъртън, главен дизайнер на Alexander McQueen и определена за единствения достоен наследник на модния гений.

Всичко, което тя прави, се радва на изумителна прилика със стила на трагично отишлия си МакКуин. Също като него тя намира основните си инспирации в историята на костюма, реинтепретирайки това, което много други преди нея също са интерпретирали, но не са имали силата и смелостта да го изведат до крайност. Точно такъв е случаят с колекцията на Alexander McQueen за този сезон, която се състои само от десет визии. Но те са много повече от просто визии, те са гениално замислени и брилянтно изпълнени.

Вдъхновена от барока, Бъртън се спира на перлата, каквото всъщност е и значението на думата „барок”. Фокусът й пада на скромността на Англиканската църква, която по много неортодоксален начин прозира през екстравантността на аутфитите. А те са разделени на пет групи с по два модела: причастие, сестринство, кардинали, папа и ангели. Метафора за земния път на човека, за развитието, началото и края.

Причастие





Сестринство





Кардинали





Папа





Ангели





Всеки от моделите е ръчно изпълнен в продължение на две седмици, а участие са взели едни от най-вещите специалисти, работещи за Великобританската Кралска Опера. Материалите са кадифе, дантели, пера, метал и, разбира се, много перли. Въпреки този сериозен асамблаж, Сара запазва деликатното си чувство за хумор. Например аутфитите, посветени на кардиналството, са много разголени, предизвикателни, секси. Каквато е и същността на църковната инфраструктура, криеща секс скандалите си под дълги до земята одежди.

Със сигурност тази колекция дълго време ще остане ненадмината. Не е и за всеки, не просто заради немислимите цени на тоалетите. Стойността им всъщност задминава дори материалите и труда, ръчен и интелектуален. Това е едно от редките вдъхновения, за които без съмнение можем да кажем, че заслужават да бъдат наречени божествени. Хармонията е извлечена от традицията, но и нетрадиционна, техниките на бродерии и инкрустиране са консервативни, но не можем да наречем силуетите по този начин. Просто прекрасно блюдо за очите и душата.

Остава ни дали една от причините за магията не са и близнаците на Сара Бъртън, с които тя ебременна по време на създаването на този шедьовър на изкуството?
 


































 
Повече за бароковата тенденция четете тук>>
 

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 10 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.