Следва

Страхотни на парти: Ирина Шейк и Брадли Купър на "червена" вечер в Париж

10-те задължителни филма, които да гледаме на Sofia Film Fest 2016

След като попаднахме на програмата на Sofia Film Fest, и я разлистихме няколко пъти, ни стана ясно, че селекцията е наистина добра...

Movies & TV преди 8 години

След като попаднахме на програмата на Sofia Film Fest, и я разлистихме няколко пъти, ни стана ясно, че селекцията е наистина добра. Заглавията са много и изборът е наистина труден. И след като оградихме десет от тях, които са невъзможни за пропускане, абсолютно задължителни и главозамайващи, ги споделяме и с вас. В случай, че още не сте решили кои са абсолютните must have попълнения в листа ви.

Кeръл/Carol


И преди Оскарите нямахме търпение. Сега още повече. Кейт Бланшет е неотразима, както винаги, независимо дали ще се преобрази в Боб Дилън или в елф. Това е просто Тя. От друга страна, какво да очакваме от Тод Хайнс, освен брилянтна драматургия, по един иначе доста добър роман на Патриша Хайсмит.

Теорема нула/ The Zero Theorem


Тери Гилиъм ни потапя в един бутафорен свят, в който Кристоф Валц е ексцентричният учен аутсайдер, който живее в свой собствен свят, в стара църква. Разбира се, над главата му тегнат всички екзистенциални въпроси за смисъла на битието и липсата на такъв. И в тази компилация от мистериозни търсения се намесва Лили Коул, като липсващата тринадесета съставка на великолепен парфюм, по древна рецепта. И така антиутопичният сюжет придобива привкуса на диалог, къде въображаем, къде истински.

Синдромът на марионетката/Puppet Syndrome


Всепоглъщащата любов на създателя към неговото творение е стар мотив. Кукленият свят е една друга действителност. Друг свят, който мами сетивата със своята имагинерност. От дете Петя е очарован от кукления театър, но още повече от живото момиче Лиза. Той я е създал, така както Пигмалион е създал Галатея, но уловката е в това, че тя никога не му се подчинява напълно. И никога не му принадлежи напълно...

Торинският кон/ The Turin Horse



Ако Милан Кундера писа за "Непосилната лекота на битието", вдъхновен от теорията за вечното завръщане на Ницше, то Бела Тар определя филма си като "тежестта на човешкото съществуване". Фридрих Ницше става свидетел на една битова и ежедневна случка в италианската провинция, която преобръща хода на философските му търсения и домогвания за оставащите 11 години от живота му. След като вижда как в Торино през 1889 г. бият един кон, той не проговаря до края на живота си, а само хвърля в смут теолози и философи с теориите си. "Вилидж войс" описа филма като пътуване, при което тръгваш с празна раница, а се връщаш превит от товара в нея. Бела Тар не изневерява на стила си и ни е подготвил точно 30 сцени, които, както често се казва, "не са за всеки". 
 
Веркмайстерови Хармонии / WERCKMEISTER HARMÓNIÁK



 Лентите на Бела Тар са пълни с меланхолия, носталгия, разруха и шумоленето на вятъра в безлунна нощ.
Филмът се състои от три части и се развива в един запустял унгарски провинциален град. Краят отива към началото и после пак се връща. Темата се върти около посещението на един мистериозен цирк. Повествованието стартира от една кръчма, където откриващият кадър ни запознава със слънчевата система през погледа на разказвача Януш Валушка и постепенно прелюдията на действието се изнася към площада, където основната атракция на пътуващия цирк е трупът на един кит. Изходът от ситуацията е една „мрачна, протоевангелска поезия и меланхолична притча, единствена по рода си в съвременното кино”.

Чистач / ČISTIČ


 

Познатият мотив на травмите от детството има множество тълкувания. Нестандартният словашки режисьор Петер Бебяк изследва проблемите при човешкото общуване, които могат да възникнат в следствие на такова детство.
Историята се върти около Томаш, чийто самотен живот е изпълнен с монотонно повтаряне на рутинни действия. Като служител в погребално бюро работата му е да почиства помещенията, в които хората и домашните им любимци са починали. Стереотипът му е рязко нарушен, когато обстоятелствата го принуждават да се крие в една от къщите, които е чистил. Томаш си създава навик да отсяда в домовете на клиентите си и тайно да шпионира живота им в траур. Странното му хоби постепенно го обсебва. Ситуацията излиза извън контрол, когато се влюбва в една от жените, които наблюдава, и решава да разкрие скривалището на новата си любов и съмнителния ѝ по-голям брат.

 Аз, Олга Хепнарова / JÁ, OLGA HEPNAROVÁ



Филмът показва човека зад масовия убиец, без да възвеличава или омаловажава ужасното престъпление, което Олга извършва. Насочени от писмата ѝ, навлизаме в психиката на младата жена и ставаме свидетели на задълбочаващата се самота и отчуждението ѝ, докато преподреждаме събитията, довели до унищожителните ѝ действия.

Въпреки че историята се случва през 70-те години на XX в., днешните млади хора по целия свят все още се сблъскват с проблемите на неспособността да се впишеш, да си различен и да бъдеш тормозен заради расата, пола или сексуалната си ориентация.

Каръци



Минаваме на вълна български филми. И този кадър е достатъчен атестат да се спрем на него. Ако все още изобщо има някой, който не го е гледал, сега е моментът да го направи. Малък провинциален град, няколко гимназисти без особени изгледи за блестящо бъдеще, неудачници, каръци. Но пък неразделни приятели с хъс да пробият в живота.

Бели слонове/ White Elephants



“Тя свали шапката си и я сложи на масата” е единственото описание на герой в цялата история, това ни е завещал Хемингуей. 
Колкото и бързо да пътува светлината, в крайна сметка открива, че тъмнината е винаги там първа, и я очаква. Началото се потапя в мрака на тунела, между скалите, и накрая, когато двамата герои се намират отново на светлина, пътищата им се разделят. Той е чужденец, а тя е бременна. За да се съгради нещо ново, трябва да се разруши нещо старо. Един нов живот е на път, а една любов умира, за да му направи място.

Любов на покрива на света



И финишираме с този словенски филм, защото любовта е птица, както се пее в Кармен, и мястото й е на покрива на света. Една семейна двойка е споделила целия си живот заедно. Щастие, до което достигат малцина. Живее кротичко в своя малък дом, откъснати от времето, пространството, в центъра на града, на покрива на света.

Ето я и цялата програма на фестивала: Sofia Film Festival 
 

More Movies & TV