Следва

Б като Библия, Б като Блог - Ах, това секси червено!

Седмица на модата Берлин есен/зима 2016: най-интересното от подиума. Част 1

Берлин се появи на световната модна карта през лятото на 2007 – годината, в която германската столица се сдоби...

All fashion преди 8 години

Берлин се появи на световната модна карта през лятото на 2007 – годината, в която германската столица се сдоби със собствена седмица на модата. Оттогава журналистите не се уморяват да повтарят, че Берлин не е Париж, нито Милано или Ню Йорк. Берлин не може да се похвали с имената на световни модни марки, нито с диктуването на нови тенденции. Берлин не е богат, лъскав и елегантен, по улиците му не се разхождат тънки високи токове, нито най-новите дизайнерски чанти... Но! Точно тази сурова реалност се оказва плодородна почва за нови таланти. През годините градът се утвърди преди всичко като поле за изява на млади дизайнери, които – току-що излезли от университета – все още нямат много за губене и могат да си позволят да създават мода, по-близка до изкуството и авангарда, отколкото до комерсиалния успех.

Именно затова си заслужава да следим отблизо колекциите, представяни в Берлин. Направихме го отново и този сезон, а в следващите редове ще ви запознаем с най-интересните от тях:



Седмица на модата в Берлин: студ, сняг и стрийт стайл

на снимката горе: DAWID TOMASZEWSKI

SADAK









Зад тази марка стои сръбският дизайнер Саша Ковачевич. Учил е в Берлин и Белград, а една от специалностите му е костюмен дизайн. Освен за лейбъла си, е работил и над костюмите във филмите от серията “Игрите на глада” и явно обича да пренася театралния подход в модната си линия. Харесахме спортните силуети, декорирани с мънистени бродерии, както и контраста между камуфлаж и етно-принтове.

DAWID TOMASZEWSKI









Давид Томашевски е едно от вече утвърдените имена в Берлин. Всъщност модата на Томашевски е по-скоро за червения килим, отколкото за берлинските улици. Елегантните му рокли често обличат немски актриси, а комбинацията от авангарден дизайн, майсторство на изработката и интересни детайли го превърнаха и в любимец на критиката. Обърнете внимание на поло яката, която този сезон виждаме многократно.

Dorothee Schumacher











Може да се каже, че с 20-годишен опит зад гърба си и стабилен интернационален успех Доротее Шумахер е един от ветераните в модния бизнес. Централна фигура в модата на Шумахер е силната, независима, но нежна и елегантна жена. Звучи познато и почти скучновато, но актуалната колекция на дизайнерката ни убеди в обратното. Влюбихме се в абстрактните цветни принтове, мрежестата поло яка, и това бомбър-яке!

MALAIKARAISS









Още един представител на най-младото поколение немски дизайнери. Малайка Райс представи малка, но очарователна колекция, вдъхновена от скандинавската природа, която ни спечели с изчистената си елегантност и графични силуети. Casual Chic at ist best.

LOUISE FRIEDLAENDER









Това е едва втората колекция, която родената в Кьолн дизайнерка показва на Седмицата в Берлин. Фрийдлендер на няколко пъти използва пачуърк-техника, чийто най-успешен пример е дълго палто тип халат в палитрата синьо, зелено и бяло. Интересна е асиметрията между ръкавите – похват, който видяхме и при други дизайнери, включително при Владимир Каралеев.

REBEKKA RUÉTZ










Eто ги отново пуловерите с асиметрични ръкави, този път в комбинация с дълги до земята поли. Има нещо заплашително, но безкрайно красиво в издължените силуети и принтовете на заснежени ландшафти, за които австрийската дизайнерка е намерила вдъхновение в родния Тирол. Така си представяме Снежната кралица от приказката на Андерсен, ако живееше в наши дни.

Към втората част>>
 

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 5 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 23 часа

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.