Следва

Уницеф стартира информационна кампания, показваща живота на българските детца

В офиса на... SOHO

Всъщност SOHO не е традиционното офис пространство, и за тези, които не познават дейността му ще уточним, че това е място, на което се чувстваш повече вкъщи, отколкото в истинското си такова...

All About Life преди 9 години

Продължаваме да търсим прекрасни работни пространства, които да включваме в нашата любопитна поредица "В офиса на...". В нея те запознаваме с дейността на фирми и организации, чиито същности разкриваме обаче, посредством личностите и местата, заставащи зад тях. Настаняваме те удобно в чужди офис столове и бюра и ти даваме възможност да опознаеш работната среда на някой друг, като същевременно споделяме и удоволствието, уюта и сигурността, които го заобикалят.

Именно такава, неформална и по домашно спокойна, е обстановката и в SOHO. Мястото, което е известно с това, че се чувстваш повече вкъщи, отколкото в истинското си такова, е разположено удобно на ул. Искър 4 (зад ЦУМ) и събира в прекрасната си триетажна къщичка куп интересни хора.

Но всъщност SOHO не е традиционното офис място, и за тези, които не познават дейността на SOFIA HOLISTIC COWORKING COMPANY ще уточним, че това е пространство за споделено ползване, пресечна точка на култура и модерен градски колорит, което приютява дейността на редица фирми, наред със своята собствена.

Създава го Люба Христова, някъде преди 2 години, а днес зад гърба й, в ролята на лява и дясна ръка, стоят симпатичната Гери и чаровният Жоро. Много харизматични, и тримата, те ни поканиха на гости в своя свят, а днес ние с подробности и с огромно удоволствие ти го показваме.

бел.ред. Забравихме да споменем, че всъщност най-известната част от този екип е златният ретривър Роя, гонен по популярност единствено от златната поскрила се рибка Луи.



V.S. Заварваме ви в целия ви състав, така че представете се за нашите читатели.
Ж:
Аз съм Жоро и съм Community manager на SOHO.
Л: Той е на най-ключовата позиция.
Ж: Да, аз съм човекът ключ. 
Л: Не, не… Жоро е ключОВ човек, ако трябва да сме сериозни.

Г: Аз пък съм Гергана и формално се занимавам с маркетинг и събития, но общо взето това е условно, защото тук всички правим всичко.
Л: Аз съм Люба и съм основател на SOHO. И… въпреки че звучи така сякаш си клатя краката, въобще не е така.
Г: А това е Роя и тя наистина си клати краката!



V.S. От кога съществува SOHO, разкажете ни малко повече затова как започна всичко и как се намерихте?
Л:
Самото начало беше доста далеч във времето, някъде преди 2 години, когато създадох този „co-working space“, тоест, пространство, в което можете да си наемете временно работно място – бюро, стол, интернет достъп и кактус.
Гери е от миналата година с мен, а Жоро е тук от началото на тази. И двамата прегърнаха силно всичко, което правя и сега не мога да ги изчегъртам от тук, признавам си.

V.S. Върху какво ви хващаме да работите в момента?
Г:
Аз пиша прес релийза за литературното четене, което ще правим на 1-ви октомври (бел.ред.Литературното четене в SOHO е днес и можеш да видиш повече за него във фейсбук страницата на събитието). Скоро ще го получите като мейл, но мога да ви разкажа за какво става въпрос. SoReadable e поредица литературни четения, които правим в уютната атмосфера на SOHO и несъмнено са любима част от културната ни платформа, в която ни гостуват различни интересни автори. Тази седмица това са Мария и Виктория от Разпилени парченца...

V.S. Това ли са любимите ви случвания тук?
Л:
Не знам за другите, но на мен любимият ми елемент от случванията в SOHO са изложбите. И дори наскоро, за рождения ден на място, събрахме цели 12 фотографа и 8 художника, които под звуците на зашеметяващия Иван Шопов, известен като Balkansky и Cooh, представиха нещата си.




Изрисуваните прозорци са дело на София Димитрова

V.S. Как протича един ваш работен ден?
Л: Различно. Ето аз например до преди малко бях в леглото и от там работех, а вчера до 3 през нощта изпращах мейли. Но това не е много показателно, може би другите могат да разкажат.
Г: Имаме доста гъвкав работен ден. Аз понякога идвам следобяд, когато денят отдавна е започнал. Жоро е отворил сутринта, измил е чашите и вече всичко е наред.

V.S. В този ред на мисли - кое е първото нещо, което правите, когато дойдете на работа?
Ж:
Аз лично се разхождам из къщата, пия кафе с обитателите, разговарям с тях.
Л: А аз понякога направо обядвам.


Освен приятелството, Жоро и Гери ги свързва и любовта към работата, която имат

V.S. Как комуникирате с всички хора, които работят тук? Те са доста разнообразни?
Л:
Това, че са толкова пъстри е супер. И те също си имат различни начини на работа. Има такива, които работят нормално, от 9 до 5, но има и такива, които идват следобяд и работят по цели нощи.

V.S. Това значи ли, че SOHO няма работно време?
Л:
Има официално работно време, това на “администрацията”, и то е от 9 до 19 часа, но иначе тук човек може да си работи неограничено. Това е една от добавените стойности на SOHO, защото всичко е адски гъвкаво и човек лесно може да го нагоди към личния си режим на работа.

V.S. А вашето работно време какво е?
Г: 
Ние стоим тук и извън работно време, защото с Люба посещаваме йога школата ни, която е вторник и четвъртък вечер. И не само заради това, защото когато откриваме някоя изложба или пък има концерт, то си става 10 часа без да го искаш.

V.S. Спомняте ли си колко продължи най-дългият ви работен ден?
Л:
За мен той е траел с дни. Когато създавах SOHO, работният процес се прекъсваше само от леки преспивания на дивана и тичане до вкъщи за душ. Защото понякога ми се налагаше и дните, и нощите си да прекарвам тук.
Ж: Не си спомням конкретно, но сега се сещам, че първият ми работен ден продължи 12 часа. Така че ме експлоатират здраво. (смее се)

V.S. Струва ми се, че всички сте доста заети…
Л:
Всеки от нас се занимава с по няколко неща и движи работата си в SOHO паралелно с другите си проекти. Жоро например е и DJ.

V.S. Така ли? Под какъв псевдоним се подвизаваш?
Ж:
Имам си няколко в зависимост от стила музика, който съм избрал да пускам. Всички, още от отдавна, си ме знаят като DarkTechnik, но с това име върви и доста твърдо техно, понякога пускам Drum & Bass като DTk, а сега подготвям нов проект, който ще обхване техно и deep house звученето.

V.S. Люба, как ги намери тези мултифункционални хора?
Л:
Жоро го намерих благодарение на Гери, а Гери покрай една стажантска програма на МОН. Държа да отбележа, че тази програма се оказа наистина ефикасна и е вече добре изпробвана от нас. Цели 3-ма човека намериха място в екипа ни чрез нея.

V.S. Как излизате от работната обстановка, как си почивате, когато сте на работа?
Л: 
Тук всичко е безобразно преплетено. Както виждаш, сега стоим на диванчето и пием кафе, но въпреки привидно неформалната атмосфера, всъщност работим здраво. На същото място обаче, могат да дойдат по-късно и приятели, с които да се видим и да започнем да си бърборим за неща, които нямат нищо общо с работата ни.

V.S. От какво се лишавате заради работата?
Л:
Замисълът на SOHO e да ни позиционира в златната среда. Така да са подредени нещата, че да можем да правим всичко, което искаме, да не се лишаваме от нищо, докато същевременно и работата ни върви. Това обаче, на този етап не сме го постигнали.
На мен лично ми липсва понякога това, че не мога да ходя на други събития, които са интересни, просто защото трябва да се грижа за тези, които се случват тук.

Ж:
Сигурно има още време, докато стигна златната среда, но за сметка на Люба, аз успявам да ходя и на други събития.
Г: Аз не се лишавам от нищо.
Л: Те са машинки, изобщо не знам как го правят.

V.S. Какво е първото нещо, което прави впечатление на хората, когато дойдат тук?
Ж:
Роя.
Л: Разбира се, че Роя. Освен това всички веднага се влюбват в уюта на мястото, което пък от своя страна е доста по-голямо от това, което се вижда на снимките.
Г: Мястото е много „като у дома си” и това веднага печели хората.


Как да се върнеш обратно в офиса? 

V.S. А вас това не ви ли разсейва?
Л:
Много! Аз се хващам да правя 50 неща паралелно и се опитвам да ги добутам до край всичките едновременно. Това, разбира се, не се получава. Особено, когато са безинтересни задачите, които имам да върша, много бързо губя концентрация.
Г: Според мен това, което Люба казва е съвсем нормално. Защото ние сме много малък екип и се налага да се справяме с доста ситуации по време на работния ден.
Ж: Да се върнем на въпроса обаче. Въпреки, че е леко разсейваща обстановката тук, това е и което й е хубаво. Защото постоянно има с кой да си говориш, с кой да общуваш, да разменяш опит. В SOHO има много малки сплотени екипи, които са доста различни един от друг, което прави нещата много по-разчупени, отколкото в обикновения офис, в който си ограничен да общуваш единствено и само с колегите си. На мен лично това ми харесва много!

V.S. Според вас, доколко средата, в която работи един човек, определя креативността му?
Г: Естествено, че когато на някое място ти е добре физически, ти ще се чувсвташ ОК и психически и мисълта ти ще върви с пъти по-бързо. Да не говорим затова, че хората, които срещаш тук са супер различни и само, говорейки с тях може да ти хрумне нещо гениално.

V.S. Така като ви слушам, започвам да се чудя как изобщо може да има хора, които да работят в обикновени офиси…
Г: Точно това си говорехме с Люба преди дни, минавайки покрай един офис в най-класическия му вариант. Толкова сме свикнали да работим от дивана, например, че от два месеца не сме се качвали в същинския ни офис на горния етаж. 
Л: Аз сега дори му направих леко освежаване и понаразбутах това онова. Надявам се като застудее да започнем пак да го ползваме.


Точно тук е снимано чисто новото видео на група "Мастило", за което писахме преди дни. Едва ли са много офисите, които могат да се похвалят с това

"Същинският" офис на екипа на SOHO също е далеч от класическия си събрат

V.S. А какъв е приносът на всеки един от вас за обстановката тук?
Л: Слава Богу, на тях не им пука много много за дизайн и вътрешно оформление, така че си имам пълната свобода да си действам, размествам, подреждам на воля.

V.S. Без какво това място нямаше да е същото?
Л:
Без хората. Първо екипът и после обитателите. Това е най-важно!

V.S. Какво ви липсва още тук?
Г:
Липсва ни бар.
Л: Така е, това е много изтощаващо, защото всеки път, когато организираме събития се налага ние да влизаме в ролята на бармани.

V.S. Имате ли планове да създадете такъв?
Л:
Да, разбира се, това е заложено в концепцията на пространството още от самото начало. Всичко е измислено в детайл, от цветовете на интериора до лъжичката за мед. Просто ни трябва партньор, който да си го припознае и като негов, за да го създадем заедно. Бaрът дори си има име в унисон с всичко останало: SoBAR.

V.S. С какво идвате на работа?
Ж:
С колелото.
Л
: Винаги с компютър, куче, каишки, храна за кучето, дрехи.
Г: С усмивка.

V.S. Кое е любимото ви място тук?
Ж:
Дворът, ела да ти го покажа.
Г: Наистина дворът е сред любимите ни места. Тук някои хора работят дори без да имат бюра. Ето тези симпатяги са си направили специална платформа, на която поставят лаптопите си и програмират прави. Така не ги болят гърбовете после от седене.


Дворът е любимото място както на екипа, така и на някои от момчетата, които работят в SOHO. Те са създали специална инсталация, върху която поставят лаптопите си, за да могат да работят прави и да не ги болят гърбовете; така не се изгърбва човек от седене на стол.

V.S. Така ли си представяте офиса на бъдещето?
Ж:
За мен, да, така трябва да изглежда всеки офис в бъдеще. Имам предвид всеки мой офис!
Л: Според мен обаче, това не е офис за всеки. То е за хора като нас, които могат да се концентрират въпреки хаоса. Могат да се дисциплинират сами и да вършат работа, въпреки всички наобикалящи ги хора и ситуации.

V.S. Пожелаваме ви много точен фокус и висока доза концентрация на всички. Благодарим ви, че ни разходихте из вашeто прекрасно пространство.
Ж:
И ние ви благодарим!
Л: Заповядайте пак!

Картината зад Люба, Гери и Жоро е на Иван Пейков, който е автор и на логото на SOHO

More All About Life