Следва

Нов, финален трейлър на лентата "Чистката: Анархия"

Халстън и Уорхол – едно знаменито приятелство

И двамата облечени в черно поло, Халстън и Уорхол бяха тарторите на...

People of art преди 9 години

Материалът ни излиза по повод експозицията Халстън и Уорхол: Сребро и Кадифе в Andy Warhol museum.

И двамата облечени в черно поло, Халстън и Уорхол са тарторите на социалната сцена през 60-те и 70-те. В определен смисъл те са коренно различни: Халстън е харизматичен, дружелюбен и ярък, докато Уорхол говори малко, резервиран е и склонен повече да наблюдава. Въпреки това и двамата споделят артистични възгледи, които оставят траен отпечатък върху изкуството и модата, както и заразителна жажда за живот, която довежда до случването на едни от най-запомнящите се партита на века. Тяхната връзка и влияние върху поп културата е представена в Halston and Warhol: Silver and Suede – най-новата експозиция в музея на Анди Уорхол в Питсбърг, отбелязваща й 20-годишнината на музея.

„Мисля, че и Халстън, и Уорхол, имаха изтънчено разбиране за силата на бранд идентичността”, обяснява кураторът Никълъс Чеймбърс. „Всеки от тях е имал своя формиращ опит, работейки в универсален магазин и, когато те след това се впускат в собствените си кариери, всеки изгражда образ, който става неотделим от техните произведения като дизайнер и художник”.



Халстън и Уорхол взаимно повлияват работите на другия през 60-те и 70-те години, и дори се появяват в някои от тях. Малката „pillbox” шапка, която Халстън прави за Джаки Кенеди, и която бележи началото на кариерата му, е изложена в близост до скрийн принт от Уорхол, на който Джаки носи същата тази шапка; рокля от 1972 на Халстън, вдъхновена от принтовете с цветя от 1964 година на Уорхол; снимка на Лайза Минели от Уорхол в блестяща червена рокля на Халстън, са само част от експонатите.



Тяхната първа колаборация датира от 1972 година, когато Уорхол е поканен да създаде пътеката за дефиле-презентацията на Халстън за Coty Awards. Промотиран като „Хепънинг на сцена от Анди Уорхол”, пърформансът събира „халстонети” и Уорхол - суперзвезди в ексцентричен спектакъл, който Уорхол дори документира на видео.

Халстън и Уорхол взаимно колекционират работите си. Халстън излага поп арт принтовете на Уорхол в градската си къща на 63-та улица в Манхатън, докато Уорхол използва Халстън за обект в множество свои полароидни снимки и принтове. Обичат да прекарват уикендите заедно във вилата на Анди в Моунтоук и са домакини на легендарни партита в Студио 54. Запитан какъв е начинът да се добереш до парти в Студио 54, Уорхол отговаря „Винаги отивайте с Халстън, или в Халстън”.


Халстън

Тези спомени са уловени в изложбата чрез обекти като входни билети, покани и писма, разписка за стрип-а-грама* изпратена на Уорхол от Халстън през 1982 или два самолетни билета за пътуване до Вашингтон. Ясно е, че тяхната връзка надхвърля артистичното възхищение един от друг, и е истинско приятелство. „Те поставиха началото на диалог между полето на изкуството, дизайна и модата, който е пионерски за времето си и повлиява в огромна степен съвременните културни индустрии”, коментира Чеймбърс. „През 70-те и 80-те години те развиват близко приятелство, а също така и професионални отношения, които резултират в колаборации и проекти вдъхновени от работата на другия”.



Halston and Warhol: Silver and Suede е в Andy Warhol Museum, Питсбърг е до 24 август.

* Strip-a-Gram – закачлива форма на доставяне на съобщение, при която приносителят прави стриптийз, пее или танцува. Обикновено е забавен подарък за рожден ден, годишнина или ергенско парти.

** Анди Уорхол (на английски: Andy Warhol) е американски художник, една от най-ярките фигури на течението поп арт. Има успешна кариера като илюстратор на реклами, а по-късно става световно известен с работа си като художник, авангарден кинорежисьор, звукозаписен продуцент и писател.

В центъра на творчеството на Анди Уорхол е общата представа за американската култура. Той рисува пари, доларови знаци, храна, женски обувки, известни личности и изрезки от вестници. За него тези предмети олицетворяват американските културни ценности. Той използва популярни образи и методи за визуализиране на американската идентичност през 20-ти век. Например Кока Кола представлява демократичното равенство между хората, защото: „Кока Кола винаги е Кока Кола, Кока Колата, която пие президентът, е същата като твоята или моята.“ Освен изкуството, Анди Уорхол е доста популярен и с твърдението си, че „в бъдеще всеки ще бъде световноизвестен за 15 минути“. Този нов поглед към американската култура е тема и резултат в творчеството му.



*** Рой Халстън Фроуик, известен повече като Халстън, е американски моден дизайнер, изключително взаимодействащ си с поп културата от 70-те години на миналия век, и ерата на Студио 54. Печели огромна популярност след като създава знаменитата мъничка шапка за Джаки Кенеди, която тя носи на церемонията по встъпване в длъжност на президента през 1961 година. Иновативността му се проявява най-вече в луксозните галантерийни стоки, и използването на специфични платове като жарсе, кашмир, и кадифе, за да преоткрие и интерпретира гащиризона, класическия кафтан и ризата-рокля. Създава и един от парфюмите бестселъри на всички времена в емблематично шишенце с капковидна форма по дизайн на Елза Перети.

Седмичното спизание Нюзуик го обявява за „върховен моден дизайнер на цяла Америка”. Негови творения носят Бианка Джагър, Лайза Минели, Анджелика Хюстън, Елизабет Тейлър и много други.



More from View Sofia

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра