Следва

ЖИВЕЙ АКТИВНО! Събра хиляди по улиците на София

Веганска седмица: Бърза гозба с нахут

Веганска седмица: Бърза гозба с нахут...

Food преди 9 години

Всички знаем колко много и разнообразни са хранителните ни навици. Едни обичат да похапват месо, други си падат повече по плодовете и зеленчуците, а трети напълно изключват някои храни от менюто си.

Тази седмица ще посветим именно на тези, които са премахнали всякакви животински продукти от своята диета или казано с други думи - веганите.

Да бъдеш веган:

Веганството не е особено популярен режим на хранене у нас, но броят на последователите му по цял свят всекидневно се увеличава. Накратко веганството е един особен процес на готвенето като вид изкуство, мисъл и отношение към останалия свят, уважение към животните и към хората, с които споделяш храната си.

Веганството изключва всичко вредно за тялото и душата и включва изцяло полезна храна – плодове, зеленчуци, ядки, семена, кълнове и полезни масла.

Без месо, птици, мляко, яйца, мед и други животински продукти, също може да ни е страшно вкусно. След вчерашната "шкембе" чорба, ето какво си сготвихме днес:

Бърза гозба с нахут

Какво ни е необходимо:

100-150 гр. нахут
200 гр. мариновани горски гъби
1 морков
1 глава лук
1 стрък праз
няколко скилидки чесън
стръкове магданоз и копър
оцет
зехтин
сол
черен пипер

Как да го приготвим:

Нахутът се накисва за една нощ и са сварява. В дълбок тиган се задушават в зехтин лукът, празът, морковите на пръчки и чесънът. Когато омекнат, се добавя отцедената консерва горски гъби, свареният нахут и се подправя с оцет, зехтин, сол и черен пипер. Накрая всичко се разбърква добре и се сервира.

А ето как можем да си направим вкусен домашен маков хляб:
Сухите съставки трябва да са 500 гр., сред които: 350 гр. пълнозърнесто пшеничено брашно, 5 с.л. смес от пшенични трици и пшенични зародиши, 5 с.л. брашно от маково семе, 1 с.л. ленено брашно, 1 пакетче суха мая, 1 ч.л. сол и 1 с.л. захар, 400 мл. хладка вода и 50 мл. зехтин. От всички продукти се омесва тесто и се пече.

More from View Sofia

More Food