Следва

Световноизвестният специалист по здравословно хранене Барбара Рен чете лекции в България на четири семинара

Слънцето сутрин или как да отслабнем, докато пием кафе на балкона

"Rise and shine" - това не е нещо незначително, което може и да пропуснем да си кажем сутрин, ставайки от леглото...

Life преди 9 години

"Rise and shine" са вълшебни думи, които трябва да си кажем сутрин, ставайки от леглото, стига, разбира се, да знаем отлично защо. 

Според ново проучване, направено от Northwestern University Feinberg School of Medicine и публикувано в списание PLOS ONE, това е точното нещо, което трябва да направим, ако искаме да се заредим с топ слънчева форма. Или с други думи - ставаме, улавяме бързо няколко слънчеви лъчи и това като по чудо ни помага в борбата с излишните килограми. 

Учените от университета са провели експеримент с 54 участници на средна възраст 30 години, които са носили монитор на китката, който проследява тяхното излагане на сутрешното слънце в продължение на седем дни. Освен това те са имали и хранителни дневници, с помощта на които да следят дневния си прием на калории. Оказва се, че хората, които са получили повече утринна светлина, имат по нискък индекс на телесната маса, за разлика от тези, които са си спестили "слънчевата закуска", независимо от възрастта им, това колко са активни или начина им на хранене. 



Следва да се запитаме защо хората, които се припичат на сутрешното слънце тежат по-малко? Има две възможни причини: Първо, излагането на слънчева светлина рано сутрин, за разлика от по-късно през деня, синхонизира нашия биологичен часовник, което пък от своя страна означава, че е много по-вероятно да имаме естествен и постоянен режим за сън. А след като сме постигнали това, метаболизмът ни ще работи по-ефективно, което, както знаем, е в основата на поддържането на здравословно тегло. 

Втората причина е, че сутрин светлината е много по-силна, отколкото следобед  или вечер. Това е така, защото в ранните часове на деня има по-голямо количество "синя" светлина, която силно въздейства на нашия циркаден или денонощен ритъм, казват изследователите.

За да работи магията на слънцето, са ни необходими не повече от 20 - 30 минути между 8 сутринта и 12 на обяд. Няма по-приятен и лесен начин да поддържаме теглото си, докато се наслаждаваме на чаша кафе, облени в слънчева светлина. Или някой ще възрази?



Още от днес (26 май 2014):

През седмицата ще видим... _Или най-интересното в афиша на града 26 май - 1 юни

Бойко Кръстанов с "Аскеер" за дебют

DJ Мартен и съпругата му Джули Лепоева очакват първото си дете

През седмицата_ ще видим ОЩЕ...

Помощ: Как да не _се поддаваме на емоциите - собствените и чуждите?

Петте неща, които _харесахме в модата през изминалата седмица

Thakoon пускат линия обувки

Вашите хитри _домашни трикове за красота!

И още..
.

More from View Sofia

More Life

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 22 часа

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: Денят на Земята е 22 април

All About Life преди 23 часа

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Pre-Fall 2024 на Dior и всички звездни гости на Мария Грация Кюри

Celebrities преди 19 часа

На 15 април в Ню Йорк беше показана предесенната колекция на френската модна къща Dior. Творческият директор Мария Грация Кюри събра на първия ред куп на шоуто в Бруклинския музей куп звездни посланици на марката.