Следва

Експериментално: как изглежда идеалното женско тяло в различните страни

Защо антиоксинаднтите са толкова важни за забавянето на процеса на стареене?

Антиоксидантите са много важни в процеса на стареене, защото неутрализират оксидантите, наричани често и свободни радикали, които увреждат клетките и ДНК...

Body преди 8 години

Остаряването е неизбежно, но можем да повлияем върху скоростта, с която стареем. За щастие има многобройни начини да забавим появата на бръчки, старческите болести, влошаването на мисловния процес и много други негативни последствия от остаряването. Приемът на антиоксиданти например оказва мощно влияние върху външния ни вид, състоянието на кожата и превенцията от някои видове болести.

Как се случва това и в кои храни можем да ги намерим, черпип полезни съвети от книгата на Патрик Холфорд "500 въпроса за здравето и храненето" от издателство Ентусиаст.

Защо антиоксинаднтите са толкова важни за забавянето на процеса на стареене?

Отговор: 
Антиоксидантите са много важни в процеса на стареене, защото неутрализират оксидантите, наричани често и свободни радикали, които увреждат клетките и ДНК. Оксидантите могат да предизвикат сериозни увреждания в структурата и функцията на клетките и ДНК, а именно те в общи линии предизвикват симптомите на стареенето като влошаващо се зрение, спад в когнитивната функция, влошаване на работата на сърдечносъдовата система и така нататък. Можете да забавите (и дори да обърнете!) този процес и външно, и вътрешно с помощта на антиоксидантите. Окислението се получава при преобразуването на храната в гориво за тялото и дори при дишане, но вие ускорявате този процес значително с тютюнопушене, прием на пържени и прегорели храни или прекалено излагане на слънце.

Можете да забавите процеса, като си набавяте голямо количество антиоксиданти чрез храни - витамин А от моркови и домати, витамин С от плодове и зеленчуци (особено броколи и чушки, витамин Е от семена, ядки и риба и антоцианидини от горски плодове и червено грозде. Освен консумацията на тези храни е добре да приемате и хранителни добавки с антиоксидантен комплекс, най-добрите от които съдържат всички изброени вещества. Можете да приемате и други мощни антиоксиданти като CoQ10 (30-60 мг на ден), алфалипоева киселина (50-60 мг на ден) и кикногенол от гроздови семена или екстракт от борова кора (50-100 мг на ден освен количеството, приемано с храната). Един от най-мощните антиоксиданти е аминокиселината глутатион, която се съдържа в най-добрите антиоксиданти добавки.

More Body