Следва

Произведения на Ботев и Яворов оживяват на японски език

Брадли Купър за Burnt и още неща за този чаровник, които не знаехме

Брадли разкрива сложността на това да заснемеш филм за храна, за нужния перфекционизъм и как за малко...

People of art преди 8 години

Брадли Купър в средата на седмицата, защото е просто прелестен, но и защото сладкодумно разкрива сложността на това да заснемеш филм за храна, за нужния за целта перфекционизъм и как замалко не се е осакатил по време на снимките на „Повелителят на кухнята“.

"Представи си някоя рок звезда”, започва Купър в интервюто за Marie Claire. “В края на 80-те за готварските книги White Heat, фотографът прави снимки на един млад готвач, който изглежда досущ като Джим Морисън, с тази висяща цигара от устата, същинска рок звезда! Някак чудновато е как се случват някои неща. Аз наричам това „да уцелиш точния момент.”

Точният момент бил в Лондон, края на 1980-та, а фигурата, за която говори Брадли, е Марко Пиер Уайт – може би първият готвач, добиващ такава огромна популярност и не толкова заради таланта си в готвенето, а заради неподправения сексапил, с който пленява аудиторията. Запомнен е с гневните си избухвания в кухнята, изявите си на модел и пристрастеността му към изкуството на готвенето. Тази изключителна личност е самото вдъхновение на Брадли за филма Burnt, разпространяван у нас като "Повелителят на кухнята".

"Никога не бях виждал някой да говори за храна с такава отдаденост и любов”, споделя Купър за Уайт. А самият Пиер Уайт е най-младият от известните готвачи на времето си. От Лондон, той никога не е готвил във Франция, но въпреки това съумява да предоставя на хората великолепна френска кухня.

Сега да подскажем за ролята на Брадли – Адам Джоунс, муза на чийто образ е именно магнетичният Пиер Уайт. В Burnt сме омаяни от класическия образ на лошото момче. По кината филмът е под името „Повелителят на кухнята”, в буквален превод обаче, оригиналното заглавие е описателно за героя. "Попарване” е точната дума за Адам Джоунс, изгорил се от човешките си и дори, бихме казали, мъжки слабости. Красавецът води фрапантен живот – абсолютен женкар, прекаляващ с алкохола и наркотиците, но в същото време, ангажиран със създаването на кулинарни шедьоври в един от най-уважаваните ресторанти в Париж. Скандалните му навици обаче го отчуждават от всички негови близки хора.

Личната борба с наркотиците и алкохола кара Купър да се въплъти в ролята още по-добре. Той говори открито за този тежък период от живота си и споделя, че е чист от 29-годишна възраст. Говорейки за героя си, Брадли казва: "Той е човек, който се е самозабравил до такава степен, че смята, че знае отговорите на всички въпроси. Но всъщност няма и бегла представа за това колко беден е духовно. Сякаш не е направил нито една крачка напред и е същият, какъвто е бил преди, само че по-лош, заключил е всичките си емоции. Вие просто ще станете свидетели на едно личностно падение, едно голямо пропадане.”

Въпреки демоните, с които се бори Джоунс във филма, ние го виждаме като изключително педантичен в работата си на готвач. Той е обсебен от идеята да спечели едно от първите места на готварските награди Michelin Star. Амбицията му го кара да бъде изключително груб с персонала си, да им вика, да ги обижда, ако не правят нещата точно както той иска (както постъпва с Хелън, в ролята Сиена Милър).

В реалния живот Брадли не е такъв. Дори казва, че работата винаги трябва да е приятна и сработването му с хора го кара да се чувства сякаш дава всичко, което има, защото дели времето си с тях. Чувството, че са сътворили нещо заедно, ето това Купър нарича успех.

Разбира се, той има и нещо абсолютно сходно с героя си: „Ако трябва да оприлича своя черта с тази на Адам Джоунс, това несъмнено би било обсебването от идеята да поставиш някакъв личен рекорд, голямо постижение, за което истински мечтаеш. Ето тази черта наистина споделяме.” После продължава „Но има нещо, в което твърде много се отличавам от героя си и виждам тази разлика най-ясно в тази роля повече от всяка друга, с която съм се захващал. Защото този мъж изгубва страстта и радостта си към всичко, което прави. Това е твърде ценно за губене. Убеден съм, че всеки би се съгласил с казаното. Храната е наистина уникално нещо. А спреш ли да съзираш тази уникалност – смятай се за изгубен!”

Точно в този момент във филма ще видим колко е важно да имаш близък човек до себе си, който може отново да те зарази с любовта, която си изгубил някъде по пътя. Този човек във филма е Хелън.

Актьорът е свързван с много имена – Зои Салдана, Рене Зеулегер, понастоящем с Ирина Шейк... Но, най-сериозни отношения е имал с Дженифър Лорънс. Когато го питат за откритата му подкрепа, относно коментарите на Дженифър за равенство в заплащането на жените, той казва: "Да говориш за пари е подвеждащо. Никога не съм бил наясно кой колко взима. Това се разбира, едва когато се наложи някой да даде. Да правиш филми взе да става все по-трудно. Постоянно има намаления в заплащането. Поне това е моят опит. Разбираш за възможностите на някого, щом направиш нещо толкова различно, че някой се качва на борда и просто прави филма. Всичко е някаква голяма тайна. А може да бъде малко по-прозрачно, по-лесно… Да седнем и да обсъдим какво би могло да се получи.”


Брадли и Ирина

Интересен факт, отнесен обратно към филма е, че Купър е работил и като готвач в Ню Джърси, което му е помогнало да бъде ловък на снимките. А и екипът не го щади – само за началната сцена е трябвало да раздели 60 стриди: "Ако ще се порязваш на нещо, гарантирам, че ще стане при разделянето на стриди”, спомня си той. "Веднъж казах на оператора, че ако някоя от стридите изхвърчи към него, по-добре да търси друг да снима”.

Едва ли знаете, че останалата част от хората във филма не са актьори, а истински готвачи от ресторанти Michelin Star : "По време на снимките наистина приготвяхме храната, а след това я изяждахме!”, разкрива Брадли. Точно по това време се е опитвал да свали килограми за филма Elephant Man и е било истинско предизвикателство да снима филм за храна по същото време и да не се изкуши да опитва от великолепните ястия.

Така че, да се готви, не е шега работа. А ти гледа ли филма?

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра