Следва

Всички подозират Емил Русев за Къртицата

Белонога – самодива от XXI век

За стила, визията, „Мистерията на българските гласове”и още нещо...

People of art преди 10 години

Преди да ти разкажем и покажем стилът на една съвременна самодива, нека първо те запознаем с нея.
Гергана Димитрова е един от най-красивите български гласове, част от множество формации, като „Мистерията на българските гласове“, „Ева Квартет“, Balkan Scientist и други.

Особено с Ева Квартет в последните 12 години тя осъществява редица вокални проекти с музиканти от цял свят – Mola Sylla (Сенегал), Haig Yazdijan (Армения), Unni Lovlid и Sandra Kolstad (Норвегия), Bea Palya (Унгария), международната формация Banda Adriatica, групите Amacord (Германия) и A Filetta (Корсика), композиторите Антони Дончев, Krzesimir Debski и Hector Zazou. Дългогодишното й партньорство с Костадин Генчев я свързва с участия в проекта Дива Река и група Булгара.

Работата върху последния проект на Ева Квартет с Хектор Зазу - „Арката“ я вдъхновява да започне да реализира собствените си музикални идеи. Прави го, като в последните години усилено разширява възможностите на изключителния си глас и техниката си на пеене, както и с последователно изследване на множество традиции във вокалната музика от цял свят. Пресечната точка на всички усилия е дебютът й „През очите на слънцето“ - проект – връзка между иновативните идеи, съвременните технологии и древните култури.



На всички ни е известно, че по цял свят българските жени са известни като едни от най-красивите и стилни дами. И, не, това определено не е прехвалено, ами е много заслужено и вярно. Белонога е онова изключение, което само потвърждава правилото. Изключение, защото стилът ѝ е по-различен от масовия, но е достатъчно добър и интересен, за да подчертае естествената красота и харизма, която носи в себе си тази жена.

Уикипедия ни казва, че самодивите са облечени с дълги бели рокли, бяла риза или бял сукман, зелен пояс и забунче, препасани с коланче (зунка), което има цвета на дъгата, но с преобладаване на зеления цвят. Имат и було (бяло наметало) наречено сянка или лъч, в което се крие тяхната сила.



Белонога носи усещане за лято, гора, легенди, мистика, свобода. Ще я видиш облечена предимно в бяло – сякаш чистотата и уникалността на гласа ѝ се крие именно в красивите одежди, с които излиза на сцената.
Между другото, Гергана представя една чудесна идея за летен аутфит! Всяка дама би се чувствала удобно в широка блуза с цветя и голи рамене, цветен накит (или просто красива шнола с цвете в косите), дълга пола и малка нежна чантичка за разходки из градските улици... или направо за стъпки в пясъка.

За финал предлагаме доза магия и неповторимо усещане с магията на един български глас, завладял стотици сърца по света:

More from View Sofia

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра