Следва

Панирани миди със сос Бешамел по рецепта на Chef Петров

Помощ: Как да се отървем от захарта в седем стъпки. Или сбогом, сладък живот!

Всеки знае, че захарта е "бяла отрова" и много лесно може да се пристрастиш към нея, но е изключително трудно да се откажеш, защото тя намалява нивото на стреса и предизвиква почти наркотична зависимост...

Life преди 9 години

Всеки знае, че захарта е "бяла отрова" и много лесно може да се пристрастиш към нея, но е изключително трудно да се откажеш, защото тя намалява нивото на стреса и предизвиква почти наркотична зависимост. Въпреки това, да се откажеш от захарта не е невъзможно.

1.Погледни проблема право в очите
Ако искрено вярваш, че пристрастяването ти към захарта - не е зависимост, за теб статията свършва до тук. Защото ако смяташ употребата на захар само за сладък лош навик, няма нищо по-лесно от това, да се откажеш от него, нали? Просто не хапвай захар с лъжици, не слагай в кафето, не яж кифлички и сладки неща и така нататък.
Обаче, ако не можеш лесно да се "пуснеш" от нея, трябва да си признаеш, че си зависим от захарта и ще трябва да се бориш, също както със зависимостта от алкохол или цигари. Но преди да започнеш, трябва честно да признаеш пред себе си: "Да, аз съм зависим... какво да правя по-натам? ".

2. Пази се от плодовете
Честно казано, плодовете не се различават много от захарта в захарницата. Разбира се, по-добре фруктоза, отколкото глюкоза, защото заедно с нея "в комплект" вървят фибри и витамини. Обаче това не намалява опасността за човек, който иска да се "свърже" със захарта. Поради това е необходимо плодовете да се ядат единствено заедно с ядки и семена, тъй като тяхното присъствие позволява да се избегне "инсулиновия удар", след който апетитът и гладът само се засилват.
По правило, колкото е по-голямо съдържанието на вода, толкова по-малко е съдържанието на захар, така че портокалите, например, са по-добър вариант от бананите. И дори са по-добри от мангото. Портокалите като цяло са най-хубавия плод.



3. Пази се от натуропати
Натуропати - товаа са хора, които лекуват с билки. Всички съвети за спасение от захарта, идващи от хора, поклонници на "билките", трябва да се възприемат с голяма доза скептицизъм. Няма никакви чудодейни билки, приемането на които ще те спаси от пристрастяване към захарта, най-малкото, не са известни на науката, а ако бяха известни в света отдавна нямаше да има дебели хора.

4. Избягвай алкохола
В алкохола има захар. При някои видове алкохол захарта е много повече, отколкото при други, но я има навсякъде. Изглежда, че няма захар само в чистия спирт, но да пиеш чист спирт, не е препоръчително. Като цяло употребата на алкохол, по-добре да се избягва - той е вреден за здравето и в него има захар. Защо да го пиеш?



5. Няколко думи за въглехидратите
За въглехидратите има толкова много митове, че ако ги съберем всички заедно, ще се получи книга по-дебела от "Война и мир". Без да навлизаме в научни подробности, просто ще кажем, че почти всички въглехидрати се превръщат в глюкоза (както и захарта), с изключение на фибрите. Колкото повече фибри (или влакна), толкова по-малко глюкоза - просто е!
И не само? Нека да го кажем, по различен начин. Ако за някое ястие "X", си готов да убиеш някого, значи в него най-вероятно има много глюкоза и ниско съдържание на фибри. Например, ако в ролята на "X" е пай с месо, ще протегнеш ли към него ръка? Очевидно, да. А към ризото с булгур? Очевидно, не. A към козуначена кифличка? Да. A към хляб с трици? Вероятно, не много. Е, схвана ли идеята - колкото повече искаш даден продукт, толкова е по-вероятно в него да има много въглехидрати и малко фибри. Какво означава това? Това означава, че подобни желани храни трябва да се приравнят към захарта и към тях да се пристъпва внимателно.

6. Живот без захар
От предишната точка става ясно, че отказвайки се от захарта, трябва да се откажеш от много ястия, които днес намираш за желани, а понякога дори за необходими. Да живееш без тях е възможно, много хора с години консумират само картофи и са живи. Ако не изпадаш в крайности, твоите нови най-добри приятели ще станат други полезни захарозаместители и воднисти плодове с ядки. Както и нови хобита, интереси, а може би дори и нова връзка - трябва да се абстрахираш от захарта, ако искаш да се отървеш от всичко свързано с нея един път завинаги.



7. Просто спри да я консумираш!
Единственият научно доказан начин да се отървеш от захарта - е да спреш да я употребяваш. Това е истината и колкото по-бързо я приемеш, толкова по-бързо ще се отървеш от захарта. Също така трябва да разбереш, че организма ти наистина "иска сладичко", когато нивото на кръвната захар спадне под допустимото. Кога се случва това? Когато, например, се измъчваш с екстремни диети, от рода на д-р Аткинсън или на Дюкян, или разни други диети с чуждестранни имена.

За да не ти пада нивото на кръвната захар и да не те привлича магазина за бонбони, диетата трябва да бъде балансирана и богата на фибри и протеини. Също така е необходимо да се храниш редовно и няколко пъти на ден.
Ако преяждаш със сладко, за начало може да ти помогне съзнателният отказ от сладки неща, макар и за няколко дни - ако в организма няма от "бялата отрова" е много по-лесно да се бориш с пристрастяването към нея, но при условие, че се храниш редовно и "нормално".

В крайна сметка всичко се свежда до силата на волята. И до промяна в навиците. И до нови интереси. И любов. Да, любов - пролетта в живота!

Още от днес (3 юни 2014): 

Love to quote: 7 зареждащи цитата за по-богата седмица

И още...

More from View Sofia

More Life