Следва

Гери-Никол пак скандализира

Мъжете, които познават жените: Иво Инджев

Ако перифразирам една спорна парадигма за любовта на мъжа, която минавала през стомаха му, то любовта на жената (по същата опростена логика и със същата спорна логика) минава през образа на съпруга, който мие чиниите. 

Други преди 8 години

Иво Инджев е колоритен, разнороден и многолик човек. Зад гърба си има интересни и достойни образование, минало, награди и отличия. Поставил е на местата им много книги, думи, хора. Потопен завинаги ще си остане в политиката и журналистиката. Бил е кореспондент на БТА в Бейрут, след което и неин главен редактор, както и на вестниците „Експрес” и „Демокрация”. Бил е вицепрезидент на Асоциацията на европейските журналисти, коментатор в радио Свободна Европа, автор и водещ на обществено-политическото предаване „В десетката”. За 61-годишния си житейски път Иво Инджев е минавал през какво ли не, сблъсквал се е с кого ли не, бил е какво ли не… Ние днес обаче ще ви покажем едно друго лице на политически обвързания до края на живота си журналист. Едно лице, което също до края на живота си ще остане обвързано със своите деца. Ще ви покажем таткото, родителя Иво.От двата си брака Инджев има 5 деца, 4 от които… момичета. Първите 3 деца са от брака му с германката Регина - Ани, Ива и Волен. След това „идва ред” и на Елена и Ива от втората му съпруга, оперното мецосопрано Росица Павлова, вече и с –Инджева. И ние ще опитаме да разберем как един мъж на 20, на 30, на 60 години живее и разбира жените на 12, на 15, на 20 и 40 няколко годни.

На снимката горе - Иво с дъщерите си Елена и Нина*

V.S. Какво е различното в това да бъдеш баща на 20 и няколко и да станеш отново татко на 50 години? Кои са плюсовете и минусите?
И.
Различно е поради натрупания опит, но е еднакво в едно отношение: няма минуси, има само плюсове.

V.S. Откриваш ли лично за себе си разлики, и кои са те, в начина, по който си възпитавал децата си от първия брак и променили ли са се сегашните ти възгледи оттогава?
И.
Променил съм се в много отношения през годините, но не и по отношение на възпитанието на децата (си). Толкова съм щастлив от резултата с първата реколта (което не е само моя заслуга, а и на майката на децата ми), че нямам причина да измислям нови методи и при втората.

Със съпругата му Росица

V.S. Имал ли си моменти на „слабост” във възпитанието на децата ти, за които въпреки че си осъзнавал, „че така не е редно”, си позволявал да се случват и си им ги „разрешавал”? (например – обичат кола, но е вредна, обожават шоколад, но не е полезен, харесват татуси, но още са малки… и други подобни).
И.
Те са ми толкова голяма слабост, че би било странно да не съм проявявал моменти на слабост. Най-силните моменти във възпитанието винаги са свързани с личния пример, но понеже намирам резултата за възхитителен, направо ми е неудобно да продължа по темата...

V.S. Какво иска едно момиче през миналия век и какво – в днешни дни? Коя е разликата в нейните желания и интереси?
И.
С риск да разочаровам очакванията за оригинален отговор, ще отговоря с най-голяма баналност на света: любов. Най-напред е важно да я получи от семейството си. Ако зареждането на батериите е било успешно, през целия си живот Тя ще генерира любов, съпричастност, майчинство, топлина и прочее животоспасяващи човечеството импулси, благодарение на което нашият вид оцелява дори и в ледниковата епоха.

V.S. Как успяваш да „угодиш” на всички жени покрай теб?
И.
Никога не успявам. Но се старая и се надявам някой ден да постигна съвършенството.

V.S. Мислиш ли, че си „ходещ наръчник” за възпитаване на дъщери? Какво би посъветвал днешните татковци да/не правят с момичетата си? А майките им?
И.
Много е просто - да четат това интервю.

V.S. Как разбираш, че дъщеря ти е пораснала?
И.
Когато ме постави пред избор дали да си доведе гаджето с преспиване или да отиде при него със същата цел. Избирам първото. Оказа се, че това е най-успешният ми ход в живота, от гледна точка на съхранената взаимна любов, с моите пораснали момичета - научих го от техните зрели отзиви (родители, не правете това у дома, ако не сте готови за подобно изпитание!).

V.S. Кое е нещото, заклеймено като „женска работа”, което ти обичаш да правиш?
И.
Правя и мога всичко без раждането и кърменето. И ми доставя удоволствие да доставям удоволствие по този начин на любимата си жена. Ако перифразирам една спорна парадигма за любовта на мъжа, която минавала през стомаха му, то любовта на жената (по същата опростена логика и със същата спорна логика) минава през образа на съпруга, който мие чиниите. Бас ловя, че действа (не че обичам да мия чинии, но обичам жена си и обичам тя да ме обича).

V.S. Успяваш ли да разбереш, когато някое от момичетата се опитва да „послъже”? Как се издават жените?
И.
Аааа, не, няма да си издам последните средства за съпротива срещу момичешкия чар. И без това съм повален, победен и (почти) безпомощен, поне да ми остане самочувствието, че мъничко контролирам положението. Иначе жените са големи хитруши. Ние, косматите, сме по-примитивни и в това отношение. Жените не се издават лесно. За да ги „хванеш”, трябва да ги подозираш и дебнеш, а това е вече (почти) провал на връзката с една жена.

V.S. А усещаш ли ги, когато много искат нещо – подмазват ли се, угаждат ли ти… Какво опитват да направят, за да „те купят”?
И.
Много обичам да ме подкупват и да се правя, че не разбирам. Не само уважавам, но и поощрявам момичешкото кокетство. Това е момичешкият еквивалент на момчешкото перчене с мускули. Оръжие в живота.

V.S. За толкова години съжителство с толкова момичета покрай теб, успя ли да разбереш какво искат жените?
И.
Любов - в широкия смисъл на думата, който въображението може да разгърне.

V.S. А в твоите очи „те” от какво си въобразяват, че имат крещяща нужда и си мислят, че задължително (трябва да) искат?
И.
Е, пак ще съм банален и няма да кажа нищо ново, но сигурността е движеща сила в търсенето на пристанище от страна на всяка жена. Същевременно търсенето на баланса между сигурността и любовта е проклятието на т.н. слаб пол.

V.S. Коя е най-голямата заблуда, в която жената изпада?
И.
Зависи дали е умна... В това отношение няма разлика между половете. Ако си тъп по рождение не помагат нито гримовете, нито мускулите.

V.S. Кое хубаво качество в себе си днешната българка не вижда и защо, според теб?
И.
Малко ми е трудно да застана пред огледалото от името на българката, пък и тя има хиляди лица.

V.S. Как правиш комплимент (под каквато и да била форма) на своите момичета – малки, големи и още по-големи?
И.
Нямам никакъв проблем да им кажа истината - ти си най-сладката на света.

Роси, Иво, дъщерите му Елена и Нина, Ани (от първата реколта) и двамата му внука

V.S. Виждал ли си оазис в очите на сина си и „съюзявали” ли сте се понякога? А той как се чувства като брат на 4 сестри и дали те е ревнувал от тях?
И.
Никога. Дано не съм му навредил.

V.S. Ако трябва да определиш жената като предмет, цвете, птица, животно и състояние (агрегатно, душевно, ментално), кои ще са еквивалентите й и защо?
И.
Най-ми харесва „като животно” (шегувам се, но не съвсем, защото ние всички обичаме животните, нали).

А помните ли страхотното ни интервю с гинекологът Д-р Антони Ненов?

More Други