Следва

Facebook моменти: Бойко Борисов гушна Чарли

Какво гледахме тази седмица: "Черен въглен, тънък лед" – кино в стил ноар

„Обърнах се към чисто криминална история, за да мога да покажа живота в съвременен Китай, а той е изпълнен с нерешителност, подлост и страх...

Movies & TV преди 8 години

„Обърнах се към чисто криминална история, за да мога да покажа живота в съвременен Китай, а той е изпълнен с нерешителност, подлост и страх. Някои случаи на убийства могат да изглеждат невероятни, дори нелепи, но са напълно истински.”

С тези думи Дяо Инан представя последния си филм  "Черен въглен, тънък лед“ по време на Берлинале 2014. И не преувеличава, потвърждаваме. Въпреки че спрягат филма за типичен представител на стила ноар (описващ холивудските криминални драми от средата на миналия век), в заснетата история може да усетите, както въздействащата фикция, така и вледеняващия социален реализъм.


Дяо Инан

Още с първата сцена на филма, озвучена от шума на товарни вагони за въглища, зрителят се потапя в стряскащата индустриална атмосфера на Северен Китай. На този фон се развива сюжетната линия, започваща с разчленен труп, серийни убийства и разследване, водено от местния детектив Джан Дзъли, чиито преживявания и реакции от случващото се, зрителят проследява до самия край. 5 години след ненаказаната касапница, измореният от пасивност и непримирение с несправедливостта Дзъли, открива нови улики по случая и започва да търси виновника отново.

Продукцията следва американския детективски сюжет и затова, някак логично, в хода на филма се намесва жена, местна собственичка на пералня и съпруга на убития при първото престъпление. По традиция женското присъствие води ту към истината, ту към още по-голямо заплитане на ситуацията. Постепенно отношенията между последователния детектив и потайната жена придобиват ново развитие, реалистично допълнено от мръсни, тъмни и груби картини от китайската действителност.



Не, не бързайте да се отказвате, ако в момента не ви се гледа трилър от този тип. Познатия сюжет на убиеца и детектива по петите му стои някак на заден план във филма, а напред изпъква операторското майсторство, наред с пиперливото усещане за детайл и заслужаващата внимание актьорска игра. Именно това носи на лентата редица световни награди, между които най-високите отличия от Берлинале 2014 - "Златна мечка” за най-добър филм и "Сребърна мечка” за невероятното изпълнение на актьора Ляо Фан, в ролята на полицая - аутсайдер, твърдо решен да разнищи мистериозния случай.

"Черен въглен, тънък лед“ е от онези филми, след края на които всяко описание или коментар изглеждат прекалено романтично и повърхностно, дори и да разкажем с подробности за всяка една сцена на насилие. Пролятата кръв обаче не е достатъчна, за да го наречем horror, а изстреляните куршуми не са чак толкова много, за да го доближим до екшъна. Азиатската лента не предлага нищо в повече, нищо в по-малко. Точно както в реалността – няма по-добър или по-лош живот, има само живот.

Затова дори и да не сте страстни привърженици на "черните филми“ и имена като Реймънд Чандлър и Джеймс Кейн да не ви говорят нищо, все пак може да отскочите в кино салона и да се насладите на качествена кинематография, носеща лика на миналото, но с ясния почерк на съвремието.

Премиерата на азиатската продукция е на 4 септември от 19.30 ч. в Дом на киното, но може да я гледате още в Евросинема, Културен център Г8 и Кино Одеон.

More Movies & TV