Следва

„Сподели книга с приятел“ - любимата ни ученолюбива инициатива стартира месец преди 24 май!

ArtAct: Директно в подсъзнанието на визуалния артист Явор Боянов

Явор Боянов е визуален арист умело заиграващ се със сублиминалното, неговата изменчива реалност и всичко отвъд тях...

People of art преди 8 години

Явор Боянов е визуален арист умело заиграващ се със сублиминалното, неговата изменчива реалност и всичко отвъд тях. С творчеството си изгражда персонална митология, комбинирайки образи, извлечени от подсъзнанието, различни свои впечатления, автобиографични елементи и влияния от окултизма и мистицизма. Харесва парадоксите и съчетаването на противоположности, абсурда и гротеската. Набляга на фината ирония в образа, сюрреалистично втъкавайки елементите на драма и комедия в една интригуваща мрачна приказка.

Повече негови неща можем да намерим тук>>

V.S.: Какво те вдъхновява и мотивира? Какво те тласка напред?
Я.:
 Вдъхновяват ме много и различни неща, но основният ми източник е всичко онова, което не подлежи на рационално тълкуване. Мотивира ме на първо място необходимостта от лично удовлетворение. Чувствам се длъжен да реализирам идеите си.

V.S.: Кое е мястото, с което се чувстваш най-близък?
Я.: 
Обичам София, въпреки всичките ѝ недостатъци, но най-близо до себе си чувствам Виена. Има нещо магически запленяващо в този град. Там е и локацията, която има важно значение за мен - Музея за съвременно изкуство, MUMOK.

V.S.: Всеки творец преминава през различни периоди. Ти къде си сега?
Я.:
 Мисля, че съм в края на началото. Периодът на първоначалното натрупване на опит отминава и се задава истинското удоволствие от вдъхновението, предизвикателствата и откриването на нови територии. Пълен съм с идеи и направеното дотук е много малка част от това, което съм запланувал и бих искал да постигна.

V.S.: Как възприемаш арт-сцената у нас? Кое е силно и какво ѝ липсва?
Я.:
 След дълги десетилетия на застой, тя тепърва започва да се развива. Най-хубавото е, че през последните години се появяват все повече млади и талантливи творци, създаващи качествено изкуство.

V.S.: А има ли определена тема, към която се връщаш често, за да доразвиваш?
Я.:
 Да, макар да не влагам конкретни послания в творбите си, те често са провокирани от теми като разпадащата се реалност и грешките в реалността, любовта и сексуалността в техните гибелни аспекти, двойствеността, безизходността и самоунищонието.
Важно е да отбележа, че макар темите, които да засягам до голяма степен да са мрачни, моето творчество никога не е било израз на болката – това е изтъркано. Моето изкуство е подигравка с болката. Садизъм приложен към садизма.

V.S.: Ако не беше художник, накъде щеше да се насочиш?
Я.:
 Психология, философия, история или сладкарство. 

V.S.: Как започва твоят ден?
Я.:
 Задължително с книга.

V.S: А как завършва?
Я.: 
С Playstation или пак с книга.

V.S.: Имаш ли хоби, коренно различно от това, което правиш по принцип?
Я.:
„Коренно различно” май не... Колекционирам екшън фигурки, но това е пряко свързано с визуалните изкуства. За колекцията си мога да говоря в отделно интервю. Обичам и да готвя, но и това е изкуство.

V.S.: Коя е техниката, която предпочиташ и защо именно нея?
Я.: 
На този етап акрилът е моята техника, защото е най-подходящ за настоящите ми идеи.

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра