Следва

Изкуство, което не може да се постави в рамки #untaggablexhibition

През седмицата ще видим... Или най-интересното в афиша на града 18 - 24 април

„Искам да ви поканя на една разходка, из различни краища на света, които са ме пленили, не само с красотата си, но най-вече с човечността която носят!

Events преди 8 години

"Пътувай с мен" - изложба живопис на Нели Гашарова

Кога: 18 април - 5 май
Къде:
 Галерия - книжарница София Прес

„Искам да ви поканя на една разходка, из различни краища на света, които са ме пленили, не само с красотата си, но най-вече с човечността която носят!

Португалия - най-топлите, добронамерени и услужливи люде, които съм срещала в Европа! Венеция - с хилядите пластове мазилки и боя, които по самосебе си са учебник по живопис! Санторини - мистично, тихо, бяло кътче, чиято архитектура вълнообразно, меко се слива с пейзажа! Тайланд – тюркоаз, палми, острови и хора които предусещат всяка чужда нужда, приканвайки те отново да посетиш страната им, в опит да попиеш това утешаващо спокойствие, и да го пренесеш със себе си - до следващия път! Няколко лодки от Българското Черноморие, които ни навяват летен спомен!
Честита пролет – бъдете окрилени!”

Нели Гашарова

"Надграждане" - изложба на Валентин Ангелов

Кога: 19 април - 7 май, вернисаж - 19 април 2016г., 18:30 часа
Къде: Галерия Нюанс


От 19 април до 7 май един от най-интересните съвременни български художници - Валентин Ангелов ще покаже селекция от свои произведения в столичната галерия Нюанс. Само преди месец авторът навърши 55 години и като че ли, тази изложба е един опит за ретроспекция.

Експозицията, наречена „Надграждане“ включва пейзажи, натюрморти, фигурални композиции и пастелни рисунки, които показват разностранните му творчески търсения. „Надграждане“ Благословената диня”, „Манна небесна”, „Подарена луна”, „Лодки на брега“, „Корида“ – това са само някои от заглавията на картините, които очертават различни творчески периоди в подбрани тематични цикли, върху които автора работи през годините. На въпроса защо е озаглавил изложбата си „Надграждане”, авторът със закачка отговаря:
„Помня годините, когато градяхме светлото бъдеще посредством съзидателен труд, нещата се промениха и настъпи период на разграждане. Забелязвам с радост, че най-накрая дойде времето на надграждането. Всички около мен надграждат. От медиите все това ни съветват, от парламента също. Нека тази изложба бъде моя скромен принос към всенародния процес на надграждане. А ако някой ви каже, че 55 години стигат, не му вярвайте. Нека бъдем оптимисти... и разбира се, да надграждаме.“

Едно от най-трудните неща в живота не е да постигнеш някакъв добър резултат, а да го задържиш и после да го развиеш. И причината е, че светът непрекъснато се променя и развива. Няма нищо по-важно и значимо от развитието. Ако вчера си създал прекрасна творба и днес просто повториш тази творба, не е чак толкова лошо, но е от значение всеки ден да си по-добър, отколкото си бил предишния. Ето това е и един от най-големите стремежи на всеки един творец – надграждането. 

Премиера на поетичната книга "Мълчания от Надежда" от Надежда Искрова

Кога: 19 април, 18:00 часа
Къде: Перото

На 19 април от 18:00 ч. предстои премиерата на дългоочакваната поетична книга на Надежда Искрова – „Мълчания от Надежда".

Събитието в литературен клуб „Перото" ще събере журналисти, приятели и почитатели на поетесата, за да отбележат края на продължилото ѝ повече от 17 години мълчание.

Надежда Искрова е автор на стихосбирките „Вричане” (1988) и „Думи, тъга и обич” (1998). Според проф. Михаил Неделчев, поезията ѝ, въпреки оттеглянето, „не представя самозатваряне в стерилни духовни пространства” и „в безброй вариации заявява толкова много откази от банални определения”, че ”е трудно да се обговори”. А Едвин Сугарев е категоричен, че “дълбоко интимни в своя разговор със света, тези лаконични стихотворения обладават най-важното качество за един поет: да стои сам и открит, без маска и броня, срещу безмилостното случване и отмиране на нещата. Само в тази ранимост е възможно усещането за това да бъдеш с вятъра – и да знаеш, че светът е създаден за нас, хората – и че вечно ще ни има – „във всяко нещо, което го е имало и преминава.“

Роберто Фонсека Трио - концерт

Кога: 19 и 20 април, 20:00 часа
Къде: Sofia Live Club

От самото начало на музикалната си кариера гениалният пианист Роберто Фонсека, наследникът на пианиста дон Рубен Гонсалес в Буена Виста Сосиал Клуб, формулира много ясно своята мисия: ”Бих искал музиката ми до достига до хора, коите не ме познават и един ден да се прeвърна в референт за публика си.” Британският вестник “Гардиън” е един от многото представители на медиите, които отделят внимание на огромния талант на кубинския артист и го определят като ”невероятно надарен пианист, композитор и бендлидър с усет към мелодията, с какъвто малко негови съвременници могат да се похвалят....един от малкото, които прескачат музикалните рамки с финес.”

Израснал в Хавана в семейство на музиканти, Роберто първоначално има влечение към ударните инструменти и перкусиите, което е видно по-сетне в стила му на свирене на пиано. Наречен "истинскио откровение сред пианистите от неговото поколение", той пише първите си композиции, смес между джаз и афро-кубинска музика, на 14 години, а година по-късно е сензацията на фестивала в Хавана - Jazz Plazа. След известно време той сформира първата си група - "Темпераменто", заедно със саксофониста Хавиер Салба. Успоредно с това Роберто Фонсека работи с певеца Аугусто Енрикес и записва първия си албум En el comienzo. Следващите години Робето успява да запише втори албум No limit за японския лейбъл JVC, да напише музика към филма на Black и да продуцира албума на хип-хоп групата "Обсесион". Самият пианист признава, че в тези две години на усилен труд той се е лутал, за да намери себе си и да излее насъбралите се у него идеи.

...

Последният студиен албум на Фонсека се казва просто "Yo" (аз) и още с излизането си бе номиниран за награда Grammy. В него пианистът обръща поглед към африканската традиция – "ясен пример какво се получава, когато велик кубински пианист е погълнат от музиката на Африка". одина след това артистът издава втори концертен проект, наречен "At Home", запис от Марсиак със специалното участие на певицата от Мали Фатумата Диауара.

Всеки негов проект умело представя различните музикални традиции на Америка, Куба, Бразилия и Африка. Композициите са сложни с множество обрати, с незабравими стихове и фантазна емоционална наситеност.
Днес спокойно може да се твърди: Роберто Фонсека е голямото име в кубинската музика – композитор, аранжор, пианист, който има какво да каже и го казва с висок глас.

The #untaggablexhibition: Неопределимата изложба

Кога: 20 април, 19:00 часа
Къде: Национална Художествена Академия

#untaggablexhibition е експериментален проект на Advertising Artists и Audi, в който луксозната марка автомобили си партнира с online общността от визуални артисти (художници, илюстратори и дизайнери), които искат да създадат нов модел на колаборация между хората на изкуството и модерните марки. Вече няколко месеца над 20 творци в рамките на платформата www.advertisingartists.eu усилено работят върху една и съща тема: #untaggable - ‘Ако живееш само веднъж, заслужава ли си този живот да бъде описван в познати определения?’

Тhe #untaggablexhibition е тяхната обща изложба и обещава да е единствена по рода си. Ще има разнообразни творби, използващи различни медии, които не се поддават на традиционните определения. Самият подбор на артисти - с различни стилове, изразни средства, техника и подход - има за цел да разкрие възможности за нов тип комуникация, основана на спонтанното преживяване на твореца.

Ще има интерактивни творби, които се раждат само с участието на наблюдателя си; ще има творби, които ще съществуват единствено и само по време на изложбата. Сред участниците има kunst творци с изложби в Германия, живописци, калиграфи, продуктови дизайнери, които в случая с готовност захвърлят тесните определения на сферите си и се впускат в това приключение без познати етикети и хаштагове. Участват: Аменун Женева, Калоян Тошев (MZK), Светлана Мирчева, Стела Василева, Калин Сeрапионов, Стефан Чинов, Точка Илиева, Георги Касабов (Ndoe), Мартина Вачева, Петя Савова, Деян Янев, Ангел Петков, Аделина Бонева, Мирослав Кръстев, Емил Додов, Мила Янева, Глория Шуглева, Михаела Каменова, Борис Бонев, Андон Георгиев (AndonastY), Николай Петров (GLOW), Драгомир Костадинов (PXRN), Мая Стайкова, Александра Касабова
(Mysa).

Smallman - концерт

Кога: 21 април, 22:00 часа
Къде: Терминал 1

Smallman са несъмнено едно от най-познатите и обичани имена в родната независима рок сцена. С три албума, съчетали бавния и тежък алтернативен рок и с поглед, отправен към традициите и фолклорното наследство, те се превърнаха в любимци на меломаните, търсещи различното, самобитно звучене и музика с дух и почерк. След година и половина отсъствие от активния концертен живот, сега smallman се завръщат с нова музика и няколко специални концерта.

На 21 април клуб Terminal 1 ще посрещне първия хедлайн концерт на smallman в София от ноември 2014 насам. На него бандата ще излезе с нова сила и заряд, натрупани през месеците на подготовка и ще представи някои от новите идеи, върху които работи в последно време. Специален гост на събитието ще бъде сръбската алтърнатив метъл банда Wolfram.

Вход: Билети - 12 лева в мрежата на Eventim, а в деня на концерта 15 лева.

Irfan - концерт

Кога: 21 април, 20:00 часа
Къде:  Mixtape 5

Най-любимата етно-уърлд банда у нас, ефирните Irfan се готвят за поредната обиколка из европейските сцени. След като изнесоха първия си концерт във Варна от цели седем години насам, на 21 април групата ще свири за пръв път през 2016 в София в клуб Mixtape 5. Вратите ще бъдат отворени в 20:00, а половин час по-късно Irfan ще излязат на сцената на клуба.

Датите от предстоящото пролетно турне на Irfan ще бъдат ясни съвсем скоро, а следващите им концерти в България са на 21 април в София и на 6 май в Пловдив в BeeBop Cafe. Миналата година групата издаде третия си албум “The Eternal Return”, посрещнат възторжено от почитеталети на етно и уърлд музиката, с влияния от средновековна Европа и Близкия Изток. От миналото лято насам Irfan се радват на силен интерес от редица европейски фестивали и изнасят успешни концерти на Балканите и в централна и западна Европа.

Вход: 10 лева в мрежата на Ticketlogic

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 19 часа

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?