Следва

Дисквалифицират Хасан и Ибрахим в САЩ

Еволюция на вечността: Снимките на звездите, от изящни портрети до непринудени селфита

Понятието „знаменитост“ е сложно и тясно свързано с разпространението на образа на определена личност. В наши дни много популярни личности са се превърнали в специалисти в изграждането на собствения си образ...

People of art преди 8 години

Понятието „знаменитост“ е сложно и тясно свързано с разпространението на образа на определена личност. В наши дни много популярни персони са се превърнали в специалисти в изграждането на собствения си образ, вероятно реакция срещу интензивното усърдие на папараците да го правят вместо тях през последните години. Благодарение на платформи като Инстаграм, знаменитостите могат да правят, редактират и споделят своите снимки директно с феновете си. Официалната звездна фотография все още съществува, разбира се, обикновено под формата на фотосесии за списания – било то модни кадри или пък по-интимни такива, които позволяват да надникнем в личния живот на звездите. Но мистиката около популярните фигури до голяма степен се изпарила, просто защото днес те са много по-достъпни.

В миналото, обаче, портретната фотография често е била единственият начин за феновете да се свържат с богатите и известните. Тези изображения са били едно едничко средство за опознаване на техните идоли и често култът към тях е бил точно толкова голям, колкото към самите „живи“ популярни личности. Изложба на име „Gods and Monsters“ („Богове и чудовища“) изследва пленителната история на фотографията на известни личности и как хронологично са се появявали разнообразни формати и стилове, които са били успешни през своето време в скъсяването на дистанцията между звездите и тяхната публика. Тук обсъждаме някои от ключовите моменти в изкуството на изобразяването на известните благодарение на селекцията на AnOther и стигаме чак до звездната фотография в съвременната й форма.

19 век, началото



Преди изобретяването на фотографията през 1839, публичните фигури са изобразявани на картини, монети и статуи. Но след появата на новото средство, то бива използвано, за да направи по-дълбока връзката между популярните личности и техните почитатели. Родена през 1844, легендарната Сара Бернар е възхвалявана и до днес за таланта си и изиграните роли, включващи Клеопатра и Лейди Макбет. Тази снимка на актрисата е направена докато е на визита в Лондон. Там тя е в поза, която е спокойна и едновременно хореографирана, докато пронизителният й поглед се взира в наблюдателя.

Ранният 20-ти век

От началото на 20-ти век, в портретната фотография на знаменитости започва да има влияния от авангардните движения. Това красиво изображение на актрисата Бети Стокфелд е направено от фотографа Александър Стюарт с псевдоним Саша. В него маската в бекграунда сякаш отразява лицето на модела, умело демонстрирайки връзката между фотографията и Кубизма, Сюрреализма и Дадаизма.

Разкриване на личността



До средата на 20-ти век, портретните снимки на актьорите с цел популяризация, са вече позната практика във фотографията, но тези кадри не разкриват нищо повече от физическата външност на личността. Публиката иска повече, а резултатът е нова вълна от звездна фотожурналистика. Тази снимка показва „Кралят на Холивуд“ - американският актьор Кларк Гейбъл, заедно с Лорд Рейли от Редуд, неговият печеливш Ирландски сетер. Фотографията, направена около 1941, дава повече информация и възможност за опознаване на индивидуалността и личния живот на актьора. И кучето, и собственикът изглеждат освободени и най-важното, неподозиращи присъствието на фотографа, създавайки по-непринуден и интимен портрет.



В друга фотография, Джоан Кроуфорд плува в басейн в своя миг на отмора. В тази снимка липсват внимателната композиция и педантичното позиране, присъщи за ранните кадри на популярни персони. По този начин границите между обект и субект са още по-размити.

Митологията на изображението



На тази снимка, актьорът Борис Карлоф пие чаша чай и пуши цигара, докато е с грима и костюма от известната си роля на чудовището на Франкенщайн. Това е кадър, който предоставя поглед към кухнята на едно от най-големите начинания във филмовата индустрия. Същевременно, разкрива много малко за самия актьор и успява да запази мита за Карлоф-чудовището, а не Карлоф-актьорът.



В друга, добре позната снимка, Марлон Брандо е в ролята на Стенли Ковалски в "Трамвай Желание" и се взира унило в обектива. Този легендарен кадър се превръща в еталон за изобразяването на мъжествеността и става синоним на публичния имидж на актьора. Това отново е демонстрация на трудността при разграничаването на актьорите от ролите, които ги правят известни.

Фотография-знаменитост



През втората половина на 20-ти век, в много случаи фотографията определя природата на знаменитостта и тя получава повече признание за своя образ и външен вид, отколкото за нещо друго. Такъв е случаят с емблемата на 60-те, Туиги. Когато модният журналист Деирдре Макшери вижда снимка на все още неоткритият модел във фризьорски салон през 1966, веднага организира среща с крехкото момиче, за да й бъдат направени още снимки. Няколко седмици по-късно, от Daily Express пускат статия с фотосите на Туиги и я обявяват за „Лице на 66-та“. Година след издаването на този брой, моделът се появява в тринадесет различни модни фотосесии в интернационални издания на Vogue. Явлението Туиги, тогава и днес, е изцяло базирано на снимки и от широкото разпространение на нейния образ във фотографията.

Улови мига



Една единствена снимка може да улови момент във времето, който по перфектен начин капсулира цял културен феномен или арт движение. Такъв е случаят с това изображение на Дейвид Боуи, която улавя сложна поза на певеца по време на изпълнение. Фотографът Майкъл Путланд се намира пред сцената, точно под Боуи, и осигурява на зрителя уникална перспектива, както и представа какво би било да видиш Боуи да изпълнява в пика на световната си слава. Путланд е известен с умението си да улавя подобни исторически моменти в музикалната история по време на 70-те, когато музиката е най-силната движеща сила в популярната култура.

И така, до днес

И до днес, фотографията продължава да подкрепя, определя и създава популярните личности. С промените във фотографските технологии и стилове се променя и природата на славата и появата на дигиталната фотография неизбежно води до случващото се днес. А то е много по-голяма показност и достъпност на популярните личности, заради увеличаването на бързите, евтини, преносими апарати. Папарашки снимки от всички моменти на известните, от най-празничните, до най-битовите, са ежедневие, развенчавайки мистиката около техните личности.

Традиционната портретна фотография вече не е интригуваща, или поне не като средство да се домогнем до света и личността на някоя знаменитост. Звездните портретни снимки са концептуални, много повече творения на изкуството, които представят артиста, създал кадъра и неговото възприятие на модела, отколкото самия модел. Типичен пример за това е талантливият Мартин Шьолер, който показва звездите по начини, по които никога не сме ги виждали.


Джордж Клуни, портрет от Мартин Шьолер

Фотографски портрети като тези, правени от Марк Селиджър след ежегодните Vanity Fair Оскари  са любопитни и красиви, но все повече изключение. Марк е известен със страхотните фотографии, които прави на известни актьори, музиканти, модели и политици вече над 25 години, а кадрите му са публикувани в престижни издания като Rolling Stone, Vanity Fair, GQ, Vogue. Тези от Vanity Fair партитата през последните две години са публикувани в…

Инстаграм


Марион Котияр, снимана от Марк Селиджър

Инстаграм е основният виновник през последните години дори папарашката звездна фотография да губи почва. Защото популярните личности вече сами управляват своя имидж чрез снимките, които качват в профилите си в социалната мрежа. Там те показват какво ядат, как спортуват, къде се забавляват, какво и кого харесват. Фотографът са самите те, а ако пък снимките са портретни се наричат… селфи. И ги правят всички, от Ким Кардашиян до Хилъри Клинтън.


Президентът Обама с учените Нийл деГрас Тайсън и Бил Най



Брадли Купър и компания на Оскарите през 2014

Някои казват, че селфитата са знак за необикновено нарцистичното наше съвремие. Други, че те са повече средство за управление на собствения имидж и комуникиране на личността и това кои сме ние, отколкото суета. Така или иначе, тези собственоръчно направени аматьорски фотографии до голяма степен определят славата такава, каквато я познаваме днес.

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 6 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра