Следва

Абсолютно изкуство

Малки разговори на големи теми: Родителски срещи в бар

С неформални срещи в бар между родители, учители и психолози стартира националната кампания на Перно Рикар България срещу употребата на алкохол от деца “Училище за родители: родителски срещи в бар”...

All About Life преди 9 години

С неформални срещи в бар между родители, учители и психолози стартира националната кампания на Перно Рикар България срещу употребата на алкохол от деца “Училище за родители: родителски срещи в бар”.

Как и кога да заговорим за алкохола? Как да започнем темата за отговорната консумация пред нашите деца, без да изпаднем в крайности и пълно отрицание? Как да развием самочувствието им, така че да не се поддават на вредни влияния? – тези и много други въпроси вълнуват всеки родител, който търси най-добрия подход към детето, което расте.

Училище за родители: родителски срещи в бар е кампания на компанията Перно Рикар България, създадена да разгледа проблема с ранната употреба на алкохол чрез разговор в неформална среда между родители, учители и психолози на деца в 4-ти и 5-ти клас. Кампанията стартира през пролетта на 2014 г. с първата родителска среща в 6-то ОУ “Граф Х. П. Игнатиев” (София) и създаването на информационни материали - Наръчник на учителя и Наръчник на родителя “Малки разговори на големи теми”, за текста и посланието на които помогнаха журналистът Драго Симеонов, баща на две деца, учителят Емил Джасим и психологът в асоциация “Родители” Яна Алексиева.

Партньор на кампанията е Агенцията за закрила на детето, чиито психолози ще се включват в родителските срещи.

Платформата на Перно Рикар България Училище за родители е създадена през 2013 г. и първоначално провежда интерактивни беседи с родители и психотерапевтите Виргиния Захариева, Мадлен Алгафари и Петър Кралев. С лансирането на платформата в нейните срещи се включват публични личности като Йордан Йовчев, Параскева Джукелова, Мая Бежанска.



Тази година Училище за родители въвлича нов участник в разговора за ранната превенция – учителят, който играе основна роля в живота на децата между 10 и 12 години. „Вярваме, че ако най-важните за едно дете хора в тази възраст - родителите и учителите, разговорят с него навреме, проблемът ще бъде посрещнат адекватно. Нашата кампания се обръща именно към тези хора, подпомага и очаква техните общи решения.“ - коментира Мирослава Симова, генерален директор на Перно Рикар България за решението на компанията да акцентира върху проблема с консумацията на алкохол от непълнолетни.

Родителските срещи в бар дават възможност родителите и класния ръководител да коментират свободно проблема с ранното посягане към алкохолни напитки. „Важното е да дадем посока на учителите за провеждането на такива срещи. Виждаме, че по-либералната обстановка предразполага родителите да заговорят и даже да атакуват темата – този диалог трудно би се получил в рамката на класическа родителска среща.“ - споделя своя опит учителят Емил Джасим, който е сред основателите на “Центъра за образователни инициативи”.

„Говорете с децата си навреме. Това време е сега. Имат време да опитат алкохол. Сега е времето да опитат скейтборд, хокей, фехтовка.“ - съветват наръчниците на учителя и родителя, насочвайки към откровен разговор и споделяне.

Кампанията Училище за родители: родителски срещи в бар има своя онлайн платформа - predi18.org. Сайтът осигурява достъп на родители и учители до полезни материали по темата, както и възможност за обмен на информация, съвети, мнения. Със своето развитие, платформата ще кореспондира със сайтове и форуми, фокусирани и в други капризни теми на разговор между деца, родители и учители.

More All About Life