Следва

Pink Heart

Мen's Exhibit: Питър Копинг – продължението на Оскар де ла Рента

Месец след представянето на първата си колекция като креативен директор на...

All fashion преди 9 години

Месец след представянето на първата си колекция като креативен директор на Oscar de la Renta, Питър Копинг прави равносметка на онова, през коeто преминава след смъртта на Де ла Рента, за специален брой на WWD magazine.

Първоначалната идея Копинг да работи редом с Де ла Рента за сезон не се състоя след смъртта на 82-годишния дизайнер през октомври, настъпила след усложнение на раковото му заболяване, дагностицирано през 2006 година. Тогава Копинг се изправи сам пред редица креативни, професионални и лични препятствия при подготовката на есенната колекция на модната къща.

И все пак, той се справи елегантно, с подходящия подход към семейството на Де ла Рента, което не само притежава бизнеса, но е и изключително активно в него, както и към клиентелата на модната къща. Колекцията, в която почеркът на бащата на компанията ясно си личеше, но и този на Копинг, бе добре приета.

„Изглежда, че хората търсят някаква новост, дори по-традиционните клиенти“, казва дизайнерът, който търси възможности да работи с цвят, по-леки материи и модифицирани силуети, които са изтънчени а ла Оскар, но все пак с почерка на Копинг.

Питър Копинг има опит при поемането на модната къща, след като помогна за установяването на Nina Ricci като уважаван бранд в женския дизайн по време на петгодишния си престой там. И все пак, Nina Ricci е много различна компания, дълго фокусирана основно върху ароматите и следвана най-вече от дългогодишните поклонници на модата. Oscar de la Renta, от друга страна, е обичана, позната и пулсираща модна къща точно в настоящия момент. Там Копинг донася общо двадесетгодишния си опит, който е различен от случвалото се досега.

“Oscar de la Renta не е спяща красавица“, казва Копинг, „никога не е заспивала. И това е страхотно. Напълно съм наясно, че трябва да поддържам тази инерция“.

На добър час!

More All fashion