Следва

PFW: Много хубавата колекция на Loewe. С любов от Джонатан Андерсън

PFW: Дебютът на Демна Гвасалия за Balenciaga, Есен/Зима 2016

Демна Гвасалия е едно от най-горещите имена в модата в момента. От една година насам грузинският дизайнер предизвиква фурор с бранда си Vetements, a шумотевицата около него стана още по-настойчива след като...

All fashion преди 8 години

Демна Гвасалия е едно от най-горещите имена в модата в момента. От една година насам грузинският дизайнер предизвиква фурор с бранда си Vetements, a шумотевицата около него стана още по-настойчива след като се разбра, че именно Гвасалия наследява поста на Уанг в Balenciaga. И така, модният свят говори, а състоялото се вчера есенно-зимно дефиле 2016 на старата френска къща бе може би най-очакваното събитие през модния месец.

Очакванията от младата надежда бяха огромни, а ето го и резултата. Мненията на модните критици са противоречиви: едни го възхваляват на глас, а други споделят нашата гледна точка, че можеше и по-добре. На пръв поглед се забелязват кутюр препратки, смесени със стрийт стайл мода, но също така и прекалено широк поглед от настроения. По думите на дизайнера: "Първият ми приоритет бе да разбера методите на Кристобал, как той работи около дамското тяло и как да интерпретирам това днес." Той изучава снимки на кутюр произведения от 50-те, начинът по който моделите са позирали със заоблени рамене и вдлъбнати назад коремни мускули. Този му подход ясно се забелязва в началните визии - силно конструктирани вълнени костюми от две части, при които ханшът е подплътен и създава много ненужен обем. От чисто конструктивна гледна точка може да изглежда като чудесна идея с издадените напред заоблени рамене, но комерсиално погледнато, едва ли ще събере достатъчно почитатели. Така де, за каквито и модни експериментатори да става въпрос, на никого не би му се харесала идеята за едър ханш, камо ли в студена немска естетика.

За разлика от недоизпипаното начало, някои от другите визии изглеждат страхотно в обем - огромните цветни рокли, парките и полите. Силуетите са с паднало рамо, съчетани с вталени панталони и стилето с щедро инкрустирани камъни. Въпреки че вложената мисъл в колекцията се вижда, тя все още изглежда малко неориентирана - от всичко по много, за всеки вкус, но фокусът като че ли се размива на фона на всичките тези различия.


 

More All fashion