Следва

От любов към големия екран: какво ново в киното в заглавия и трейлъри

Започва фестивалът в Кан! Подробностите...

Когато тази вечер бъде открит 68-ият международен филмов фестивал в Кан, той ще е вторият в историята на форума, който започва с прожекция на филм режисиран от жена...

Movies & TV преди 8 години

*Снимка на Бергман, дело на Дейвид Сиймур, е на официалния плакат на кинофестивала тази година

Когато тази вечер бъде открит 68-ият международен филмов фестивал в Кан, той ще е вторият в историята на форума, който ще започне с прожекция на филм режисиран от жена.

Става въпрос за лентата "С високо вдигната глава" на Еманюел Берко, с Катрин Деньов в една от главните роли, който разчупва създадения стереотип, и е първото женско присъствие от 1987 година насам.

И ако дори и само един път, но все пак някога жена е откривала фестивала, то за първи път жена ще си тръгне с почетна награда "Златна палма". Това е Аниес Варда, която е на 86 г., и е една от водещите фигури във френското движение Ню уейв заедно с Жан-Люк Годар и Франсоа Трюфо. По традиция почетната награда се присъжда на известен режисьор, който "има глобално въздействие", но не е печелил "Златна палма". Нейни лауреати са само Уди Алън (2002 г.), Клинт Истууд (2009 г.) и Бернардо Бертолучи (2011 г.).



*Аниес Варда

Поредното доказателство, че тази е годината на жените в Кан е и режисьорският дебют на една от големите съвременни актриси. А именно Натали Портман, която с филма си "Приказка за любов и тъмнина" влиза в съвсем пряка конкуренция за сърцата на журналистите с Уди Алън. Неговият филм "Неразумен човек" и нейният са програмирани по едно и също време, в 11.30 часа в петък в Двореца на Кроазет, и това определено прави избора труден.

Вероятно обаче и Уди, и Натали ще бъдат засенчени медийно от премиерния в четвъртък в Кан нов вариант на легендарния екшън "Лудият Макс". Този път обаче, вместо Мел Гибсън, който придоби звезден статус именно с тази роля преди повече от три десетилетия, ще видим в легендарния образ Том Харди, а вместо Тина Търнър от оригинала, до новия Макс застава Чарлийз Терон. Тази лента обаче, наред с документалния филм за Ейми Уайнхаус, дебюта на Портман и поредния шедьовър на Алън няма да бъде включена в състезателната програма на фестивала.



Общо 19 продукции ще си оспорват голямата награда „Златна палма” за най-добър филм. Журито е председателствано от братята Джоуел и Итън Коен, носители на наградата от 1991-ва година и четирикратни лауреати на "Оскар", а в него влизат още Джейк Гиленхал, Сиена Милър, режисьорите Гилермо дел Торо и Ксавие Долан и Софи Марсо.

Разбира се, светският живот е неизменна част от случващото се в Кан по това време на годината, прочуто с многобройните партита, които се случват в района. Много са тези знайни и незнайни звезди, които пристигат на Лазурния бряг с цел безсмислен кеф и забавление, без нито веднъж да изкачат 24-те стъпала, за да влязат във Фестивалния дворец.



Най-грандиозното събитие – традиционният бал на Шарън Стоун, изненадващо все още е с неуточнено място на провеждане, след като през последните години беше в най-престижния хотел на Ривиерата – Hôtel du Cap-Eden-Roc, на 10-тина километра от епицентъра. 

За първи път в неделя ще бъдат раздадени наградите "Златен трейлър", защото по преценка на спецовете кратките рекламни филмчета за филмите вече сами по себе си са произведения на изкуството.

Такова е и самата статуетка, която се връчва на лауреатите. Тя върви ръка за ръка с майсторите на бижута Chopard. Елитният бижутериен бранд продължава дългогодишното си сътрудничество с фестивала като за изработката на всяка статуетка са ангажирани най-вещите в занаята. Готовата палмова клонка се поставя върху кристална основа – и така се ражда легендарната награда.



Няма как да пропуснем да отбележем и родното участие на форума. Макар и минимално, нека да се знае, че единствената българка селектирана с филм, макар и кратък, в Кан е Елица Петкова. Тя ще покаже лентата си "Отсъстващ", но от името на Германия. Филмът "Дякон Левски" ще има прожекции на 19-и, но не на фестивала, а в рамките на протичащия успоредно филмов пазар на Кроазет, където се представят хиляди заглавия от цял свят. 
 

Звездният прах ще е разпръснат над Кан чак до 24 май, когато фестивалът ще приключи с церемония по награждаването на лауреатите. Ние ще следим отблизо какви ги вършат звездите по Лазурното крайбрежие, но дотогава ето трейлърите на някои от филмовите акценти на най-бляскавия кино-форум.

"С високо вдигната глава"



"Ейми" (документален филм за Ейми Уайнхаус)



"Неразумен човек"



"Лудият Макс: пътят на яростта"

 "Младост"

 

More from View Sofia

More Movies & TV