Следва

На лов за тенденции: СИВИЯТ КОСТЮМ

MFW: Пълната колекция Gucci пролет/лято 2016

Великолепно второ премиерно представяне на Алесандро Микеле в Gucci, след първата му есенно-зимна колекция...

All fashion преди 8 години

Великолепно второ премиерно представяне на Алесандро Микеле в Gucci, след първата му есенно-зимна колекция.
Така лаконично ще наречем тази историческа по своя фантастичен успех колекция на италианския бранд, датираща произведенията на скъпата фирма за Пролет/Лято 2016.

Фантазни приказки и стремежи към приключенски участия, пиратско-приказен елемент, изобщо пълен с истории за далечни странствания и несбъднати мечти за сражения, велики открития и победи дрескод за Алесандро Микеле, който вижда красивите си героини и герои в дантела и с шапки, в топли бродирани жилетки и с шалове на шиите, но обезателно, в 100% от случаите, с невъздържано млад дух.

Библиотечни девойчета, скромни и тихи момчета, всички те водят двойнствен живот - през деня са послушни къщни хлапета, а вечер (и през нощта, под светлините на прожекторите) — се превръщат в пирати и пътешественици, покорители на джунгли и на Дивия Запад. В началото си в Гучи, тази лайтмотивна двойственост Микеле подчертаваше, съчетавайки дантела и фриволни панталонки с военни мундири, а ето че вече окончателно премества любимите си персонажи в света на своите фантазии. И се отправя към джунглата, рисувайки картата на пътешествието направо върху една от своите рокли.

Всички разпознаваеми прийоми от стила на новата Gucci са присъствени в тази топла-топла колекция: и дантелените ризи, и стеснените костюми, и скромните дрехи от типа на дълги плисирани поли и прости рокли, оживени от бляска на пайети, и дори баретите - макар че последните лекичко биват заменяни със смешни шапчици с цветно райе или дори помпон.



Остават, естествено, и панделките - вече на блуза са дори по две. Декоративните елементи, в които Микеле е силен, се менят по форма, но не и по съдържание.
Леки закачки с кутюра, които не само не могат да омръзнат, а напротив - извикват усмивка и гонят скуката ужасно далеч.

Приключенско-тропическата си тема креативният директор на Gucci третира пределно буквално. Главен, най-активен цвят в колекцията е зеленият, от блатно зеленият - този гъст и тежък оттенък, който видимо идеално пасва на дантелата, например, и оставя не само нескучно, но и удивително естетско впечатление, до изумрудения. Растителните принтове заедно с обичайните цветя във всякакви разнообразни трактовки покриват почти половината дрехи, а голямата звезда на спектакъла е блестящият изумруден костюм с бродирани тропически мотиви - прекрасно в картинката се вписва и чудовищно широката вратовръзка, на която се мъдри божа кравичка.

Класическата комбинация от ревютата на микелевското Gucci, съчетанието «плисирана пола + лек топ», дизайнерът приспособява към новата тема, и тя отново е великолепна в своята женственост, а по рокли, жакети, бомбъри и прочие скачат и се прокрадват тигри, пълзят змии, летят жерави и райски птици — във вид на апликации, нашивки и принтове.

И всичко е прелестно, а най-много от всичко лекотата, с която Микеле ни внушава, че видяното е плод на фантазията на неговите лирически герои. За целта той добавя и анимирани прийоми - рисува върху роклите волани, ресни и пандели, вместо да ги пришива или да облича истински. Или съвсем нарочно подчертава дантелените яки, допълнително рисувайки им черни линии, както го правят само авторите на рисувани филми.

Жестоко!

More All fashion