Следва

"Край морето" - обещаващият първи трейлър на съвместния филм на Анджелина и Брад видя бял свят

Новите АРТ лица: Августин Господинов

Провокативен е. Спонтанен. Умее да граби с пълни шепи от живота, да разпръсква настроение и най-вече да събира лято в джобовете си...

People of art преди 8 години

Провокативен е. Спонтанен. Умее да граби с пълни шепи от живота, да разпръсква настроение и най-вече да събира лято в джобовете си, както впрочем се казва следващото му събитие в Сердика Център. Summer city bar на ниво -1, Голямата ротонда обещава да се препълни с морски бриз на 8-ми август с начало от 19 ч., а самият автор, освен с най-новите си стихове, даде дума да се похвали и с пиратските си приключения, които вече втори месец го държат далеч от столицата.

Няма нужда от пояснения кой е той – Илиян Любомиров, съавтор на супер успешната литературна платформа Letters of the flesh, създадена заедно с Георги Белоречки, чиито последователи са малко над 16 хиляди. Засега. Първата му книга „Нощта е действие“ се разпродава в 4 тиража. Печели „Южна Пролет“ за поезия, а миналата година овърша първите места на „София Поетики“ и „Alter-Native“ в Пловдив. За момента публиката го познава с вертикална проза, непринудена, непревзета, без пунктуация и главни букви. Имаш усещането, че четеш потока на мислите му – бързи, гъвкави и безгрижни. Той успешно лепна звучен шамар на снобеещи литературоведи и псевдо-културни критикари. Поезията идва от сърцето, от чистото неподправено върнение, импулс и емоция, от детското в нас... Завършва политолигия в Берлин и сега се подвизава между нашата и немската столица, разбира се пишейки и дишайки нови трепети. Негови стихотворения са публикувани в View Sofia, в списание Страница, Литературен вестник, Открита литература, Liternet, Klaxon Press Journal и други. Подочухме за втори самостоятелен проект, а именно, че ще излезе книга с „хоризонтална проза и перфектна пунктуация“. Познавайки автора, се досетихме, че отново ще има смут и вълнения в литературните среди и искаме да сме в първите редици на информационния поток.



Ето какво ни сподели той:

VS: Разкажи за следващия си проект...
А.Г.:
Следващият ми грандиозен проект е да пусна мустак. Иначе есента възнамерявам да поживея на село, встрани от задължителните за всеки артаджия ивенти, да редактирам стари разкази и да пиша нови. Дали ще станат книга, е рано да кажа.

VS: Какво място си отредил на Жената в него?
А.Г.:
Вълнуват ме несбъднатостите, които се наслагват с времето, счупванията, паданията и изправянията, компромисите, границите, вътрешната сила, а всичко това се върти около Нея.

VS: А каква е Жената днес?
А.Г.:
L’Europeo ми е по-интересно.

VS: Доверяваш ли ѝ се
А.Г.:
Вярвам само на Кобилкина.

VS: Спорят ли помежду си Августин и Илиян, как стигате до компромис?
А.Г:
Ако почнат и да спорят, ще стана досущ като онзи шизофреник, който отива в психиатрия и лекарят го пита:
-Господине, чувате ли гласове?
-(кажи му НЕ)
-Не!

VS: Кажи, скандален ли си?
А.Г.: 
Не, но и не плащам данък обществено мнение.

VS: Какво намери в морето това лято?
А.Г.: 
Себе си като дете.

VS: А на плажа?
А.Г.:
 Мидички, най-вече рускоговорящи.

VS: На юг или на север?
А.Г.: 
Където искат по-малко за опъване на палатка.

VS: Искам и занапред...
А.Г.:
 Да съм здрав и да обичам.

ЛЯТОТО НЕ ИСКАШЕ ДА СИ ОТИДЕ
потънах в обувки
по улици без котки
с баби които
продават свещи
вместо смокини
разделих се
със себе си
кой ли съм
през зимата
***
и тя беше винаги
там
тръгваше си
секунда преди
да го пожелая
без да остави
и косъм
по възглавницата
и аз дълго гледах
затворената врата
някой на време
я беше научил
че човек е най
хубав когато
го няма
***
с два въпроса
я помня
питаше винаги
какво е времето
вътре в мене
и какво не ми стига
за пълно щастие
днес е купесто лилаво
за пълно щастие
липсват двата й въпроса

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 6 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра