Следва

От любов към големия екран: какво ново в киното в заглавия и трейлъри

art ACT: Санди Пауъл – вълшебницата с костюмите от „Пепеляшка“ и „Керъл“

Цветущата биография на изключително способния костюм дизайнер...

People of art преди 8 години

Цветущата биография на изключително способния костюм дизайнер Санди Пауъл включва 10 номинации за Оскар, от които 3 напълно заслужено спечелени, титла на Офицер на Ордена на Британската Империя и участие в някои от най-интригуващите филми на столетието. Тя определя костюмите за по-интересни от модата и определено има безпогрешен нюх в създаването им.

Родената през 1960 англичанка се научава да шие от майка си, която често прави рокли за нея и сестра й. Усеща, че е свързана със сцената от малка, въпреки че тогава все още не знае с какво точно. Следва малко лутане – след училище влиза в Central Saint Martin’s с театрален дизайн, но напуска след втората година.



„Ученето не е за мен“, казва тя без да се срамува от това, записвайки се в танцовия курс на хореографа Линдзи Кемп. Самите курсове не протичат особено добре, но тя успява да му се представи и покаже някои нейни скици. Така започва работата й в театъра. След време се замисля, че може би ще й бъде интересно и във филмовата индустрия и следвайки съвета на режисьора Дерек Джармън, тя първоначално натрупва малко опит в музикалните видео-продукции. Само след година Джармън ѝ поверява задачата да сътвори всички костюми за „Караваджо“. Бидейки с нисък бюджет, в съдаването на филма се влагат максимално усилията на целия екип във всички задачи. Резултатът не закъснява – излезлият през 1986 филм е впечатляващо достоверен. Там тя си партнира с Тилда Суинтън, като не подозира, че пътищата им тепърва ще се пресекат многократно.


Тилда Суинтън в "Караваджо"


"Караваджо"

Следващият проект отново е с Тилда – Санди е ангажирана да направи костюмите за „Орландо“ (1992). Ерата на Елизабет, пищните рокли и коси е сбъдната мечта за един дизайнер на костюми – така Санди определя работата си.




"Орландо"

Признание получава и от самия Лагерфелд, който лично снима актрисата и костюмите за Vogue, Юли 1993, както и първата си номинация за Оскар и БАФТА. Питайки я, как й се е отразило, тя разочаровано споделя, че явно всички са си мислели, че ще бъде затрупана от предложения и няма да има време за никого, вследствие на което Санди не получава нито една покана за работа в продължение на година!


Лагерфелд за Vogue, юли, 93-та







След няколко добри, но нискобюджетни филма, „Интервю с вампир“ става първият ѝ студиен филм.




Костюмите от "Интервю с  вампир" са чести музейни експонати

Първия си Оскар получава за „Влюбеният Шекспир“. Нейно дело са костюмите във „Далеч от рая“, „Бандите на Ню Йорк“ – първият й от 6-те засега филма, по които работи със Скорезе, а „Авиаторът“ й носи втори Оскар.


„Далеч от рая“


„Бандите на Ню Йорк“



"Авиаторът"

„Младата Виктория
“ е виновникът за третият и последен засега Оскар. Там Санди е в стихията си – огромни и пищни рокли, женственост и огромна доза креативност.




„Младата Виктория“





Нейни творения можем да видим още и в "Бурята" (2010), "Изобретението на Хюго" (2011) и още много великолепни продукции, в които костюмите са не само реквизит, но взимат главно участие във въздействащите кино творби. 


"Бурята"


"Изобретението на Хюго"



Миналата година излязоха „Керъл“ и „Пепеляшка“ в които работи с Кейт Бланшет. Запазената й марка е елегантният силует, който е толкова силно застъпен в „Пепеляшка“, че чак плаши. Качеството на работа на Санди отново е с две думи – безкомпромисно добро. И й носи двете номинации за Оскар в категория "Костюми", което означава и два пъти повече шанс да спечели статуетката, за пореден път! 
 

"Пепеляшка"






"Керъл"









А ето как да се облечеш като във филма "Керъл" в специалната ни поредица, посветена на Оскарите>>
 

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 6 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра