Следва

Face to Face - Ермано Шервино

Face to Face - Миролюба Бенатова

Когато пристигнахме на срещата, Миролюба Бенатова вече пиеше капучино в модерно столично кафе, без цигара в ръка. Изглежда по-крехка...

Лица преди 15 години

Когато пристигнахме на срещата, Миролюба Бенатова вече пиеше капучино в модерно столично кафе, без цигара в ръка. Изглежда по-крехка отколкото от екрана, вероятно защото в един нормален разговор ореолът на топ и много опасен репортер не е водещ.

Миролюба е на 33, от 15 години работи това, което и днес - журналист. Първо в 168 часа, след това - в БТВ от старта й през 2001.

"Не бих се върнала във вестника. Идеята за щат в печатно издание не ме привлича въобще. По отношение на професията си съм голям късметлия - обичам я, правя всичко с огромно удоволствие, срещам се с много и най-различни хора, част от тях превръщам в приятели. Богата съм с работата си, определено."
 




И майката, и двамата дядовци на Миролюба Бенатова са от гилдията. "Напълно вярвам, че в живота няма нищо случайно. Вероятно и интересът ми към журналистиката е обусловен в определена степен от тая наследственост. Иначе фамилията ми, щом ме питаш, е еврейска. По баща съм еврейка, по майка - не, и не знам иврит.".

"Виж, специално съм си приготвила чантата. Нали искаш да видиш какво си нося. Съвсем обикновените неща - 2 телефона, малко гримове /всичко в несесера е в черно-кафявата гама/, документи, ключове. Понякога нося и парфюм, но в момента не се е събрал явно. В козметичните си навици съм голям традиционалист - не сменям прическата за нищо на света, най-много да я изправя понякога. Години наред, ама много години използвах един парфюм на Томи Хилфигер - Freedom, но го спряха и не мога да го намеря. Търсих го по целия свят, в Америка включително, няма го и това е. Гримирам се сама и бързо, освен ако не е за екран. Суетна съм доколкото ми е приятно да си купя нещо ново, да си доставя някакво удоволствие. Но не понасям кредитни карти и всякакви подобни инструменти на задлъжняване. Не обичам да дължа, не обичам да харча безконтролно. Но пък ми се иска да имам, колкото да ми стига."





Миролюба е силно разпознаваема. Силните й репортажи карат обществото да се бунтува, допринасят за славата й, колеги твърдят, че дори е заплашвана за това. Аз предпочитам да я питам дали катаджиите я разпознават и помага ли й това при нарушение, както и вярно ли, че е страшна мъжемелачка.

"Глупости, не знам кой ги приказва тия работи. Да, не съм омъжена, известна съм, но съм много далеч от любовната необузданост. В живота си до тук съм имала три сериозни връзки, от всяка от тях получих много, и в трите бях вътре, бяха споделени, дълбоки. Не се чувствам емоционално изчерпана или празна. Нямам идея как при мен ще се случат нещата с брака, не си представям някакъв образ, за когото да ми се подкоси всичко и да хукна към олтара. Но и не бързам. Нещата си имат момент. А катаджиите ме познават, не толкова като лице, колкото като име - доста е известно."

"Виж, сега ще ти предложа трима мъже, от които можеш да си избереш един, фаворит, който ти е най-на сърце и за когото би се омъжила, че да решим тоя въпрос! - Мартин Карбовски, Милен Цветков или Петьо Блъсков?".

"О, нито един от тримата. С Мартин се познавам, всичко много хубаво, но не е мой тип. С Милен - доста бегло. С Петьо съм работила дълго, в 168 часа бяхме заедно, страшно много съм научила от него, страшно много му дължа. Но за омъжване, не, мисля, че Милена добре знае какво й е. Но, знаеш ли, не бързам. Живея сама, обичам много самотата си в определени моменти, адски приятно прекарвам сама в къщи, обикновено с книга, не готвя и вече не чистя, но ми е хубаво и уютно.

Това не означава, че не обичам споделянето. Напротив, страшно много държа на приятелите си, много ги обичам. Те знаят, че винаги могат да разчитат, и на мен ми се иска да знам, че мога да разчитам на тях. Има някои, които са далеч и ми липсват. С удоволствие бих "скочила" до Камбоджа да видя един приятел, който живее там.".

Миролюба Бенатова е страшно искрена, дори задължаващо, гледа човек право в очите и разбираш, че нещата са сериозни. Зодия Лъв, асцедент Дева, здраво ръкостискане и много и устойчиви принципи. Затова питам накрая "Най-важните приоритети за Миролюба Бенатова?".

"Първо, да не ми е скучно, да си запазя любопитството, което е и въпрос на дисциплина. Второ, честност във всичко, честност до степен на болезненост, но пък за мен е много по-лесно да бъда искрена. И, трето, приятелите и близките ми хора. Много са важни за мен."

More from View Sofia

More Лица