Следва

От любов към големия екран: какво ново в киното в заглавия и трейлъри

Мари Шуинар, една от емблемите на съвременния танц със спектакъл в България

null

Events преди 7 години

 „Пролетно тайнство“ и „Следобедът на един фавн“ на знаменитата канадска хореографка Мари Шуинар откриват десетото издание на Световен театър в София (31 май-16 юни 2016)

Наричат Мари Шуинар „шаман на съвременния танц“, един от най-смелите и оригинални хореографи в света. През годините Мари Шуинар развива своя характерна танцова техника. Днес тя е сред най-влиятелните и емблематични новатори на международната танцова сцена.
Канадската хореографка създава повече от 50 представления, играни навсякъде по света и превърнали се в знакови за съвременния танц от последните 30 години.



Мари Шуинар е носител на множество престижни международни награди, а представленията й са част от репертоара на някои от най-важните балетни сцени в света. Спектаклите й са били част от водещи международни форуми и сцени като Венецианското биенале, „Импулстанц“ - Виена, „Танц през август“ в Берлин, „Театър дьо ла Вил” в Париж и др.
Представления на Мари Шуинар са населени с архаични и анималистични същества, с гротескни и сексуално заредени движения. Това е съвсем валидно и за танцовия спектакъл в две част, представящ собствените й интерпретации на революционните балети „Следобедът на един фавн“ и „Пролетно тайнство“.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.