Следва

Street Style вдъхновения... Зелено смути

Кой кой е в модата днес - Поет по душа, моден дизайнер по професия: Янг Ли

Сякаш още с установяването на Кензо на френска земя става тенденция азиатските...

All fashion преди 10 години

Сякаш още с установяването на Кензо на френска земя става тенденция азиатските дизайнери да откриват своята принадлежност към Парижкия моден подиум. След японците Кавакубо, Мияке, Уатанабе, Ямамото идва време и 25-годишният Янг Ли да завладее сцената извън пределите на роден Китай. Иначе живее в Лондон, където е завършил престижния Central Saint Martins. Най-важният негов преподавател и покровител е Раф Саймънс, в чието ателие в Антверпен Ли е стажувал.

Още на 10-годишна възраст Ли се премества с родителите си в Пърт, Западна Австралия. Бил ли е щастлив по това време? Едва ли: в интервю споделя, че цяла декада е мислил как да избяга от малкото градче, защото не се чувства на мястото си. Намира си утеха: детството и юношеството му минават на игрищата за бейзбол и баскетбол. Обожава и карането на скейт, а всички тези спортове и занапред ще го вдъхновяват за колекциите му.

Дали е лошо момче? Не, но пък за сметка на това е свръхинтелигентен. Още на крехка възраст проумява, че независимо дали караш скейт или суперскъпо возило, начинът, по който носиш панталона си, обувките си, как ги съчетаваш със своето превозно средство и всичко останало, е суперважен. Нещо повече – че дори да не носиш т-шърт с изявления кой си и какви са идеалите ти, маниерът ти на обличане те издава. В този ред на мисли Ли бързо и логично стига до извода, че тениски с надписи като Metallica и мотоциклетистки якета са изживели времето си.


Yang Li пролет - лято 2014


Yang Li есен - зима 2013

Днес нищо вече не е шокиращо по начина, по който е било преди десетилетия. Шокът може да е с тънко като панделка за корсет чувство за хумор – такива връзки Ли използва например за кожени якета с изрязан гръб. Или пък можеш небрежно да скандализираш, овладявайки царствения и доста труден за работа цял силует, завършвайки го с гуменки Vans.


Yang Li пролет - лято 2014


Yang Li пролет - лято 2014


Yang Li пролет - лято 2014

Естетиката на Янг Ли не е нещо невиждано, защото към днешна дата няма такова животно. Той харесва 90-те, минимализма им, изчистеността на външното, даващ пространство за концентрация над концепцията и оставящ свобода на интерпретация.


Yang Li пролет - лято 2014


Yang Li есен - зима 2013


Yang Li есен - зима 2013

Моделите на Ли са много стрийт, съчетаващи откровени готик препратки със спортни елементи, аспирации към традиционните азиатски кимона и дефиниращи новия пънк – защото днес пънкът намира своя израз в сблъсъка на непретенциозна външност и безбрежна поетична душа. И при това е много луксозен: суперскъпи блузи или тесни джинси с маркат Yang Li се произвеждат в най-добрите фабрики в Италия и са обожавани от бунтарски настроените фешънисти в сърцето на Париж.


Yang Li пролет - лято 2014


Yang Li пролет - лято 2014

Колекциите на Янг Ли, макар и засега малко на брой, изразяват неговото лично себеусещане, спомените му, преживяванията, стремежите и идеалистката му същност. А какво мисли той за бъдещето? Уклончиво обяснява, че за него дизайнер е човекът, живеещ в момента и все пак виждащ настоящето дотолкова в перспектива, че е способен да предскаже бъдещето...


Yang Li пролет - лято 2014


Yang Li пролет - лято 2014


Yang Li есен - зима 2013


Yang Li есен - зима 2013


Yang Li есен - зима 2013


Yang Li есен - зима 2013
 

More All fashion