Следва

Имунитет срещу мрачно време

Fashion Starter: Рони Фейг, или най-влиятелната фигура в света на кецовете

Той е човекът, който върна маратонките Asics отново в играта...

All fashion преди 8 години

Рони Фейг е поляризираща фигура в света на кецовете. Някои фенове на градските спортни обувки го уважават, други направо го боготворят, защото той е човекът, който върна маратонките Asics отново в играта през 2007 година и постави под въпрос мнението "Jordan, Nike, Adidas или нищо". В крайна сметка, това, започнало като сътрудничество, начинание прераства в плодотворни отношения, които продължават и до днес.

Други, разбира се, мислят, че култовият му статус е напълно неоправдан. В днешно време не е трудно да си скептичен. В повечето от първоначалните му колаборации дизайните на Рони са свързани просто с промяна на материалите и цветовете на вече добре познати маратонки. Но самият Фейг признава, че ранните му работи не са най-добрите и не се срамува от това, защото смята, че човек се учи с времето и така постоянно има стремежа да става все по-добър.

И в действителност Рони е изминал доста дълъг път от малко момче, което наистина обича хубави кецове, но не може да си ги позволи, до успешния дизайнер и бизнесмен, който е днес. “Не можех да си позволя хубави кецове и родителите ми не можеха да ми ги купят, защото не бяхме богато семейство. Така се случваше, че никога не получавах това, което исках, така че трябваше да започна работа в ранна възраст, за да мога да си купувам нещата, които харесвам. Никога не съм искал един конкретен модел, беше идеята за обувката като цяло, както и фактът, че исках да бъда част от този свят, така че трябваше да работя здраво, за да го получа.”

Asics Gel Lyte IIIs на Рони

Докато феновете на кецове все още обсъждат статута му на “гений” или “нищо особено”, Фейг е зает с изграждането на своя малка стрийт империя. Преди да направи сензация с въпросните Asics, Рони трупа опит в гиганта в търговията с обувки в Ню Йорк - David Z, там бъдещият гуру на спортните обувки разбира точно какви модели искат момчетата. Докато в един ден идва и голямата възможност, която слага началото на нова кариера, разбира се, не без доза късмет. Когато започва работа по своята колаборация с Asics през май 2007 година, Рони поема риск като се обръща към ретро моделите. Дотогава потребителите не са свикнали да виждат такива модели на пазара. Изборът на конкретния модел, който решава да пресъздаде, изобщо не е случаен: “Майка ми купи чифт Asics Gel Lyte IIIs когато бях малък, разбира се, аз исках други, но майка ми не можеше да си позволи. Тогава я мразех за това, но с времето, колкото повече ги носех, толкова повече се влюбвах в тях. Исках да си купя втори чифт, но се оказа, че са спрели да ги произвеждат. Затова, когато Asics ми дадоха възможност да направя ретро модел и видях Gel Lyte III в каталога, очите ми изскочиха и без да се замислям ги избрах. Тогава редактор от Wall Street Journal дойде и си ги купи. Разказах му историята и той написа статия за лимитираните серии маратонки, в която включи Gel Lyte III. На следващия ден всички обувки бяха продадени!

Това беше голяма шанс за мен - или да успея или да се проваля. Ако този проект не беше потръгнал , това щеше да е краят на една много кратка кариера.”


Kith

За щастие, на Рони, а и на феновете, всичко потръгва добре и след тази съвместна работа следват още много. Любителите на кецове наистина са луди по моделите му. С всичко научено за продаването и създаването на обувки, през 2011 година Фейг отваря собствен магазин, наречен Kith. Името идва от израза "kith and kin”, в превод "приятели и семейство”. Днес Kith е от съществено значение за стрийт културата в Ню Йорк, рай за най-търсените кецове, събирайки на едно място модели направени от самия Рони, както и ексклузивни колекции на марки като Nike, Adidas, Buscemi, Sebago, Caminando, Timberland и още много други.

Но просто да обува хората вече не е достатъчно за креативния Рони и той се изкачва по-нагоре от краката, като започва да създава дрехи. Това начинание започва подобно на първото - чрез съвместни проекти с марки като Golden Bear и Stampd, докато през 2012 година Kith не стартира и собствена линия облекло. Естетиката на дрехите е готина и спортна, перфектната комбинация за кецовете на Рони, от панталоните с оребрени маншети, (отлични за да покажете новите си обувки) до капсулни колекции, промотиращи новите модели на Фейг. С времето Рони все повече определя визията на своите фенове и клиенти.

В края на миналата година пространството на магазин Kith в Манхатън се увеличава цели три пъти, за да може да побере нарастващия асортимент от стоки. Не е изненадващо, че откриването на новото пространство е отбелязано с ново сътрудничество от страна на Фейг, този път с Adidas. Дизайнерът на маратонки представи своя версия на EQT Support, вдъхновена от униформите на полицията в Ню Йорк и в памет на жертвите от 9/11.

Гледайки Рони Фейг, едно нещо ни става ясно - той е изключително страстен във всичко, с което се захване и винаги работи усилено, за да получи това, което иска. За щастие, той е от хората, които знаят точно какво искат да правят още от ранната възраст (още от 13-годишен), това е и причината той да има над десет годишен опит в индустрията, още преди да е навършил 25.

Днес, след 20 години в бизнеса, Рони определено е доказателство, че усилената работа се отплаща и, ако искате да си изградите име в която и да е индустрия, има много какво да се научи от него.

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 7 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.