Следва

СТАРТ на Magic TV с парти вечер в София

Уроците на любовта: Мерилин Монро

„Красотата и женствеността нямат възраст, те не могат да се създават. Женският чар не може да се произведе по промишлен начин, независимо, че на някои им се иска. Имам предвид истинската красота. Тя е, която поражда женствеността”...

Други преди 10 години

Мерилин Монро завеща една уникално ефикасна, макар и простичка формула за красота: „Красотата и женствеността нямат възраст, те не могат да се създават. Женският чар не може да се произведе по промишлен начин, независимо, че на някои им се иска. Имам предвид истинската красота. Тя е, която поражда женствеността”.

Да се опитваме да повторим дословно историята или да изкопираме чара на най-разкошната блондинка на Холивуд би било безполезно. Можем само да се възхищаваме на способността й да възпламенява мъжките сърца дори и след смъртта си. Да й се възхищаваме - и да се учим от нея. Защото определено има на какво.

Урок първи: Вярвай в себе си

Мерилин Монро е ходещата енциклопедия на тайните на женската привлекателност. Фразите й, базирани на опита и нейния начин да живее живота, се превръщат в цитати, които се предават от уста на уста ката съкровени знания. В края на краищата, кой друг знае повече за мъжката природа? Именно на нея принадлежат известните афоризми: „Дайте на едно момиче чифт високи обувки, и то ще завоюва света!”, „Аз съм категорично жена, и това ме радва”. И това са само малка част от многото. За своите 36 години Мерилин получава вечното право да учи другите. Защото го умее, и защото, за да сме честни, няма друга жена, която изначално да има по-малки шансове за успех от девойчето от разпаднало се семейство с надвиснало над главата й проклятие на родова лудост и подвикванията „мишка” и „фасул” зад гърба. Но на практика този неугледен женски екземпляр се превръща в блестящ диамант, всъщност в най-блестящия въобще.



Затова: За Мерилин Монро може да се каже същото, като за Скарлет О’Хара, ако лекичко перифразираме писателката Маргарет Мичъл: "тя не беше красавица, но мъжете едва ли си даваха сметка за това, веднъж попаднали под силата на чара й. Актьори и спортисти, писатели и президенти — никой не успява да устои пред нея. Нейното оръжие е нейният чар. Обаянието й е безгранично. Има ли обяснение за тази магия? Самата ММ обяснява тайната на успеха си така: „Винаги вярвай в себе си, защото ако ти не си повярваш, кой друг ще го направи?”

Урок втори: сама на себе си Пигмалион



Коси, устни, и разкошен бюст — 3 в 1 за формулата на успеха! Това е първото, което идва на ум при споменаването на името на Мерилин Монро, но какво от него е истина? Да видим. Със сигурност не точно косите. На всички детски фотографии косите на Норма Джийн Бейкър (родена Мортесън), както я наричат тогава, са прави, с червеникаво кафеникав оттенък. Норма се превръща в платинена блондинка по време на първия си брак. Но пък ако не чудесните коси са дар от природата, то може би гърдите са?

Запазени са доказателства, че Мерилин Монро няколко пъти се обръща към хирурзи, но лекарската тайна в годините след смъртта все пак остава ненакърнена. Когато на 11 ноември 1954 година Мерилин е изписана от клиника в Лос Анджелис, в която й е направена някаква операция, докторите дават само следния лаконичен коментар на въпроса какво си е правила звездата: „корекция на женските качества”. Зложелатели твърдят, че на снимките на Монро от различни периоди „златният бюст”, както го наричат съвременниците, ту се увеличава, ту намалява, като при това понятието „фотошоп” не съществува към онзи момент. Възможно е Мерилин да е инжектирала в гърдите си парафин, за да увеличи размера - теза, широко разпространена сред изследователите на живота й.

Някои биографи приписват тайната на пищния бюст на Мерилин на специални сутиени с коригиращи подплънки. Впрочем тази догадка поучава потвърждение след смъртта на Монро. Един от служителите на погребалното бюро, ангажирано с организацията по погребението на актрисата, открадва подплънките направо от тялото на легендарната блондинка, за да ги продаде по-късно на търг. На практика се оказва, че бюстът и митът за него са още една, родена от самата Мерилин магия.

Как стои въпросът с устните? Козметиката играе сериозна роля в превъплъщението на скромната Норма Джийн в жената на века. Тя обожава парфюми, буквално е побъркана по грижи за кожата. Добавяме към това вълнуващата походка, която е още една от разпознаваемите черти на Монро. Знаем за предположението, че Мерилин специално е изпилвала токчетата си, за да поклаща бедрата си апетитно при ходене.



Затова: „В едно момиче две неща трябва да бъдат красиви - погледът и устните. С погледа тя може да се влюби, а с устните да докаже, че обича”, - казва Мерилин и не престава да затвърждава това си вярване на практика. Тя, истински Пигмалион, създава от себе си великолепна Галатея с последователност, на която е невъзможно да не се възхитиш, изгражда образа си старателно, тухла по тухла, както се строят вечните домове. А умението на Монро да произвежда магически тайни, от, общо взето, безобидни факти, може само да се завиди.

Урок трети: не се страхувай от промените


Мерилин на първата си сватба и съпругът й Джеймс Дохърти

Тя е абсолютно убедена, че мъжете възприемат, възприемали се и ще възприемат жената най-напред като „красив обект” и след това като каквото и да е друго. Мерилин фанатично следи външността си. Превръща се в маниак на тема физическа хубост. По-късно Джеймс Дохърти, първият й мъж, си спомня за необичайната, както му се струва, привичка на екс съпругата му непрестанно да маже лицето си със зехтин. По това време тя е на 16. Иронията е в това, че безкрайните изневери на Джеймс с други жени заставят Норма кардинално да промени имиджа си, за да стане най-красива от красивите. Не нещо друго, а ...

През 1942 година Норма Джийн започва работа в завод, Radioplane Company, в който скоро пристига екип режисьори и фотографи за някакъв репортаж. Фотографът Дейвид Коновър прави серия снимки на момичето. Това е мигът, в който за пръв път Монро усеща, че е способна на нещо повече от перспективата да прекара живота си сглобявайки детайли в завод и хленчейки по мъжа си - женкар.

„Гледах нощното небе и си мислех, че сигурно хиляди момичета стоят като мен самички и мечтаят да станат звезди. Но аз не възнамерявах да се тревожа за тях. Просто моята мечта не можеше да се сравни с ничия друга”, — казва Норма сама на себе си и се развежда с Джеймс като първа крачка към покоряването на Америка. На сексапилния модел е предложен договор с киностудията 20th Century Fox, първоначално като статист. Поставено и едно, но много важно условие - да смени името си. Норма няма повече място в живота на Мерилин.



Затова: В брака с първия си съпруг Норма въвежда едно главно правило за себе си: „Умните момичета целуват, без да обичат, слушат, без да вярват, и изоставят в мига, в който са изоставени”. Без да се страхува от развода и неизвестността, тя се вкопчва в идеята за слава и тръгва към осъществяването й праволинейно, почти чиновнически. Когато й предлагат да смени името си, разсъждава трезво: "Мъжете пренебрегваха Норма Джийн, с Мерилин Монро това няма да се случи никога!"

Урок четвърти: спортна страст



През 1948 година, когато излиза филмът „Хористки”, актрисата вече е довела външния си вид до съвършенство, налице са и изправени и избелени зъби. Фотографиите на прелъстителната блондинка се разпродават като топъл хляб. Красотата й е проста, но неустоима, като мляко с мед. Съвсем не е учудващо, че режисьорите избират роли за нея, в които е гарантирано, че всеки войник ще пожелае това „съседско момиче”. Светът обиква идеята за достъпна, при това съвършена красота. Самата Мерилин никога не се отказва от веднъж намерения образ, като постоянно търси нови ракурси.

Тя наистина знае отлично какво искат мъжете. Чудесен пример: световноизвестният бейзболист Джоузеф Пол Ди Маджо се заинтригува от Мерилин, именно когато вижда нейна фотография, на която тя играе бейзбол! Не стига, че русата мацка е приказно красива, но двамата, виж ти, намират и общи интереси (всъщност освен спорта, Джо не се интересува от нищо друго)! Мерилин не се напъва да разубеждава обаятелния спортист.



Затова: Тя страшно бързо разбира, че мъжете се влюбват в мечти, които при това създават сами. Актрисата признава: „Никога не съм искала да правя някого на глупак. Аз просто позволявах на хората да се правят сами на глупаци. Те не се опитваха да разберат каква съм всъщност. Вместо това сами ми измисляха характер. А аз не спорех”. Мъдрата политика позволява на Монро да нанизва мъжките сърца на шиш, както мекици.

Урок пети: роман с писател




Ревността разрушава и втория брак на Мерилин. Разликата от първия път е, че този път ревнува не тя, а Джо. Години по-късно Джо признава, че на мястото на Мерилин той „също би се развел със себе си”. Спортистът така и не успява да забрави бившата си съпруга. Кратко време преди смъртта на Мерилин двамата възстановяват отношенията си и дори се готвят да встъпят повторно в брак.

Междувременно актрисата очарова друг известен мъж. През 1956 година познанството й с писателя Артър Милър прераста в любов, а после и в брак. И отново на сцената на семейния живот се появява не реална жена, а щателно създаден образ. Артър Милър получава не спортна блондинка като предшественика си, а образована красавица. Мерилин се появява на обществени места само с книга в ръка. Отново любов по снимки? О да! Мерилин дори пише стихове и ги посвещава на мъжа си: „Твоето сърце — това е единственото, което ме дарява с щастие и гордост”.

И този брак не издържа, причината се търси в огромната популярност на Мерилин по това време, но след много години, вече съвсем остарелият Артър Милър тайно ще се оттегля в малко студио, където пази всички филми с участието на бившата си съпруга. Да се разделиш с нея е възможно, да я забравиш - никога! Колко добър отговор на предварително решената от Мерилин задача.



Затова: Спомняйки си за чеховата „Душечка”, която отлично се нагажда към мъжете си, Монро, която посещава театралния курс на Михаил Чехов, е запозната прекрасно с героинята и заимства много от нея. Умее великолепно да използва силните си страни, независимо от мненията, че, видиш ли, Монро била слаба актриса.

Урок шести: мистър президент



Изглежда сякаш всички минали бракове готвят Мерилин за най-важната среща в живота й. Така и става. Мерилин започва роман с президента Джон Кенеди. Тя просто умее винаги да избира най-добрите! В онзи момент, в пика на красотата й, кой би могъл да устои на тази обезоръжаваща богиня? Поне не сенатор Кенеди (в това време той все още не сенатор). На партито, на което се запознават, Джон непрестанно флиртува с Мерилин. По-късно, когато Кенеди става кандидат за президент, той моли Монро да вземе участие в предизборната кампания. И тя не се поколебава да срине графиците си за снимки, за да следва любимия по петите.

Любопитно е, че Монро както и преди счита красотата за главен свой помощник в любовните дела. Когато възлюбеният започва да се сеща все по-рядко за нея, тя решава да му припомни за себе си по екстравагантен начин и поръчва рокля при моделиера, създал известният концертен тоалет на Марлене Дитрих, с която Джон Кенеди също е имал връзка. Мерилин държи да докаже на Джон, че не е по-лоша от бившите му, като едновременно извика и нужните романтични асоциации. Полупрозрачната рокля Монро облича без бельо и в този вид се появява на гала концертът в чест на рождения ден на президента Кенеди. Пее Нappy Birthday абсолютно откровено, настръхващо, въздухът се сгъстява от страст. Естествено, този й етюд, както и всички останали постъпки, е щателно подготвен предварително.



Затова:
От отношенията с любимите мъже Монро извлича полза. С първия си мъж се научава да се грижи за външността си, вторият я научава как да се грижи за собственото тяло, общуването с третия попълва интелектуалния й багаж. В своите дневници Мерилин задава вектора на развитието: „винаги да работя над актьорските упражнения” и „да се погрижа за инструмента си /тялото си/ - морално и физически (упражнения)”.

Тя е великолепен стратег, дали пък не и най-великият стратег в рокля въобще? Щом милиони сърца продължават да бият учестено 52 години след смъртта й...
 

More from View Sofia

Кариера за завиждане и личен живот за оплакване: животът на Мерилин Монро, родена днес

Celebrities преди 10 месеца

В първия ден на лятото се ражда най-големият секссимвол на ХХ век, емблематичната блондинка Мерилин Монро. Изглежда, че тя има всичко, за което човек може да мечтае, но животът й не може да се нарече щастлив. Разкошната външност, лоялните фенове и невероятният успех не успяват да й помогнат да заглуши сърдечната болка. Разказваме трудната история на легендарната актриса, към която съдбата се оказва противоречиво благосклонна... 

More Други