Следва

Новите лица на модата - Симона Макинтър

5 удоволствия, които удължават живота

В борба за вечна младост съвсем не е задължително да се изтезаваш с диети и физически упражнения. Има...

Лица преди 15 години

В борба за вечна младост съвсем не е задължително да се изтезаваш с диети и физически упражнения. Има немалко удоволствия, които удължават живота ти, в примери...

Любов. Докато обичаме ние сме млади и живи. Американски геронтолози дори изчислили с колко любовта удължава живота. Средно с 5 г. А израелски изследователи посочват, че мъжете, които обичат жените си, боледуват на половина по-малко от ангина и са изложени по-малко на сърдечни пристъпи, отколкото връстниците им, имащи проблемни отношения.

Професор Марк Коуен от Мелбърн, на Международна конференция по въпросите на стареенето и дълголетието заявява, че не само любовта към съпругата прави живот по-дълъг и радостен. Може да обичаш всичко – някакво занятие или дори самия себе си.

Самодоволните личности не са подложени практически на стрес и заболяване на сърцето. Учените определят любовта като нещо, което кара времето да спре. Всяко занимание, при което си изцяло фокусиран върху това, което правиш и губиш усещането за време е любовно занимание, според професор Коуен. И има научни доказателства, че удоволствието, което получава човек от такова любовно занимание, удължава живота му.



Целувки.
Хората, които се целуват често, живеят с 5 години по-дълго, твърдят британски учени. Оказва се, че когато се целуваме в нашия организъм се активират вещества, които регулират обмяната на веществата, повишават имунитета, подобряват паметта и даже регулират съня. Когато се целуваме, пулсът се ускорява до 120 удара в минута (добра тренировка за сърцето), кръвното налягане моментално се повишава, изхвърлената кръв снабдява клетките с внушителна порция кислород, изработват се ендорфини – „хормон на щастието”, които ни позволяват да гледаме на света добродушно, без да се дразним. Организмът преживява малък стрес, но този стрес е полезен, той ободрява и тонизира всички системи.



Мързел. Съгласно една от теориите за стареенето, колкото по-бавно протича метаболизма при едно живо същество, толкова повече ще живее и толкова по-късно при него идва старостта. На всяко същество природата е дала определено количество енергия. А колко бързо ще загубим това количество зависи от самите нас. Например от това в какво темпо живеем. Животът в големия град с неговата вечна надпревара, желанието да успеем във всичко и хроническият стрес, разбира се, няма как да удължи живота ни. Затова не забравяй от време на време да се спреш, да се отпуснеш и просто да помързелуваш. Това е толкова полезно!

Спортните занимания трябва да носят удоволствие, а не да пренапрягат тялото. Разумната тренировка води до това, че в спокойно състояние сърцето започва да бие по-бавно, а всички системи в организма работят по-икономично. Има видове спорт, където съотношението между полза за здравето и потребление на енергия е най – балансирано. Такива са бадминтон, плуване, езда и каране на колело.



Секс. Това е най-приятното лекарство против старост, което укрепва сърцето. Изследвания, проведени в Ирландия, показват, че при мъжете между 45-55 г., които редовно се занимават със секс три пъти седмично и по-често, вероятността от инфаркт и инсулт намалява на половина.

Сексът е и прекрасна профилактика на диабета от втори тип. След оргазъм и при мъжа и при жената се повишава нивото на инсулин, подобрява се въглехидратната обмяна. В кръвта на сексуално активните хора се съдържат с 30% повече антитела срещу вируси и инфекции, отколкото при въздържателите.

Затова сексуално активните рядко се простудяват и боледуват от грип. Сексът е добро обезболяващо средство и е добра профилактика на депресията. По време на секс се изработват ендорфини – „хормон на щастието”, естествен аналог на морфина.

Ако те мъчи мигрена или артрит – сексът премахва всякаква болка. Сексът е прекрасен тренажор. По време на сексуалната възбуда пулсът достига 150 удара в минута; за половинчасова близост изгарят 200 килокалории. Всички групи мускули се тренират по-добре, отколкото във фитнес зала. При редовни занимания се увеличава количеството на колагена, който прави кожата гладка и я предпазва от бръчки. Този ефект е особено важен за жените. А при мъжете сексът предпазва от излишък на тестостерон. Този хормон ускорява много белтъчния обмен и жизненият цикъл протича по-бързо, поради това се съкращава живота на представителите на силния пол. И все пак от секс без любов или взаимна симпатия е по-добре да се въздържаш.



Смях. Още древните мъдреци са казали, че присъствието в града на един факир, умеещ да размива хората, е от по-голяма полза за здравето на гражданите, отколкото цял керван с лекарства. Оказва се, че когато се смеем кръвоносните съдове се разширяват, артериалното налягане пада – върви профилактика на инфаркт и инсулти.

Смехът подобрява имунитета, това потвърждават хиляди хора, практикуващи смехотерапия в клубовете на смеха. Смехът облекчава астматичните пристъпи, отслабва болките при артрит, гарантира добър сън... У смеещия се се увеличава нивото на серотин и изработването на ендорфини – „хормон на щастието”, затова смехът се явява противоотрова срещу депресия.

Две минутен смях е равнозначен на 45 минутна релаксация. Ние се смеем и хубавеем – лицевите мускули са в движение, диафрагмата се съкращава активно, белите дробове работят с пълна пара, ускорява се кръвообръщението, подобрява се храненето на кожата и мозъка, скулите порозовяват, настроението се повдига. Придобиваш свеж и младежки вид. Освен това смехът изгаря излишното количество калории.

Смехът е полезен и за мозъка. У смеещия се човек се синхронизира работата на лявото и дясното полукълбо, значи интелектуалните задачи в този момент може бързо да реши. Дори мисълта за предстоящо веселие подобрява състоянието на организма. Това са установили калифорнийски учени.

More from View Sofia

More Лица