Следва

Обичта на известните: Бионсе и почивката й с Джей Зи

Царицата на бельото Изабела Сакутова за това колко е важен размерът

Срещнахме се с нея за да разберем...

Други преди 8 години

Срещнахме се с Изабела Сакутова, основателката на професионален салон за бельо Bra Clinic, който се специализира в новата за България услуга бра фитинг и предлага бельо и бански в размери от 60 до 105 см в чашки от А до К, за да разберем повече за новаторската ѝ концепция, образователната кампания „Какво искат да ти кажат гърдите ти?" и тенденциите този сезон.

V.S. Здравейте, Изабела, приятно ни е, че се съгласихте да участвате лично в тематичната ни поредица за тайните на бельото.
И.С. И на мен, благодаря! 

V.S.: Имаме чувството, че не умеем перфектно да избираме бельото си, в частност сутиена. Трите стъпки за избор на правилен размер сутиен?
И. С.:
Първата стъпка е определяне на правилния размер на коланчето. То осигурява над 80% от подкрепата на бюста и затова трябва да лежи стабилно на тялото без да се измества по време на носене, трябва да застава в най-тясната част на гръдния кош и да e на едно и също ниво с долния ръб на чашките в предната част на сутиена.

Размерът на чашките е вторият важен елемент. Те трябва да обхващат плътно цялата гърда. Банелът трябва да лежи точно в основата на гърдите и да цели в средата на мишницата, а мостчето на сутиена (там, където се свързват двете чашки) трябва да приляга плътно към гръдния кош. Когато чашките са точен размер, бюстът не прелива от тях, нито се отварят заради празно пространство.

Често използваме презрамките, за да коригираме неточен размер на чашките (отпускаме ги или прекомерно ги натягаме). Това не е правилно, те трябва да се отдръпват свободно на 2 пръста от рамото, но не повече, нито да са по-стегнати.

Позицията на сутиена върху тялото е индикатор за правилния размер. Ако сутиенът не се мести при движение, ако предната му част не се повдига при вдигане на ръцете и чашките са паралелни с коланчето на гърба, вашият сутиен е правилен размер.


Marcie в чашка до J

V.S.: Най-добрият помощник в това важно, нелесно и често подценявано задание?
И. С.: Най-добре е да се консултираме с бра фитинг консултант, обучена и специализирана в сферата на бра фитинга. Бра фитинг е практика с над 30 години традиция в Западна Европа и представлява определяне на правилния размер сутиен за всяка дама на база на индивидуалните ѝ размери, формата на бюста, както и разположението на гърдите ѝ. Бра фитинг консултацията гарантира, че дамата носи правилен размер сутиен, който ѝ осигурява стабилна подкрепа и красива форма.

За да откриете вашия точен размер, резервирайте безплатна бра фитинг консултация в салона на Bra Clinic, Сердика Център, София и до 26 април вземете своите 15 лв. отстъпка за първия закупен на редовна цена сутиен (за пълните условия попитайте в салона). Обадете се на 02/4178737 или отидете на www.braclinic.bg. Ако нямате възможност да посетите салона за бельо на Bra Clinic, се насладете на бра фитинг преживяването в комфорта на своя дом чрез скайп. Резервирайте своята виртуална бра фитинг консултация на www.braclinic.bg.

V.S.: Има ли лоши навици при избора и носенето на бельо?
И. С.: Много жени избират по-хлабаво коланче от необходимото, защото грешно асоциират това с комфорта. Но така техният сутиен изобщо не изпълнява своята функция да подкрепя и повдига бюста. В резултат от по-хлабавото коланче, по време на употреба сутиенът ще се мести и причинява неудобство и дори понякога болка, коланчето ще се вдига нагоре към врата и няма да повдига и подкрепя бюста, а на всичко отгоре може да образува и т.н. паласки от избутаната пред себе си мастна тъкан и кожа.

Все още битува мнението, че големите размери сутиен са непременно грозни или „бабешки“. Това изобщо не е така. В Bra Clinic освен огромно разнообразие от размери, предлагаме и широка гама, вдъхновени от последните модни тенденции модели с ярки цветове, принтове и цветни комбинации дори до чашка К, които ще угодят на всеки вкус.

Което ни води към следващия лош навик – повечето жени директно избират черен цвят без дори да погледнат други варианти. Причината е, че искат нещо сигурно, с което няма да сгрешат. Истината е обаче, че черното се вижда под голяма част от дрехите ни в по-светъл цвят, а това в повечето случаи е модно фо-па. Има много алтернативи в зависимост от цвета на дрехите, с които ще носите сутиена. Освен това едно цветно и красиво бельо може да ни настрои положително за всеки ден, независимо от това какво ни очаква.

V.S.: Освен естетични, какви други неприятни ефекти има "преливането" на бюста от сутиена?
И. С.: Това е един от основните и най-често срещани симптоми на неправилния размер сутиен. А той от своя страна може да доведе до редица здравословни проблеми – болки в кръста, раменете и врата; главоболие; кожни раздразнения, деформация на формата на гърдите и в крайни случаи дори кисти и със сигурност вреди на доброто ни самочувствие.


Olivia в чашка до J

V.S.: Ако търсим бельо за специален или претенциозен тоалет, не е ли най-добре да вземем тоалета със себе си в пробната?
И. С.: Да. Различните тоалети имат нужда от различни решения – отвореният гръб има нужда от самозалепващ се сутиен за гол гръб; дълбокото деколте трябва да се комбинира с подходящ сутиен, тип plunge. Освен това за малък бюст са подходящи един тип решения, за голям – други. За да сте сигурни, че ще изглеждате перфектно на специалния ден, задължително трябва да си вземете подходящото бельо за вашия тоалет.

Ако пък тоалетът ви ще е шит по мярка, препоръчително е най-напред да купите бельото, с което ще носите този тоалет и с него да отидете на взимане на мярка, т.к. подходящият рамер сутиен или корсет може изцяло да промени пропорциите на тялото ви, като повдигне и оформи бюста и подчертае талията.

V.S.: Какви предимства дава консултацията? Можем ли да бъдем, макар и неволно, заблудени?
И. С.: Не. Всъщност често се заблуждаваме сами, защото смятаме, че бъдейки жени, ние познаваме гърдите си най-добре. Затова ние „си знаем размера“ и нямаме нужда от помощ. Но първо размерът на сутиена ни се променя през целия живот и затова трябва да го проверяваме на всеки 3 до 6 месеца, заради промени, настъпили в следствие на хормони, медикаменти, отслабване, бременност, менопауза и др.

Освен това повечето жени не знаят какво е усещането на правилния размер сутиен и как трябва да изглежда той, затова не знаят какво да очакват, когато пробват нов сутиен.

И ето тук е мястото на професионалната бра фитинг консултантка. Тя е специалистът, който има опита и знае как да измери и определи извивките на всяка дама, за да намери сутиенът, който ще ѝ пасне идеално като кройка и размер.


Kira в чашка до J

V.S.: Как се провежда бра фитинг консултацията?
И. С.: Това е все пак една интимна тема и не всички жени имат смелост да разговарят за това или да се покажат в бельо. Затова най-важното е това да накараме дамата да се почувства комфортно. След това анализираме актуалния ѝ сутиен и ако не е подходящ, ѝ показваме какво не е наред. Въз основа на индивидуалните специфики на тялото на всяка дама определяме най-добрия за нея размер. Показваме ѝ как правилно да облече сутиена, така че да ѝ лежи най-удобно и стабилно. Базирайки на определения размер и формата, разположението и консистенцията на гърдите, ще предложим различни стилистични решения, така че клиентката да има подходящ сутиен за всяка дреха в гардероба си.

V.S.: Възможно ли е едно бельо да е изящно и удобно едновременно?
И. С.: Един професионален салон за бельо като Bra Clinic предлага повече от 120 размера бельо и бански в чашки от А чак до К. Това ни позволява да предложим на всяка дама бельо, което отговаря на нуждите ѝ, осигурява комфорт и в което тя изглежда и се чувства страхотно. Дантелата и сатенът могат да изглеждат изящно, когато са в правилния размер. Когато формата и размерът са правилно подбрани, бюстът е събран и повдигнат, подчертавайки деколтето и очертавайки талията. Така жената изглежда по-слаба с поне 5кг. и стои по-изправена, което ѝ придава чудесен силует и самоувереност.

V.S.: Страдат ли гърдите ни от недостатъчно внимание?
И. С.: Би могло да се каже. Като жени, ние дотолкова сме свикнали, че те са част от тялото ни, че дори не усещаме, когато нещо не e наред с начина, по който изглеждат. Точно това е причината да организираме кампанията „Какво искат да ти кажат гърдите ти?“. Тя се концентрира над най-често срещаните грешки при носене на сутиен, които се виждат дори под дрехите и можем да забележим всеки ден. Искаме да „разтърсим“ жените и да им напомним, че трябва да се грижат за гърдите си и това как те изглеждат, не само когато си купуват официален тоалет, но и във всекидневието.

Освен това жените често не знаят, че грешният размер сутиен е причината множество странични проблеми, които вече споменахме, а с избора на правилен размер, те лесно могат да се отърват от тях.


V.S.: Как да ги предпазим от промените на времето?  
И. С.: С правилната подкрепа. В гръдната тъкан няма мускули. Единствено сухожилието на Купър, представляващо доста деликатна съединителна тъкан, поддържа формата и позицията на бюста. С времето то се разтегля и това води до увисване. Но носенето на правилен размер сутиен може значително да забави процеса. Вече има и козметични продукти, специално създадени за грижа за бюста – скраб, който нежно ексфолира кожата; маска, която подобрява еластичността и серум, който поддържа кожата стегната за по-дълго време.

V.S.: Какво обезателно съдържа едно добре устроено шкафче с дамско бельо - най-важните артикули, без които не бива да оставаме?
И. С.: Всяка жена има нужда от поне 6 вида сутиени, за да подхождат на всичките ѝ тоалети:
кройка тип balconnet, която най-добре повдига и оформя бюста, за дрехи с високо деколте
сутиен тип plunge, който събира и повдига бюста за V-образно деколте
сутиен Т-shirt с гладка чашка, която не се забелязва под дрехи по тялото
сутиен без презрамки за тоалети с голи рамене
сутиен в телесен цвят, който не се вижда под ефирни дрехи
спортен сутиен за всякакви физически активности от фитнес и бягане до танци и разходки в парка с децата.

В Bra Clinic разполагаме с най-добрия според британските награди за бельо спортен сутиен, който обхваща всяка гърда поотделно и така намалява с до 83% движението на бюста по време на спорт дори и до чашка H.


Jasmine в чашка до K

V.S.: Как да се грижим за бельото си?
И. С.: Тъй като сутиенът е изработен от еластични и деликатни материи, той трябва да се ползва, пере и съхранява по определен начин, за да се удължи максимално животът му. Дори нормалната температура на човешкото тяло води до разрушаване на еластичните влакна. Затова един и същи сутиен не трябва да се носи два последователни дни. Трябва да се пере в хладка вода и да се съхранява легнал или на закачалка, за да не се деформират моделите с твърда чашка.

V.S.Усещането от качественото бельо безспорно е един по-висок стандарт, как бихте го определили вие?
И.С. Качественото бельо безспорно осигурява комфорта и красивата линия, към която всички се стремим. Хората обаче често смятат, че това не e достатъчна причина да инвестират в хубаво бельо. Но това е заблуждение, защото качественото бельо, за което се грижите правилно, ще издържи без колана да се разтяга, чашките да се деформират, а материята да става на топчета не просто няколко месеца, а поне двеста носения. Така цената на еднократното използване на сутиена е по-малка от цената на ежедневното ви кафе. Кой не би се отказал от едно кафе на ден, за да носи бельото, което го кара да се чувства и изглежда страхотно?

V.S.: И накрая - любимците в новата ви колекция?
И. С.: Определено един от най-добрите ни модели този сезон е Koko Icon, той съчетава гладка чашка, телесен цвят и е без презрамки, което го прави идеален за ефирни блузи, отворени деколтета и дрехи без презрамки.


Koko Icon в чашка до G

Много актуален е и Mini Longline, нашият модел миникорсет, който може да се носи като изрязан топ. Актуални са свежите цветни комбинации на моделите Kira (с принт на цветя) и Marcie в цвят магента.


Миникорсет Minnie Longline в чашка до G

Вече сме се подготвили и с пълна колекция бански костюми, сред които имаме модели в размери от А дори до К, както за голям бюст, така и за малък бюст с вградени подплънки. Имаме модели без презрамки, практични плажни потничета и полички и голямо разнообразие от цветове. Горнищата и долнищата се продават отделно, така че всяка дама може да подбере подходящата за своята фигура комбинация.


Liberty в чашка до H

More Други