Следва

Уличният стил на звездите: Хайди Клум в кожено яке, чорап на дупки и рокля на цветя из Сидни

Седмица на висшата мода в Париж: Sciaparelli Haute Couture, пролет 2016

За Елза Скиапарели, голямата ексцентричка на италианската мода, е знайно, че е била много близка със Салвадор Дали, като приятелството им дава няколко феноменални модни плода...

All fashion преди 8 години

За Елза Скиапарели, голямата ексцентричка на италианската мода, е знайно, че е била много близка със Салвадор Дали, като приятелството им дава няколко феноменални модни плода, за които вече с удоволствие сме писали тук. Върху тази дружба на двамата големи, базира новата колекция от-кутюр дизайнерът на модната къща с днешна дата - Бертран Гийон.

Точно както самата основателка на модната къща, така и новият й творчески шеф /това е втората колекция на Гийон за Schiaparelli/ се увлича от сюрреализма. Увлечението му не се проявява в търсенето на нови конструкции и тяхното използване, а само в принтовете и сложните апликации, които обаче тук са супер атрактивни и много разнообразни.

Силната колекция стартира с рокля, принтирана като покривка за маса с разположени отгоре й чинии, а малко след това мотив на рисунките става онова, което би могло да се намира във въпросните чинии.

Лук, тикви, ряпа, моркови, кочани зеле, домати, лимони и прочие флора, с която дизайнерът решава да изрази уважението си към Гала - съпругата и муза на Дали.
Тази препратка към илюстрираната от Салвадор Дали кулинарна книга Les Dîners de Gala е всъщност идеалното въплащение на идеите на Гийон — да намери екстраординарното в ежедневното. Тук отнасяме и сините репи, разхвърляни по прекрасната дълга бяла рокля, и във вечерния тоалет в тъмен нюанс, украсен доземи с орнаменти като чаени лъжички.

В колекцията се появява и знаменитият омар, изключително характерен за Скиапарели, респективно за вдъхновителя Дали - тук го показваме в оригинал върху Уолис Симпсън за Voguе, за да си го припомним, като екипът дизайнери на модната къща не го повтаря под формата на бродерия върху роклята, а го ушива от пайети и го слага върху гърдите на едно от момичетата в дефилето. На корсажа, гъсто обсипан с мъниста, той е изобразен заключен в златна рамка и положен върху торса като истинско произведение на изкуството.

Нататък следват елегантните дълги рокли от пастелна органза, елегантни до безкрайност и наистина вечни.

More All fashion