Следва

Какво е да си "Ку-Ку" - 26 години по-късно. Уникални моменти от купона. БЛИЦОВЕ и СНИМКИ

От любов към големия екран: какво ново в киното в заглавия и трейлъри

Един добър повод да се усмихнем рано сутрин, а и да си останем така през целия ден, е мисълта за една добра кино вечер в петък...

Movies & TV преди 8 години

Един добър повод да се усмихнем рано сутрин, а и да си останем така през целия ден, е мисълта за една добра кино вечер в петък. Или в събота, или в неделя. А защо не в петък, събота и неделя? Всъщност няма да задаваме въпроси, чиито отговори добре знаем, а по-скоро ще преминем към прегледа на movie листа ни от тази седмица.

Защото когато става дума за кино, трябва да сме добре осведомени и отхвърлили всички скучни, за сметка на обещаващите фън и силни емоции заглавия, за да не се ядосваме после. И така, започваме с един дълго чакан филм, чието време, най-после настъпи. Става дума за "Момичето от Дания" и блестящото превъплъщение на Еди Редмейн. Потапяме се в готиния му трейлър, след което запълваме оставащото време от обедната почивка с още няколко такива и спокойно доработваме, мислейки си с кой точно ще стратираме още утре.

"Момичето от Дания" ("The Danish Girl")

Актьорите: Алисия Викандер, Адриан Шилер, Себастиан Кох, Бен Уишоу, Матиас Шонартс, Амбър Хард, Еди Редмейн, Джейн Ейбрахам, Виктория Емсли

Режисьорът: Том Хупър

Сюжетът: Базиран на бестселъра на Дейвид Еберсхоф, Момичето от Дания е забележителна любовна история, вдъхновена от живота на Лили Елбе и Герда Вегенер. В ролята на артистичната двойка влизат носителят на „Оскар” за Теория на всичко Еди Редмейн и Алисия Викандер, позната на българския киноман от режисьорския дебют на Алекс Гарланд EX MACHINA: БОГ ОТ МАШИНАТА. Режисьор на лентата за една от първите трансджендър жени, които преминават хирургическа интервенция за промяна на пола, е носителят на „Оскар” Том Хупър (РЕЧТА НА КРАЛЯ), а сценарист е Лусинда Коксън.

Бракът и работата на Лили Елбе, родена като Ейнар Вегенер, и Герда Вегенер се разгръщат на фона на преоткриването на Лили като жена. В Копенхаген от началото на 20-те години на миналия век Ейнар Вегенер позира като жена за съпругата си - илюстраторът и артист Герда Вегенер. Портретите получават голяма популярност и вдъхновяват Герда да продължи серията, а Ейнар все повече осъзнава женската си природа и заживява като Лили Елбе. Елбе е една от първите трансджендър жени, които се подлагат на серия операции за смяна на пола, като Герда я подкрепя по време на целия процес на промяна. В живота им влиза и приятелят от детството на Ейнар, Ханс (Матиас Шонартс), който заформя сложен любовен триъгълник с двойката. Във филма участват още Бен Уишоу, Себастиан Кох, Амбър Хард.

Премиерата: 29 януари (България)

"Любов и инженерство" ("Love and Engineering")

Актьорите: Жуси Хакала, Атанас Боев, Тодор Влаев, Мико Салминен, Жаклин Мустакас-Верхо, Маркус Виртанен, Андон Николов, Маркус Рантала, Осмо Тамисало, Томас Ниемен, Микаел Сааринен, Кати Ваинио

Режисьорът: Тонислав Христов

Сюжетът: Съвременният живот в голямата си част е сътворен от инженери. Те обичат да изобретяват и да структурират нещата и им е по-лесно в боравенето с фигури и научни методи, отколкото във взаимоотношенията със срещуположния пол.

Атанас е български компютърен инженер, който твърди, че е хакнал любовта, но може ли да помогне на неговите самотни и срамежливи колеги да намерят истинската любов и щастие? Опитвайки се да развие научната си формула за намиране на перфектната съпруга, той използва другите инженери като опитни морски свинчета – изнася им лекции с идеите си и ги изпраща да ги тестват в реалния свят, като ги направлява чрез безжична връзка по време на срещите им с потенциалните кандидатки, които са красиви млади жени. Дали правилата на привличането, секса и любовта са научни и ако са, искаме ли да ги знаем?

Премиерата: 29 януари (България)

"11 А"

Актьорите: Яна Маринова, Ралица Паскалева, Ники Сотиров, Башар Рахал, Бойка Велкова

Режисьорът: Михаела Комитова

Сюжетът: Сюжетът на „11 А” проследява историята на Лина (в ролята Яна Маринова)- бивша състезателка по спортни танци, която приема предизвикателство, за което отдавна е мечтала - да бъде преподавател по литература в елитна столична гимназия.

На пръв поглед Лина има всичко необходимо, за да се справи с работата - нужното образование, вродена доброта и състезателена борбеност. Но учениците, на които трябва да бъде класен ръководител, се оказват неконтролируеми и разглезени богаташки деца, на които не са им чужди наркотиците, алкохола, своенравието, бунтарския дух и надменността.

Премиерата: 29 януари (България)

"Съвсем Нов завет" ("The Brand New Testament")

Актьорите: Катрин Деньов, Йоланда Моро, Франсуа Дамиенс, Бенуа Пулворд, Пили Груан, Лаура Верлинден, Серж Ларивие

Режисьорът: Жако Ван Дормел

Сюжетът: Бог съществува. Той живее в Брюксел. Тези две изречения задават тона на най-новия филм на Жако ван Дормел. Това не е всичко, разбира се. Бог живее в апартамент без вход или изход и прекарва повечето си време в огромен офис, където контролира света с помощта на компютър, който изглежда така, сякаш все още работи с Windows 98.

Живее със съпругата си и дъщеря си и се държи ужасно и с двете. Синът му, за когото може би сте чували, е избягал отдавна през пералнята. В крайна сметка на дъщеря му Еа й писва от глупостите му. Насърчавана от брат си, тя решава да напусне гнездото, да си намери свои апостоли и да напише свой съвсем нов завет.

Но преди да избяга, открадва ключа за офиса и изпраща като есемес до всички на Земята отговора на важен въпрос. Уж доброто й дело се обръща срещу нея и Бог трябва да оправи нещата преди човечеството да установи, че няма нужда от Него. Съвсем Нов завет е оригинален и невероятно забавен филм. Самата идея е златна, но дребните детайли, пръснати из филма, правят историята блестяща. Актьорите са подбрани идеално – от Пили Гройн в ролята на Еа до великата Катрин Деньов в ролята на един от новите апостоли. Разбира се, трябва да отдадем дължимото и на Бог, чиято роля се изпълнява от възхитителния Беноа Поелворд.

Г-жа Деньов дава всичко от себе си, дори когато филмът й предлага необичаен нов партньор. Това е смело, нахално, богохулно кино с голям размах. Съвсем Нов завет ще ви хареса, ще ви предизвика и ще ви накара да се смеете през цялото време.

Премиерата: 29 януари (България)

 

"Покори Луната" ("Capture the Flag")

Актяорите: анимация

Режисьорът: Енрике Гато

Сюжетът: “Покори Луната” проследява историята на 12-годишния Майк Голдуиг, син и внук на астронавти, чийто дядо Франк е трябвало да бъде в заедно с Бъз Олдрин и Нийл Армстронг на мисията Аполо XI до Луната.

Когато синът на Франк се разболява от шарка само няколко дни преди излитането, той трябва да се оттегли от мисията и, обвинявайки бащата на Майк за провала на кариерата си, с времето напълно се дистанцира от семейството си.

Когато тексаският милиардер Ричард Карсън тръгва към Луната, за да унищожи знамето на Аполо XI, да подложи на съмнение кацанията на Луната и да предяви претенции към минералните й ресурси, американското правителство подготвя нова мисия до земния спътник. Майк решава да се промъкне в ракетата на Карсън и да осуети плановете му, както и да направи така, че поне един Голдуиг стигне до Луната.

Премиерата: 29 януари (България)



More Movies & TV